Zondag 16/06/2019

Film Fest Gent

Deze 7 films mag u volgens Patrick Duynslaegher niet missen op Film Fest Gent

Op Film Fest Gent worden 130 films getoond. Om de kijker toch wat houvast te geven, werden ze onderverdeeld in zeven categorieën. Artistiek directeur Patrick Duynslaegher geeft telkens één tip.

Beeld Joris Casaer

Competitie

La nuit où j'ai nagéDamien Manivel & Kohei Igarashi (Japan/Frankrijk)

 “Een heel zuivere, uitgepuurde film, over een zesjarig jongetje dat op avontuur trekt in een besneeuwde bergstreek in Japan. De ontroering zit in de details: een straat oversteken is iets heel overweldigends, je voelt zijn angst. Er is geen dialoog, het verhaal wordt visueel verteld, met als score De vier jaargetijden van Vivaldi. Fijn dat zulke bijna ambachtelijke films nog gemaakt worden, in een tijd waarin films soms overladen worden door digitale techniek en wisselshots.”

Vlaamse film

Rabot / Christina Vandekerckhove

“Een auteursdocumentaire over de Rabotblokken in Gent, gefilmd tijdens de laatste weken voor de sloop. Deze docu is gemaakt door een regisseur met visie. Het is geen talking heads-docu, de verhalen van de bewoners worden afgewisseld met shots van het gebouw en met stiltes. Deze manier van filmen schept afstand, je wordt niet in een bad vol miserie gegooid.”

Global Cinema

Columbus / Kogonada (VS)

“Een van de meest verrassende films van het festival. Eerste fictiefilm van een regisseur gekend om zijn visuele essays over cinema. Over de ontmoeting van een man en een vrouw in het stadje Columbus, een levend museum van modernistische architectuur. Heel cultureel praten ze op een boeiende manier over architectuur, zonder pedant te zijn. De film is niet intellectualistisch, je wordt ontroerd door de verhalen en het verdriet van de mensen. En dat alles wordt verteld in een rigoureuze stijl, perfect gekadreerd, symmetrisch opgebouwd.”

Artists on film

78/52 / Alexandre O. Philippe (VS)

“Een documentaire over de iconische douchescène uit Psycho van Hitchcock, waarin actrice Janet Leigh wordt vermoord. De titel verwijst naar het aantal camera set-ups en cuts. De regisseur laat enkele medewerkers aan het woord, je krijgt heel wat anekdotes te horen. Bijvoorbeeld hoe ze met messen in meloenen staken om het geluid van de messteken te suggereren.”

Serial Madness

Acht Stunden sind kein Tag / Rainer Werner Fassbinder (Duitsland)

“Deze miniserie is gemaakt voor de Duitse televisie, en amper één keer uitgezonden. Over een arbeidersfamilie, heel theatraal in beeld gebracht, zoals alleen Fassbinder dat kan, met personages die langzaam praten en gefilmd in een vierkant formaat.”

 Classics Italian Political Cinema

Todo Modo / Elio Petri (Italië)

 “Een unieke kans om deze film te zien. Elio Petri is de meest onderschatte regisseur uit de Italiaanse cinema van de jaren ’70. Afspiegeling van een woelige historische periode met terroristische aanslagen, ontvoeringen, moorden. Met een soundtrack van Ennio Morricone.”

On the edge

Les garçons sauvages / Bertrand Mandico (Frankrijk)

“Stilistisch vernieuwende film. Vijf jongens spoelen aan op een onbewoond eiland van genot, waar de plantengroei een erotische uitstraling heeft en waar ze langzaam veranderen in meisjes. Of hoe de genderthematiek verteld wordt in een fantasieverhaal.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden