Donderdag 25/04/2019

Pukkelpop

Deze Belgen zijn de helden van de eerste dag Pukkelpop

Glints-zanger Jan Lemmens op Pukkelpop. Bijna stond de Antwerpenaar er niet. Beeld Stefaan Temmerman

Het is de nachtmerrie van iedere muzikant: je Pukkelpop-optreden in duigen zien vallen. Het overkwam bijna Glints-zanger Jan Lemmens en zijn bandleden. Maar ze hebben alsnog de show van hun prille carrière gegeven: "Dit is waarom ik jong ga sterven."

De AB bombardeerde Glints vorig jaar tot artist in residence, Red Bull Elektropedia had dan weer de titel 'most promising artist' veil. Muziekrecensenten loven de mix van hiphop en elektronica van Antwerpenaar Jan Lemmens als Belgiës next big thing. Alle ingrediënten lijken aanwezig om op Pukkelpop definitief door te breken, maar vanochtend, de dag van hun optreden, dreigt het alsnog te mislukken.

"Fucking hell, we zitten met een heel groot probleem." Met een rood hoofd komt Lemmens aan in de Antwerpse Pelgrimstraat, pal in het hart van de Koekenstad. "De vlucht van Ferres (Marnef, bassist bij Glints, red.) in Edinburgh is gecanceld! Kapotte motor, of zo. Hij zal hier nooit op tijd geraken, en zonder kunnen we niet optreden!"

Beeld Fernand Van Damme

Lemmens is de wanhoop nabij, vloekt dat het geen naam heeft. Tourmanager Jan Berckmans en drummer Tim Caramin weten even ook niet wat gedaan, maar laden dan toch het materiaal in. Dit moet de show van hun prille carrière worden, een vliegtuigmotor kan daar toch niet anders over bepalen? Met sappig Antwerps accent gaat Lemmens in de auto te keer: "Ferre, maak in die luchthaven de grootste scène van uw fucking leven! Het kan mij niet schelen hoe, gijzel desnoods iemand, maar zorg dat je op een vlucht naar hier geraakt!"

Het gezelschap moet lachen. Dit is zo dramatisch dat het komisch wordt, en eigenlijk is Lemmens heel grappig, wanneer hij boos is. Ze overlopen de alternatieven: "Bellen we naar Pukkelpop om de gig te later te plannen?", oppert Caramin. Waarop Lemmens: "We zijn niet fucking Rihanna, hé. Kunnen we niemand opbellen om in te vallen? Tim, pak mij vast! Ik heb het nodig. Fuck m’n fucking leven!"

Beeld Fernand Van Damme

Aan een tankstation op de E313 pikken we Glints-gitarist en -producer Mathias Bervoets op. Onderweg heeft Lemmens hem al ingelicht over de 'situatie' en die blijft er stoïcijns bij. Bervoets belt meteen 'Vinnie' (Vincent Embrechts, bassist, red.) op, een bevriende muzikant die hen uit de brand moet helpen. "Hij ziet het zitten. Yes!"

"We love you, Vinnie!" Gejuich en opluchting in de tourbus. Ineens is hun positie toch niet zo hachelijk. "Kom, gas geven", maant Lemmens tourmanager en chauffeur van dienst Jan aan. "Als we geflitst worden, sturen we de boetes naar de Ferre."

"Amai, al die stress. Gelukkig dat ik gisteren nog de laatste aflevering van Game of Thrones heb gezien", lacht Bervoets. Waarop Lemmens: "Eén voordeel: voor het optreden ga ik geen zenuwen hebben, want die heb ik al nu de vrije loop gelaten. En wat zeggen ze? De beste muziek komt voort uit spanning, toch? Amai, dit is de reden waarom ik ga sterven voor mijn zestigste."

Beeld Fernand Van Damme

We komen aan in het Pukkelpop-artiestendorp. "Normaal gezien blijf ik hier drie dagen, maar als het optreden suckt, ga ik vanavond weer naar huis", zegt Lemmens, half lachend, half panikerend. Om opgehitst en met koffiebeker in de hand te vervolgen: "Love the team work, guys. Dees gaat zo fucking goed worden."

Intussen is de Vinnie er ook bij. Niet goed wetende waaraan hij is begonnen, leert de bassist als een gek de akkoorden van de Glints-nummers. "Vinnie, jij kan dat", zegt Bervoets met zijn typische coolheid. "Wij kunnen dit."

De band gaat soundchecken. Intussen komt ook manager Alexander aan. "Amai, wat was dat vanochtend?", lacht hij. "Maar ik heb mijn cool behouden, en gelukkig hebben de gasten dat ook gedaan. Niet spelen is echt geen optie."

Beeld Fernand Van Damme

"We gaan fucking gas geven." Helemaal opgefokt vuurt Lemmens, voor de gelegenheid in kanariegeel trainingspak, de bandleden aan. Met een kus op ieders wang stormen ze het podium op en zetten ze 'Divalent Diction' in.

Vanaf minuut één neemt Glints de Castello bij zijn nekvel, en ze laten niet meer los. In 'New Flow' regent het good vibes, en met de Akon-cover 'Right Now (Na Na Na)' brengen ze het publiek aan het grooven. De vroege programmatie deert niet, de tent staat aardig vol. Van achter zijn drumstel straalt Caramin met een gelukzalige glimlach.

Beeld Stefaan Temmerman

Lees ook de recensie van het Glints' concert: Maarschalk zet cruciale stap richting verovering ★★★★✩

Lemmens zweet dan weer dat het geen naam heeft. Als hij zegt dat hij alles zal geven, dan doet hij het voor niet minder dan met twee voeten op het gaspedaal. Bij het laatste nummer 'Sirens' gaat het publiek uit zijn dak.

'Turn myself into gold', leest de achterkant van Lemmens' shirt. Nu weten we het zeker: niets houdt hem weg van de Grote Doorbraak, zelfs geen twintig kapotte vliegtuigmotoren.

Ontvang nu gratis updates vanop Pukkelpop. De Morgen kampeert op de festivalweide in Kiewit. Volg het, bij jou thuis of op de wei, via Facebook Messenger. Ga rechtstreeks van start met De Morgen Cult. in Messenger. Je moet alleen maar de stappen volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.