Zaterdag 29/01/2022

15 jaar In de Gloria

'Den draad' of 'In mijn poep': wat is uw favoriete fragment uit 'In de Gloria'?

null Beeld rv
Beeld rv

15 jaar is het ondertussen al geleden, dat regisseur Jan Eelen Vlaanderen liet kennismaken met een nieuw soort televisie. Op 4 februari 2000 werd de allereerste aflevering van 'In de Gloria' uitgezonden, en heel veel fragmenten slopen ondertussen, ook dankzij YouTube, Vlaanderens collectieve geheugen in. Stem hier voor uw favoriete fragment aller tijden.

Voor de jongere lezers: de sketches uit 'In de Gloria' staken zoals geen enkel ander programma ooit tevoren in Vlaanderen had vertoond de draak met reality-tv. Op de meest absurde en tenenkrullende wijze geven de fragmenten een inkijk in het tragikomische leven van de personages. Twee seizoenen en twintig afleveringen maakte producent Woestijnvis van het programma, met topacteurs als Tom Van Dyck, Lucas Van Den Eynde, Sien Eggers, Tania Van der Sanden, Frank Focketyn, An Miller en Wim Opbrouck. 'In de Gloria' won in 2000 de Ha! van Humo en werd meermaals verkozen tot beste tv-programma van de afgelopen 50 jaar.

We lijsten hieronder de 15 meest hilarische sketches volgens de redactie van De Morgen op. U kan via het formulier uw favoriet kiezen in de lijst of zelf een suggestie doen (vergeet niet op submit te klikken). Keuze te over trouwens met hilarische sketches als de Zaadkameraad, de Prins Albert, Vrouwendag, de Schat van Charlepoenje, een van Vermaelens Projects of de Groet aan de Zon. Morgen geven we dan úw top-15.

1. Raymond kan het niet aan

Een licht geïrriteerde Ivan De Vadder verontschuldigt zich voor de lege stoelen in het publiek van 'De Zevende Dag'. Want ook het studiopubliek moet op tijd komen natuurlijk. De schuldige: Raymond Baens, de pas verkozen voorzitter van de Sint-Lambertusvrienden die de busreis op weg naar Brussel helemaal in het honderd laat lopen. Althans in de ogen van oud-voorzitter Ludo - "Ge denkt dan, dan krijgt ge toch ne koffie, of nen Oxo, of ne warmen drank" - Vranckx.

2. Het juiste tempo

Zangkwaliteiten heeft de ene al wat meer dan de andere. Zo ook trouwe kerkgangster Rita Weemaes, die een beetje moeite heeft "met het vinden van de juiste toon en het juiste tempo" en daarom moet zwijgen tijdens de eucharistieviering. Gelukkig kon Rita's echtgenoot Pierre "een orgeltje" op de kop tikken: "Schitterend toestel he, 1.400 frank en ge kunt gij daar alles mee doen." Waarna Rita opnieuw auditie mag gaan doen met 'Pelgrimstocht der mensen'.

3. Boemerang

Erik Hartmans spraakmakende talkshow 'Boemerang' kreeg wereldwijde bekendheid toen een Amerikaans tv-station het fragment uitzond alsof het echt gebeurd was. Marijke, 18 toen een dokter haar ruggemerg beschadigde, en Valère, slachtoffer van een verstrooide assistent, betekenden het einde van Hartmans televisiecarrière.

4. Bed te koop

Een van onze favoriete vaste formats uit 'In de Gloria' is zonder twijfel 'De minuut', waarbij een willekeurige Vlaming een minuut krijgt om zijn of haar advertentie uit de krant aan te prijzen voor de camera. De groet aan de zon, de twee broers Joëlle en Vincent, blikken doos, ... Ze behoren tot het collectieve geheugen.

Maar zelden zagen wij zo'n geweldig verkoopsargument als dat van Sabine die het echtelijk bed verkoopt door de kwaliteiten van de 'sponde' nog eens extra in de verf te zetten. "14.000 frank."

5. In mijn poep

Ook een van de bekendere sketches, waarbij een koppel op drie uiteindelijk niet zo onschuldige vraagjes hetzelfde antwoord moet geven om een weekendje naar Parijs te winnen. Jammer genoeg gooit vraag 3 roet in het eten.

6. Alles vol

Nog zo'n vaste rubriek was 'De cameraad', die erop uit trok om een hulpbehoevende kijker uit de nood te helpen. Zo ook de familie Lainé - inclusief een vroege voorloper van LOTR-elf Legolas - die beslist grootvader te verrassen met een benji-sprong. Met camera, "voor de schone herinnering voor later".

7. Zakenreis naar Hamburg

Ook 'Hallo Televisie' was een van de sterkhouders van het programma. Het opzet is simpel: aanbellen bij een willekeurige voordeur op zoek naar interessante mensen. Die blijven echter opvallend vaak verweesd achter na afloop van het bezoek.

In het Kempense Geel is de hele familie op zondagmiddag verzameld voor het afscheid van vader. Die trekt namelijk op zakenreis. Naar Hamburg. Voor twee dagen. Maar de sfeer slaat om eens de reporter in de bagage gaat snuffelen. Want: "Mama begint te wenen. Papa heeft mama heel veel verdriet aangedaan."

8. Den draad

'Den draad', een drama in drie bedrijven. Lilian lijdt al een paar jaar aan een bijzonder vervelende ziekte in haar hoofd, en haar echtgenoot Harry wordt er horendol van. Want ze zit met 'den draad' en de dokters weten er geen raad mee. Met alle moeilijkheden van dien, gaande van rond de tafel lopen tot niet aan "het graf van onzen Benny geraken".

9. Radio Christina

Veve en Vivi hebben hun eigen programma op Radio Christina waar heel Ransbeek naar luistert: VVV ofte Vrouwen vragen vrouwen. Beide dames vertellen er openlijk over het leven van alledag en ze schuwen daarbij geen enkel taboe. Tot grote schrik van hun echtgenoten Dennis en Erik, die hun deur niet meer durven uitkomen. Want hoe zou u zelf zijn mocht uw vrouw op de radio vertellen dat u deze week geen seks hebt gehad, "maar wel Paaseieren geschilderd, eerst hardgekookt, en dat was echt heel gezellig".

10. Toni Simoni

Steek twee personen een uur lang in een kamer en kijk wat er gebeurt. Het idee komt niet uit de koker van de makers van 'In de Gloria', maar was al een beproefd recept van 'Man Bijt Hond'. Genânte stiltes en de meest absurde conversaties: de ideale vijver voor Jan Eelen.

Zo dus ook bij charmezanger Toni Simoni die zijn allergrootste fan Simonne voor zich krijgt. "Oe is't?!"

11. Twee Jezi

Eerwaarde Gilis en koorleidster Mia Beirnaert zagen we al in de sketch met Rita Weemaes. Voor de paastijd keren ze terug als de drijvende krachten achter het passiespel in de parochie. Het enige probleem daarmee: acteur Lode Roels, die al vijftien jaar tot ieders tevredenheid Jezus speelt, kan niet door zijn knieën. En komt Jezus geen drie keer ten val?

Gelukkig is er die andere parochiaan, Jan Marijssen, die als twee druppels water op Jezus lijkt. Alleen zit de parochie daardoor met twee Jezi...

12. Partnerruil

Partnerruil, risicoloos is het nooit. Vertel dat maar aan Michael en Sofie, die Michel en Petra over de vloer krijgen. Voor de eerste twee "hoeft het niet per se vandaag" en ook Petra benadrukt dat ze "wel zullen zien", maar Michel kan zijn enthousiasme nauwelijks de baas. Getuige ook het "eetbare onderbroekske" dat hij als cadeautje mee heeft om het ijs te breken.

Overigens kunnen we u ook van ganser harte de blooperversie aanraden.

13. Thermos voor Wendy

Noël en Mark hebben voor het team van 'In de Gloria' een primeur, nadat Wendy Van Wanten zelf bekendmaakte dat ze opnieuw zwanger is. Want hoewel Wendy wil dat "het hoe en wie" privé blijft, blijken de twee superfans toch een hand gehad te hebben in de verwekking. Maar wie van de twee?

- "Ik had de rooie thermos."
- "En ik had de groene."

14. Burenruzie

Of hoe een simpel bezoekje van 'Hallo Televisie' kan ontaarden in een van de grootste burenruzies ooit op televisie verschenen. "Voor kijkend Vlaanderen gaan we anders doen?"

15. Cassiman en Samijn

Charmezangers Cassiman en Samijn - de gelijkenis met Schatteman en Couvreur mag u zelf zoeken - verrassen boer Fons met een privéconcert. Die vindt het allemaal heel "ferm" en plaatst ook graag zelf een dansje.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234