Donderdag 08/06/2023

TentoonstellingenLente 2021

Deze 10 expo’s zijn dit voorjaar de moeite waard

'100 x Congo' in het Antwerpse MAS. Beeld mas
'100 x Congo' in het Antwerpse MAS.Beeld mas

Een nieuwe lente, nieuwe tentoonstellingen. Wat brengen de musea en galeries in het voorjaar van 2021? Een overzicht.

Jonas Mortier

1. Roger Raveel, Bozar

Roger Raveel zou dit jaar 100 jaar geworden zijn. Bozar viert een en ander met het meest complete overzicht van zijn oeuvre tot nog toe. Een unieke kans om het nog steeds bijzonder fris ogende oeuvre van deze vernieuwende kunstenaar te gaan bekijken, van 18 maart tot 21 juli. Nog in Brussel kan u tussen 26 maart en 1 augustus naar het Fine Arts Museum, voor een eerbetoon aan Pierre Alechinsky, vooraanstaand lid van Cobra en behalve schilder ook begenadigd tekenaar.

2. Marcel Dzama, Tim Van Laere Gallery

Veel moois valt er in 2021 te rapen in de galeries. In Tim Van Laere Gallery kan u van 21 januari tot 6 maart naar de eerste solotentoonstelling van de Canadees Marcel Dzama in België. Verder meer dan de moeite: de eerste solotentoonstelling van de jonge Antwerpse schilder Floris van Look in Keteleer Gallery; generatiegenoten Daan Gielis en Tom Volkaert tonen in Everyday Gallery dan weer een tiental nieuwe werken in uiteenlopende media; Jenny Brosinski presenteert nieuw werk in Plus-One Gallery en zo kunnen we nog even doorgaan.

3. Triënnale Brugge

Van 8 mei tot 26 september 2021 vormt Brugge opnieuw het decor voor de Triënnale Brugge, een kunstentraject waar twaalf nationale en internationale kunstenaars en architecten hun installaties aan het grote publiek voorstellen. Voor deze editie kiest Triënnale Brugge voor het thema: TraumA. U mag nul keer raden waarom.

4. Photobrussels Festival, Hangar

Fotografieliefhebbers kunnen van 21 januari tot 27 maart terecht op de vijfde editie van het PhotoBrussels Festival in Hangar, met werk dat gemaakt werd tijdens de eerste lockdown van 2020. Het Antwerpse FOMU blikt verder terug en toont hun ‘Aanwinsten 2010-2020’, werk dus dat ze in het laatste decennium aangekocht hebben. Het wordt een associatieve wandeling, alsook een blik op verleden en toekomst. Vanaf mei 2020.

5. ‘Elles font l’abstraction’, Centre Pompidou

In Centre Pompidou kan u vanaf 5 mei tot 23 augustus naar Elles font l’abstraction, een tentoonstelling die focust op vrouwelijke abstracte kunstenaars tussen 1860 en 1980. Velen van hen bleven tot vandaag onder de radar en deze expo zou daar verandering in moeten brengen. In Bozar kan u van 26 februari tot 23 mei naar All I Want, een tentoonstelling die de spot richt op Portugese kunstenaressen van 1900 tot nu. Zo’n 170 werken van onder anderen Vieira da Silva, Paula Rego, Lourdes Castro, Joana Vasconcelos, Grada Kilomba of Leonor Antunes beloven ons een nieuwe kijk op deze kunstenaressen en bij uitbreiding de hele Portugese kunstgeschiedenis.

6. ‘100 x Congo’, MAS

Het thema van de kolonisatie wordt ook dit jaar uitgediept. 100 x Congo in het MAS wordt verlengd tot 13 september, in het Middelheimmuseum opent Congoville op 29 mei. In het Rijksmuseum in Amsterdam kan u dan weer naar een grote expo over Slavernij. Ook onze Noorderburen vatten daarmee het onderwerp van de kolonisatie eindelijk aan. In het Hasseltse Z33 loopt van 6 februari tot 15 mei Le Déracinement. Daarin wordt, tegen de achtergrond van opgetrokken grenzen, het belang van migratie in het ontstaan van Europa bekeken.

7. ‘De mooiste atlas’, Mercatormuseum

In het Mercatormuseum in Sint-Niklaas kan u naar ‘de mooiste atlas van de wereld’ gaan kijken: de Atlas Maior van Johan Blaeu. Met maar liefst 594 handgekleurde kaarten en meer dan 3.000 bladzijden tekst was het de Google Maps van zijn tijd en het duurste boek dat te koop was. Ook in Plantin-Moretus vindt u nog heel wat moois, daar gaan ze verder met het vieren van de 500ste verjaardag van Christoffel Plantin. Een recenter boek, Wildevrouw van Jeroen Olyslaegers, biedt dan weer het unieke alibi om nog eens naar de Dulle Griet te gaan kijken in het Museum Mayer van den Bergh.

8. ‘From Memling to Rubens’, Talinn

Er is licht aan het eind van de Covid-tunnel en dus komt het buitenland weer iets dichterbij. Met ongeveer een jaar uitstel gaat in het Kadriorg Museum in Tallinn de expo From Memling to Rubens van start. Met deze expo, die loopt van 22 april tot 31 oktober, wordt de gouden eeuw van de Vlaamse schilderkunst gefêteerd in het buitenland. Iets moderner werk vindt u vanaf 27 maart in het Royal Academy of Arts in Londen, waar werk wordt getoond dat levende legende David Hockney tijdens de lockdown op zijn iPad maakte. Very 2020.

9. 20 jaar Time Circus

In 2021 bestaat het artistieke collectief Time Circus 20 jaar. Verwacht van deze alternatieve bende geen traditionele expo, maar een bewegend en bougerend festival in mei, met lekker eten en veel lawijt. Mogen nog kaarsjes uitblazen: 100 jaar geleden verscheen Paul van Ostaijens Bezette stad, zijn bundel met innovatieve typografie en dat laat het Letterenhuis niet onopgemerkt voorbijgaan. 200 jaar geleden dan weer stierf Napoleon Bonaparte. In Frankrijk en omstreken zal dat gepaard gaan met heel wat festiviteiten en van 5 mei tot 17 oktober gebeurt dat ook in het Memoriaal van Waterloo.

10. Verlengd wegens corona

En tot slot… mocht u er nog niet geraakt zijn wegens lockdown, te druk met het hamsteren van toiletpapier, of wegens uw nieuwe functie als thuisonderwijzer, dan kan u nog altijd naar enkele wegens Covid verlengde expo’s, zoals Blind Date in Snijders&Rockoxhuis, Monoculture in M HKA, Anna Boghiguian in het S.M.A.K., Tim Walker in C-Mine, Henri Matisse in Centre Pompidou en meer, veel meer.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234