Donderdag 09/02/2023

RecensiesBoeken

Deze 5 nieuwe boeken zijn de moeite waard

De fietsende Nietzsche: auteur-coureur Guillaume Martin in de 4de etappe van Parijs-Nice op 11 maart van dit jaar.  Beeld Photo News
De fietsende Nietzsche: auteur-coureur Guillaume Martin in de 4de etappe van Parijs-Nice op 11 maart van dit jaar.Beeld Photo News
Dirk Leyman

Guillaume Martin, Socrates op de fiets. Een filosofische Tour de France, Balans, 192 p. 19,99 euro.

Nu zowat alle koersactiviteit lam ligt, biedt de Franse wielrenner Guillaume Martin wellicht soelaas. Met Socrates op de fiets schreef hij een filosofische Tour de France bijeen. Martin, vorig jaar twaalfde in de Tour én opgezadeld met de bijnaam ‘de fietsende Nietzsche’, zoekt in zijn originele en amusante boek de verbinding tussen lichaam en geest. En vraagt zich af hoe filosofie van nut kan zijn bij het doorworstelen van een zware etappekoers, in hoofdstukken als bijvoorbeeld ‘Dialectiek van de kopman en de knecht’. Martin laat onder meer Blaise Pascal, Spinoza, Sartre en Plato vlotjes mee pedaleren.

Nowelle Barnhoorn, Dwars door het donker, Prometheus, 202 p., 19,99 euro.

‘Een fervente positieveling’, zo typeerde de jonge Nederlandse schrijfster Nowelle Barnhoorn (°1986) zichzelf. Ze kon het dan ook niet verkroppen toen ze, halverwege de twintig, in een burn-out en ernstige depressie terechtkwam. In Dwars door het donker vertelt ze zonder scrupules (én een tikje wollig) hoe het zover kwam, ‘het resultaat van jarenlang verlangens, verdriet en angsten’ te onderdrukken. Het voelde ‘alsof ze almaar onder water zwom’. Allerlei adviezen vlogen Barnhoorn om de oren, van diëten tot yoga, meditatie en ‘leuke’ dingen doen. Pas na de acceptatie dat ze zich barslecht voelde, keerde het tij.

L.H. Wiener, De zoete inval, Pluim, 108 p., 16,99 euro.

Het is nog even wachten op zijn langverwachte scheepslogboek Zeeangst. Maar de 75ste verjaardag van meester-misantroop L.H. Wiener werd alvast luister bijgezet met de publicatie van De zoete inval, een verhalenbundel waarin hij wederom hoge toppen scheert. Een nachtelijk dronken autoritje in een kimono, aubades voor zijn poes Lolita, overpeinzingen over kortstondige minnaressen die de toiletpot vol kotsen of over ‘seriedrinken’: het palet is gevarieerd. Af en toe spuwt Wiener natuurlijk gal en gramstorigheid in het rond. Niet minder gul is hij met zijn dierenliefde én met krachtige herinneringen uit zijn leraarsjaren. Bovenal imponeert zijn superieure stijl.

Max Temmerman, Coniferen, Borgerhoff & Lamberigts, 142 p., 20,99 euro.

Van de poëzie naar het proza, die boude stap maakt Max Temmerman (°1975) in Coniferen, zijn opmerkelijk verzorgd geschreven romandebuut met onderhuids duistere trekjes. Broeierige familiegeheimen staan centraal. De verteller verliest als puber bij een ongeval zijn ouders (tiens, dat doet denken aan Liefde bij wijze van spreken van Yves Petry) en wordt onder de hoede genomen door zijn oudere zus Marianne. Die raakt langzaam in de greep van paranoia, haar waanzin neemt later ‘wanstaltige proporties’ aan. Als notoire eenzaat begraaft de ik-figuur zich in zijn werk als literair vertaler. Een kundig vertelde, zij het ietwat steriele roman.

Isaak Babel, Alle verhalen, Van Oorschot, vertaling Froukje Slofstra, 570 p., 29,50 euro.

De Joodse Rus Isaak Babel (1894-1940) behoort met recht en reden tot de beste korteverhalenschrijvers ter wereld. Bundels als Rode ruiterij, Verhalen uit Odessa en Miniaturen zijn zinnelijk, energiek, grotesk en exuberant. Vaak ook zijn het vertellingen vol bloed en menselijke wreedheden. De nuchtere toon van Babel, die zijn indringende verhalen tientallen keren herwerkte, behoudt iets laconieks. Het contrast tussen de traditionele Joodse wereld van Odessa en de nieuwe lokkende communistische samenleving vormt een leidmotief in Alle verhalen. Toch werd zijn positie in de Sovjetsamenleving langzaam steeds precairder: in 1940 werd Babel rücksichtslos geëxecuteerd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234