Dinsdag 20/08/2019

Podgrond

Deze journalist ging op zoek naar de man die hem wou oplichten

In de rubriek PODGROND gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: twee afleveringen van Reply All die op een bizar telefoontje volgen.

Podcast Reply All Beeld RV/Reply All

Enkele maanden geleden kreeg een willekeurig uitgekozen Amerikaan een telefoontje. Toen hij opnam vertelde een robotische stem dat er een probleem met zijn iCloud was opgedoken, en dat hij binnen een ogenblik zou doorverbonden worden met een technicus van Apple. Niet veel later kreeg hij een andere persoon aan de lijn, die hem in gebrekkig Engels naar zijn bankgegevens vroeg. Alles wees erop dat het oplichterij was, en iedere weldenkende persoon zou op dit moment opgehangen hebben. Deze willekeurig uitgekozen Amerikaan niet. Die luistert naar de naam Alex Goldman, is technologiejournalist en presenteert de podcast Reply All.

Die podcast bestaat intussen een jaar of drie en draait rond ‘het internet en alles wat daarbij komt kijken’. De honderd afleveringen die online staan zijn los van elkaar te beluisteren en bevatten vaak hilarische zoektochten waarin Alex en zijn co-presentator PJ Vogt een bizar onderwerp uitspitten. Zoals ook in de twee laatste afleveringen, die onder de titel ‘Long Distance’ verschenen.

Podcast Reply All Beeld RV/Reply All

Alex deed namelijk wat iedere andere mens niet zou gedaan hebben. Hij bleef aan de lijn hangen en ging in gesprek met de oplichter die hem had uitgekozen. Meer zelfs: hij besloot er ‘vrienden’ mee te worden, in de hoop wat meer te ontdekken over de charlatans die onwetende digibeten geld aftroggelen.

Journalistiek meesterwerk

Wat volgt is een tweedelig epos dat Goldman - en later ook zijn producer - in een groots netwerk doet verstrikken. Ze ontdekken steeds meer over de oplichter en graven zeer, zeer diep op zoek naar de waarheid. Bijna met gevaar voor eigen leven, zo lijkt het zelfs even in het tweede deel van het verhaal.

De tweedelige ‘Long Distance’-documentaire van Reply All is een journalistiek meesterwerkje waar maanden werk in is gekropen. Zo belde Goldman niet alleen urenlang met de (Indiase) oplichter, maar ook met ex-werknemers die voor hetzelfde bedrijf hadden gewerkt én trekken hij en z’n producer op reis wanneer er niet langer wordt opgenomen. Als luisteraar word je samen met de twee in het verhaal gezogen en zit je op de eerste rij wanneer ze doodgaan van de zenuwen (en angst) bij het ontmoeten van de oplichter(s).

Deze twee afleveringen tonen exact wat mogelijk is binnen het genre en vormen een prima introductie voor al wie de magie van podcasts nog moet ontdekken.

Reply All is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. www.gimletmedia.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden