Donderdag 09/12/2021

filmtips

Deze films mag u niet missen in november

Een still uit How to change the world. Beeld rv
Een still uit How to change the world.Beeld rv

Dat u deze maand in de bioscoop kan gaan kijken naar de nieuwe James Bond-film Spectre en naar Black van het duo Adil El Arbi & Bilall Fallah, zal wel niemand ontgaan zijn. Maar misschien helpen deze vijf tips om minder gemediatiseerde filmpareltjes te ontdekken.

How to change the world - Jerry Rothwell

De eco-activisten, die in het begin van de jaren '70 actie voerden tegen Amerikaanse nucleaire experimenten in Alaska en tegen Russische walvisjagers hoopten het misschien, maar ze hadden er waarschijnlijk zelf geen idee van dat hun organisatie Greenpeace zo'n wereldwijde impact zou krijgen.Ze hebben er hoe dan ook goed aan gedaan om, al meteen bij hun eerste exploten, zoveel mogelijk beeldmateriaal te verzamelen. Dat bleek een echte goudmijn voor deze fascinerende documentaire, waarin niet alleen het idealisme en de verwezenlijkingen, maar ook de groeipijnen, de onderlinge meningsverschillen, de machtsspelletjes en de botsende ego's uitgebreid aan bod komen. Zeker geen pure propaganda dus, maar wel een belangrijk stuk moderne geschiedschrijving.

Release: 4 november

99 Homes - Ramin Bahrani

Nooit gedacht dat een immo-drama met uitzettingen en inbeslagnames zo'n aangrijpende en confronterende misdaadfilm kon opleveren. Want misdadig is het inderdaad: de manier waarop estate-agent Rick Carver (weer een glansrol van Michael Shannon) families uit hun huizen in Florida zet. Het gebeurt in eerste instantie legaal, met de hulp van de politie. Maar zijn hebzucht kent geen grenzen en na verloop van tijd lijken alle middelen goed. Carver krijgt daarbij de hulp van rechterhand Dennis Nash (prima vertolking van Andrew Garfield), die in eerste instantie, met zijn zoontje en zijn moeder (rol van Laura Dern) zelf het slachtoffer van zo'n brutale uitzetting is geworden. Uiteindelijk wordt dit een hallucinante kroniek van de immorele en kwaadaardige manier waarop de Amerikaanse Droom tot een nachtmerrie gedegradeerd wordt.

Release: 11 november

Much Loved - Nabil Ayouch

Deze onverbloemde en dus zeer realistische inkijk in het decadente nachtleven en de wereld van de prostitutie in Marrakech oogt soms als een schokkende, want zeer expliciete documentaire. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat deze moedige Marokkaanse film, die eerder dit jaar in Cannes zijn wereldpremière beleefde, in eigen land gecensureerd werd en dat hoofdactrice Loubna Abidar er met de dood bedreigd werd. Hypocrisie regeert. Het geld regeert. De vernederingen en mishandelingen zijn dagelijkse kost. Maar de vrouwen trachten er, met de moed der wanhoop, het beste van te maken.

Release: 18 november

Umimachi Diary/Our Little Sister - Hirokazu Kore-Eda

Drie twenty-something zusters komen pas na de dood van hun (reeds jarenlang verdwenen) vader te weten dat ze nog een dertienjarig (half)zusje hebben. En beslissen dan gezamenlijk het meisje als het ware te adopteren. Met films als Nobody Knows en Like father, like son had de Japanse regisseur Hirokazu Kore-Eda reeds eerder zijn interesse én zijn talent voor sterke en subtiel geobserveerde verhalen over familierelaties gedemonstreerd. En dat doet hij hier opnieuw. Hij manifesteert zich steeds duidelijker als een waardige opvolger van grootmeester Yasujiro Ozu, wiens meesterwerk Tokyo Monogatari (1953) nog steeds beschouwd wordt als een van de beste films aller tijden. Umimachi/Our Little Sister speelt zich niet toevallig af in het kuststadje Kamakura, waar Ozu indertijd een deel van zijn leven heeft doorgebracht.

Release: 18 november

Ixcanul/Volcano - Jayro Bustamante

Een krijsend varken krijgt rum opgegoten om hitsig te worden! Met zo'n proloog kan men zich zowat aan alles verwachten. Het resultaat is verrassend mooi en goed. Vorige maand nog bekroond op Film Fest Gent en eerder al gelauwerd op de Berlinale is Ixcanul - het Maya-woord voor vulkaan - een bevreemdende en betoverende, magisch-realistische fabel over mens en natuur, traditie en bijgeloof in Guatemala, maar tegelijk ook een scherpe aanklacht tegen 'moderne' praktijken, zoals uitbuiting, taaldiscriminatie en baby-kidnapping. Het grootse deel van het verhaal situeert zich op en rond een koffieplantage, op de hellingen van een vulkaan, waar de 17-jarige Maria verondersteld wordt te trouwen met de opzichter. Maar zelf heeft ze andere plannen.

Release: 25 november

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234