Maandag 06/02/2023

BoekenRecensies

Deze 5 nieuwe boeken zijn de moeite waard

Amsterdam, 1994, Ischa Meijer en zijn toenmalige geliefde Connie Palmen. Beeld Fot© Klaas Koppe
Amsterdam, 1994, Ischa Meijer en zijn toenmalige geliefde Connie Palmen.Beeld Fot© Klaas Koppe
Dirk Leyman

Ischa Meijer, Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan, Arbeiderspers, 540 p., 28,50 euro.

Woelwater, provocateur, levensgevaarlijk journalist, gevreesd interviewer en onverschrokken columnist. Bij een figuur als Ischa Meijer (1943-1995), die we ook kennen als geliefde van Connie Palmen, kom je etiketten tekort. Zeker is dat hij in zijn korte leven telkens weer afrekende met het verstikkende Joodse milieu waaruit hij afkomstig was, in een soms redeloze strijd tegen hypocrisie en onwaarachtigheid. In het Privédomein-deel Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan verzamelde Ronit Palache met veel bevlogenheid teksten, columns (het beroemde ‘De Dikke Man’), herinneringen, reportages en interviews, waarin de oorlog en de Joodse identiteit voortdurend heftig rondspoken.

J.M. Coetzee, De foto’s van ‘Jongensjaren’, Cossee, 187 p., 25 euro. Vertaling Peter Bergsma.

Toen de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee naar Australië emigreerde, dook op de zolder van zijn appartement in Kaapstad een bruine koffer met vergeten fotomateriaal op. Als middelbare scholier in de jaren vijftig richtte Coetzee, niet gespeend van enig fotografisch talent, zijn ‘spy camera’ op vrienden, leraren, cricketwedstrijden, de omgeving van Kaapstad of de voorouderlijke Karoo-boerderij. Zijn favoriete onderwerp bleek zijn moeder Vera. De onaffe beelden zijn een intieme aanvulling bij zijn boek Jongensjaren (1997). ‘Ik geloof dat ik erbij wilde zijn als de waarheid zich openbaarde, een moment dat je half ontdekte maar ook half creëerde.’

Mensje van Keulen, Ik moet u echt iets zeggen, Atlas/Contact, 166 p., 20 euro.

‘Ordinary people’ in een alledaagse context, tot de ontregeling toeslaat én het ongemak bovendrijft. Het is het handelsmerk van de Nederlandse schrijfster Mensje van Keulen, in het juryrapport van de Constantijn Huygensprijs ooit getypeerd als ‘sublieme chroniqueur van de menselijke eenzaamheid’. In haar nieuwe verhalenbundel Ik moet u echt iets zeggen bewandelt Van Keulen, in haar typische uitge­beende taal, datzelfde spoor. We stuiten op koppels in een huwelijkscrisis en op de moeder van een moorddadige zoon. In het verhaal‘Angela’ nodigt een vrouw ‘knus’ vier mannen uit, louter om er anonieme seks mee te hebben.

Paul Claes, De kamerheer en de kanselier, EPO (distributie), 32 p., 6 euro.

‘Bestond de kunst erin de leegte te vullen? God had alles uit niets geschapen, maar een schilder was geen schepper. Hij kon de natuur enkel nabootsen in opdracht van een ander die het onderwerp bepaalde en hem beloonde voor de geleverde arbeid.’ Schilder Jan van Eyck staat voor een vleiende maar vervelende opdracht. Hij moet zijn opdrachtgever, de hooghartige kanselier Nicolas Rolin, als vrome schenker vereeuwigen. Zijn jonge vrouw poseert als Madonna. In volle Van Eyck-gekte ontrafelt Paul Claes nu in verhaalvorm de merkwaardige geschiedenis van Jan van Eycks ongenadige meesterwerk De maagd van Autun.

Nan Shepherd, De levende berg, Arbeiderspers, 176 p., 18,50 euro

Bergliteratuur is hot. Zo blijkt maar weer uit de heruitgave van De levende berg van de Schotse bergwandelaar, onderwijzeres en dichter Nan Shepherd (1893-1981) die zich in dit boek ontpopt als een ‘hartstochtelijk observator’, aldus Robert MacFarlane in zijn prijzende voorwoord. Shepherd doorkruist de Cairngorms, een onheilspellend ruige bergketen in de oostelijke Schotse Highlands, zeg maar het noordpoolgebied van Groot-Brittannië. Op de berg zijn is een ‘intense lichamelijke ervaring’. Shepherd schreef haar zowel lyrische als aardse boek – vertaald door Pauline Slot – tijdens WO II, maar liet het manuscript rondslingeren tot in 1977, toen het bij verschijnen meteen als een meesterwerkje werd herkend.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234