Donderdag 08/12/2022

Sunday Morning Playlist

De zondagmuziek van Yasmien Naciri: “Wist ik veel dat ‘Candy Shop’ van 50 Cent niet écht over snoep ging?”

Yasmien Naciri. Beeld Stefaan Temmerman
Yasmien Naciri.Beeld Stefaan Temmerman
Lilith Geeraerts

“Sorry als het geluid van de koffiemachine stoort”, opent Yasmien Naciri op haar stemmige, zachte manier. Op de dag des heren kan je de werkmier achter haar trouwe Macbook vinden in een koffiebar in Gent of Antwerpen. Doordeweeks werkt ze voor haar brood, vertelt ze, maar in het weekend vragen haar twee non-profitorganisaties om aandacht, dus neemt ze zelden rust.

“Ik leid best wel een solitair bestaan ja”, lacht ze, zonder daar enige tristesse in terug te vinden. “Ik zoek mijn heil in koffiebars omwille van het gezellige geroezemoes. Als ik omringd ben door het gekeuvel en getafel van anderen, heb ik ergens toch nog het gevoel dat ik vrije tijd heb, en daar is het makkelijker om mijn gedachten te laten verdwalen in mezelf of in de achtergrondmuziek. Al is dat gefocust werken ook een toevluchtsoord voor mijn eigen gedachten - ik ben een geboren piekeraar. Maar op een bureau zou ik de druk van mijn deadline als een zwaard boven mij voelen hangen.”

Dat verdwalen kan ze niet zomaar in de eerste, de beste popmuziek: Nacari is best streng als het aankomt op de kwaliteit van haar oorwurmen. “Muziek en emotie zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden”, stelt ze, “ik vind het daarom ook zinloos om naar iets te luisteren waar quasi geen betekenis in schuilt. Dat wil niet zeggen dat het altijd complex hoeft te zijn, maar het is een beetje zoals bij poëzie: ik moet worden meegezogen in het verhaal, of tot dieper nadenken worden verleid. Het is fantastisch als iemand in de muziek iets weet te verwoorden dat je al eerder voelde, maar wat je zelf nooit in taal kon vatten. Dan denk ik: terugspoelen die handel! Inhoudsloze muziek vind ik belachelijk; dan kan je maar beter naar een haardvuur luisteren.”

Naciri groeide op tussen de sixties pop en zwarte soul van vaderskant, en anderzijds kleurden de duizenden minicassettes met Marokkaanse klanken van haar mama haar jeugd. In de Marokkaanse cultuur staat muziek beluisteren en spelen immers centraal, zeker onder de vrouwen. “Ik werd bij mijn familie dikwijls uitgelachen omdat ik alle gevoel voor ritme ontbreek”, herinnert Naciri zich. “Bijna elke vrouw in Marokko kan een darbuka bespelen (een soort trommel die men onder de arm houdt), en vaak wordt er tijdens bijeenkomsten gezellig en muzikaal getrommeld op tafels en emmers. Nergens kan muziek en dans ontbreken, zelfs niet in een reclamefilmpje voor een pot confituur. Veelal is de Marokkaanse muziek instrumentaal,of gaat ze over de liefde - zeker als die onmogelijk is. Tristesse en gemis staan centraal, niet in het minst de heimwee naar het land waaruit je afkomstig bent.” Voor haar Sunday Morning Playlist koos ze twee nummers van Faruiz en Abdel Halim Hafez, twee levendige nummers doordrenkt met mediteraanse melancholie.

Naast de soul en Midden-Oosterse klanken versterkt ook een Belgische engelenstem de lijst: publiekslieveling Angèle mag rekenen op de waardering van de fijnzinnige Naciri. “Ik zou niet willen dat het zuur klinkt, maar ik herken mezelf helemaal niet in de muziek die vandaag op de radio wordt gespeeld”, zucht ze. “Ik houd niet zo van die schreeuwerigheid, en vulgaire rap of metal moet ik al helemaal niet, al heb ik er vroeger wel nog op gedanst. Er is zoveel platvloersheid, en ik besef dat steeds meer. Vroeger was ik daar heel naïef in - wist ik veel dat ‘Candy Shop’ van 50 Cent niet écht over snoep ging? En dat ook Prince geen heilige was”, lacht ze oprecht. “Geef mij maar rustige, bedachtzame muziek. Van alle populaire muziek is Angèle is een grote uitzondering: haar engelenstem mag altijd mijn gedachten komen verstoren.”

Beluister hier de favoriete muziek van Yasmien Naciri.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234