Zaterdag 04/02/2023

InterviewDeborah Feldman

Deborah Feldman, auteur van ‘Unorthodox’: ‘Ze hopen dat ik zelfmoord pleeg’

Feldmans boek hielp haar verder bij het veroveren van haar vrijheid, weg uit een verstikkende chassidische gemeenschap.  Beeld photoselection
Feldmans boek hielp haar verder bij het veroveren van haar vrijheid, weg uit een verstikkende chassidische gemeenschap.Beeld photoselection

Deborah Feldman verliet de chassidische gemeenschap in New York. Haar boek (en later de serie) Unorthodox werd een hit en leverde haar bedreigingen op. Deze week verscheen de vertaling van Exodus.

Hanneloes Pen

Diepongelukkig voelde Deborah Feldman (35) zich in de strenggelovige Satmar-gemeenschap in Williamsburg, Brooklyn. Ze was opgevoed door haar grootouders, overlevenden van de Holocaust, trouwde op haar zeventiende in een gearrangeerd huwelijk en kreeg op haar negentiende een kind. Het leven was haar te beklemmend in de met strenge regels omgeven gemeenschap, die gelooft dat de Holocaust een straf van God is omdat Joden zich in de 19de eeuw hadden geassimileerd.

Feldman bereidde haar vertrek voor met hulp van een advocaat. Met een zorgvuldig uitgedacht stappenplan slaagde ze erin met haar zoontje aan de gemeenschap te ontsnappen. Ze ging eerst in 2006 met haar man buiten Williamsburg wonen en heimelijk literatuur studeren aan de universiteit. In 2009 verliet ze haar man en vertrok ze met haar zoon naar het verder gelegen Rockland County en later naar New England, om uiteindelijk in Berlijn te belanden.

Haar in 2012 verschenen boek Unorthodox bereikte de nummer 2-positie van de bestsellerlijst van The New York Times en hielp haar verder bij het veroveren van haar vrijheid. Haar tweede boek Exodus verscheen in 2014. Weer zes jaar later was er de succesvolle Netflix-serie Unorthodox.

Het proces naar de vrijheid verliep in etappes. Hoe maakte u dat proces door?

Feldman: “Het voelde elke keer als opnieuw beginnen. Toen ik de eerste keer wegging, wist ik alleen dat ik weg móést. Ik wist wat ik achterliet, maar nog niet waar ik naartoe ging. Ik werd er bij elke stap beter in. Ik raakte minder gehecht aan plaatsen. Toen ik uiteindelijk met twee koffers in Berlijn aankwam, was het dan ook gemakkelijker dan de eerste paar keren, omdat ik al eerder alles - mijn spullen en vriendschappen - had achtergelaten.”

Uw advocaat, die al iemand uit de gemeenschap had geholpen, adviseerde u de publieke aandacht op te zoeken voor uw zaak, omdat uw gemeenschap daar bang voor is.

“Het boek gebruikte ik om voogdij over mijn kind en mijn vrijheid te krijgen. Ik vertelde de gemeenschap dat ik mijn verhaal zou vertellen op nationale televisie bij de legendarische interviewer Barbara Walters, met twaalf miljoen kijkers. Zo kreeg ik de scheiding erdoor.”

In Exodus schrijft u dat uw ooms en neven na Unorthodox brieven aan u schreven waarin ze u aanspoorden zelfmoord te plegen. Hoe beangstigend was dat?

“Ik kon niet meer eten of slapen. Mensen wilden mijn bestaan uitwissen. De mensen in mijn gemeenschap hadden al gezegd: ‘Je gaat het niet redden, je hebt geen kans zonder ons. Je hebt geen opleiding, je gaat geen vrienden krijgen.’ De kans is inderdaad groot dat het mislukt. Veel mensen die uittreden, plegen in de eerste vijf jaar zelfmoord. Het komt de gemeenschap goed uit als iemand zelfmoord pleegt of mislukt, want dan kunnen ze tegen de achterblijvers zeggen: ‘Zie je wel.’

“Die brieven van mijn familie waren voor mij meer kwetsend dan bedreigend. Ze schreven: ‘We hebben je graf al gegraven en we kunnen niet wachten om erop te dansen.’ Toen kwam ik tot het besef dat ik de juiste keuze had gemaakt om weg te gaan. Die bedreigingen hebben me bevrijd. Ik kreeg zelfvertrouwen en kon het verleden loslaten.”

Acteurs Amit Rahav en Shira Haas in de Netflix-serie gebaseerd op Feldmans boek. 'Met mijn verhaal wil ik andere Joden die weg willen, laten zien dat het mij is gelukt uit te treden.' Beeld AP
Acteurs Amit Rahav en Shira Haas in de Netflix-serie gebaseerd op Feldmans boek. 'Met mijn verhaal wil ik andere Joden die weg willen, laten zien dat het mij is gelukt uit te treden.'Beeld AP

Uw oom zei dat u het onvermogen hebt om gelukkig te zijn. Die opmerking raakte u hard.

“Ik was als kind al heel ongelukkig. Ik was bang dat mijn oom gelijk had, dat ik geboren was als ongelukkig persoon. Het was mijn grootste angst dat hij gelijk had. Maar hij heeft ongelijk. Ik was destijds ongelukkig door de omstandigheden van toen. Inmiddels ben ik gelukkig, al zit het geluk voor mij in kleine dingen, zoals zelf kiezen welke kleding ik die dag draag. Contact met de gemeenschap heb ik niet meer.”

Werd u verrast door het succes van Unorthodox?

“Ja. Men dacht dat dit boek geen groot publiek zou aanspreken, maar het werd een succes in Amerika en Duitsland. Toen de serie in coronatijd uitkwam op Netflix Europa, werd het een gigantisch succes. Buitenlandse uitgevers wilden mijn debuut toen wel publiceren, tot in Japan, Argentinië en India. Nu is het in dertig talen vertaald.”

Exodus is een ander soort boek, met reflecties en terugblikken. Wordt dit boek ook verfilmd?

Exodus is voor een ander soort publiek, voor de mensen die dieper op het verhaal willen ingaan. Ik moest het schrijven om verder te kunnen met mijn leven. Met Unorthodox had ik geen literaire ambities; ik wilde alleen laten zien waarom ik wegging uit de gemeenschap.”

Journalist Jesse Kornbluth schreef in The Huffington Post: ‘Meisjes in heel Brooklyn kopen ongetwijfeld dit boek, verbergen het onder hun matrassen, lezen het in het donker en overwegen, misschien voor het eerst, hun eigen ontsnapping.’ Hoopt u dat Kornbluth gelijk krijgt?

“Toen ik vertrok, verlieten 45 andere orthodoxe Joden hun gemeenschap. Inmiddels zijn het er duizenden. Dat is niet alleen het gevolg van mijn boek, maar ook van de technologische revolutie. De mensen hebben telefoons, zitten op internet, kijken stiekem Netflix en lezen boeken. Ze leiden een dubbelleven en hebben daar vrede mee. Er is zoveel hypocrisie en corruptie in de orthodoxe gemeenschappen. De mensen die weggaan, kunnen daar niet mee leven.

“Met mijn verhaal wil ik andere Joden die weg willen, laten zien dat het mij is gelukt uit te treden. Zodat ze weten dat die optie ook voor hen mogelijk is. Er is hoop. Ik denk dat mijn voorbeeld en mijn boeken hen steunen. Ze hoeven zich niet alleen en verloren te voelen.”

Deborah Feldman: Exodus. Vertaald door Nadia Ramer. Uitgeverij De Geus, 20 euro, 352 p.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234