Vrijdag 03/02/2023

MinirecensiesBoeken

Deze drie nieuwe boeken zijn meer dan de moeite waard

Mensje van Keulen, Het kattentheater, Atlas/Contact, 185 p., 19,99 euro. Beeld rv
Mensje van Keulen, Het kattentheater, Atlas/Contact, 185 p., 19,99 euro.Beeld rv
Dirk Leyman

In katzwijm

Vijfenzeventig jaar worden én vijftig jaar schrijven, dat verdient een cadeau. Mensje van Keulen mocht van haar uitgever grasduinen in de scheepslading kattenverhalen, gedichten, dagboekfragmenten en kattenliedjes die ze bijeenschreef. In Het kattentheater vallen poezenfans ongetwijfeld in katzwijm (sor­ry). Zelfs de WhatsApp-communicatie van Van Keulens poes met de kat van Kees van Kooten is opgenomen in dit kleinood. Illustratoren als Jan Jutte en Willem van Malsen en linosnedenartiest Olivia Ettema oefenen hun kattensprongen. ‘Miauw miauw/dicht als een kat/in vrije regelval’, geeft Van Keulen mee.

Mensje van Keulen, Het kattentheater, Atlas/Contact, 185 p., 19,99 euro. Beeld RV
Mensje van Keulen, Het kattentheater, Atlas/Contact, 185 p., 19,99 euro.Beeld RV

Dobberen aan de Côte d’Azur

Eindelijk een nieuwe Nederlandse vertaling van Sur l’eau (1888), een unicum in het oeuvre van verhalenschrijver Guy de Maupassant. Op het water zit op de schopstoel tussen reisverslag en dagboek. In dit lumineuze, grillige relaas van zeil- en wandeltochten langs de Azurenkust laat de schrijver zijn gedachten de vrije loop: over water en varen, Normandië en het platteland, het menselijk bestaan, vrouwen, wanhoop, angst en waanzin. Let ook op de loepzuivere impressies van de toen nog amper ontgonnen Rivièra, met Saint-Tropez als minuscuul vissersdorp. Schitterende, zij het soms pessimistische zomerlectuur.

Guy de Maupassant, Op het water, Vleugels, 136 p., 23,95 euro. Vertaling Hester Tollenaar. Beeld RV
Guy de Maupassant, Op het water, Vleugels, 136 p., 23,95 euro. Vertaling Hester Tollenaar.Beeld RV

Een tekening als een schaduwtijd

Hands of Time Beeld Johan De Wilde
Hands of TimeBeeld Johan De Wilde

De Belgische kunstenaar Johan De Wilde (°1964) maakt potloodtekeningen, prenten, schilderijen, fotoreeksen, grafiek en collages. Sinds het midden van de jaren negentig puurt hij uit dunne horizontale en verticale lijnen, laagje na laagje, minutieuze tekeningen waarin vormen en cijfers doorschemeren of ‘beklijvende droombeelden’. Soms moet je denken aan een filmstill of onscherpe foto, dan weer aan Mondriaan.

Met zijn werkwijze maakt De Wilde een vuist tegen het jachtige levenstempo en de vluchtigheid van onze oververzadigde digitale beeldcultuur. ‘Terwijl ik teken,’ vertelt hij aan Hans Theys, ‘denk ik aan de bezigheden van mensen in de buitenwereld. Buiten stroomt de tijd. Binnen lijkt hij stil te staan. Elke potloodstreek wordt een tijdseenheid. Elke tekening staat voor een schaduwtijd.’ In het derde deel van zijn Hands of Time-serie, ondertitel Pars pro toto, verzamelde hij nieuwe werken uit de periode 2017-2021. Suggestief minimalisme op zijn best.

Johan De Wilde, Hands of Time – Pars pro toto, met teksten van Hans Theys, Philippe Van Cauteren, Luc Derycke, MER & Borgerhoff & Lamberigts, 2021, 39,90 euro. Beeld RV
Johan De Wilde, Hands of Time – Pars pro toto, met teksten van Hans Theys, Philippe Van Cauteren, Luc Derycke, MER & Borgerhoff & Lamberigts, 2021, 39,90 euro.Beeld RV

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234