BoekrecensieBoeken
Deze drie nieuwe boeken zijn meer dan de moeite waard
Depeche Mode volgens Anton Corbijn
Van prille elektropopsensatie tot zichzelf steeds opnieuw uitvindende megagroep: het parcours van Depeche Mode is gedurende vier decennia mee geboetseerd door de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn (1955), vanaf het moment dat hij voor het Londense weekblad New Musical Express ging werken. Al haalde Corbijn aanvankelijk de neus op voor hun synthpop, fan als hij was van “gitaar georiënteerde stuff”. En bij een eerste shoot liep het mis. Pas vijf jaar later, toen Dave Gahan en Martin L. Gore de touwtjes in handen hadden, maakte Corbijn een video voor de single ‘A Question of Time’. Toen besefte hij hoe goed hun muziek en zijn visuals bleken te matchen. Iconische video’s voor bijvoorbeeld ‘Personal Jesus’, platenhoezen en intense zwart-witfoto’s droegen bij tot de roem van Depeche Mode. In het ronduit imposante AC/DM prijken meer dan vijfhonderd beelden en vertellen Depeche Mode-leden en Corbijn over hun avonturen.
Pandemie op een woonboot
In haar nieuwe roman – of is het eerder een novelle? – deinst Franca Treur er niet voor terug om een scheepslading actuele maatschappelijke thema’s op te lepelen. Hoofdpersonages Bruno en Loes schaffen zich alvast een varend woonschip aan, met het oog op de zeespiegelstijging. Bruno hamstert en panikeert enigszins. Maar dan komt ander mondiaal ongerief. ‘In pandemische tijden leven de bangerds het langst.’ Treur heeft er schik in om ook thema’s als wokeness badinerend ter sprake te brengen, met een spits oor voor dialoog, in een onder druk staand huwelijk.
‘Disaster romance road novel’
Het debuut van bekroond Houellebecq- en Proust-vertaler Martin de Haan is een ongewone expeditie. Een man krijgt – net als de rest van de mensheid – te horen dat er een meteoriet op de aarde afstevent. We volgen de 37-jarige fotograaf Jasper tijdens zijn amechtige laatste stuiptrekkingen voor de eindtijd intreedt. Hij moet zijn jaarlijkse Poedelkalender afwerken en besluit naar zijn lange-afstandsgeliefde Hannah te sjezen, van Amsterdam naar de Catalaanse Pyreneeën. Deze ‘disaster romance road novel’ is een amusante, gramstorige en licht chaotische leeservaring.