Donderdag 08/12/2022

De wonderklas van meester Buys

Bart De Pauw, Ianka Fleerackers, Michaël Pas, Jo De Poorter, Günther Lesage. De lijst creatief talent dat zijn of haar carrière begon in de klas van meester Buys, alias Frank Dingenen, is lang. Nu Meester, hij begint weer! een tweede leven is begonnen op dvd, halen de oud-leerlingen herinneringen op. 'We waren een jonge bende ongeregeld op kamp.'

Sarah Theerlynck

1985, het VRT-gebouw, gang 8L. Aan de rechterkant: de Dienst Ontspanning. Aan de linkerkant: de Dienst Jeugd. Frank Dingenen is er al acht jaar een vaste waarde. Hij heeft er net het sketchprogramma PVBA Elektron op zitten, onderdeel van het wetenschappelijke jeugdprogramma Elektron met Bart Peeters, en zijn oversten hebben hem gevraagd een programma te bedenken waarin al zijn sketches tot dan toe herhaald kunnen worden. "Op de Dienst Jeugd moest elke frank in twee gebeten worden", vertelt Dingenen. "Dus was het ordewoord: 'herhalingen' - toen al."

Dingenen komt op het idee een klas te gebruiken als kapstok voor het programma. Maar meester Buys, de sullige schoolmeester die hij zal vertolken, heeft leerlingen nodig. Dingenen plaats daarom een zoekertje in een jeugdtijdschrift. Een 300-tal kandidaat-leerlingen meldt zich aan. Onder hen: Peter Van den Begin, Jo De Poorter en Bart De Pauw. Vooral de sollicitatiebrief van die laatste valt op. In een heus stripverhaal doet de latere schalkse ruiter, toen zeventien, zijn grote ambities uit de doeken. "Ik sprak met hem na schooltijd af in de Gentse Vooruit", herinnert Dingenen zich. "Na dat gesprek wist ik: die moeten we erbij hebben."

Ook Michaël Pas, die later zou schitteren in tv-reeksen als Kulderzipken en Code 37, doorstaat de selectie. "Ik was negentien en toen al bevriend met Peter Van den Begin, met wie ik op Studio Herman Teirlinck zat. Hij vroeg me mee naar de audities, en omdat ik in die tijd elke gelegenheid te baat nam om cameraervaring op te doen, ging ik mee. We werden gekozen en kwamen in een klas terecht met jonge gasten van allerlei slag. Sommigen, zoals Peter en ik, hadden grote acteerambities, anderen helemaal niet. En aan het hoofd stond Frank, een duidelijke leidersfiguur. En er was die ene straffe gast die Peter me aanwees: Bart De Pauw. Toen al voelde je: dat wordt een grote."

Haantje-de-voorste
Wil ook een grote worden: Jo De Poorter, die dan zestien is. "Ik stond stijf van de spanning. Ik had samen met Gert Verhulst al eens meegedaan aan het jeugdprogramma Vinger in de pap, maar dit was toch van een andere orde. Ik was onder de indruk van de studio, de camera's, de regisseur, en wilde de perfectie voorbijstreven. Helaas. Ik ondernam een verwoede poging om niet met een Gents accent te spreken, maar faalde grandioos. Als ik het programma nu terugzie, valt ook een ernstige vorm van overacting op (lacht). Bovendien hadden de kapsters het om de één of andere duistere artistieke reden nodig gevonden mij krullen te geven."

Ook de sfeer in 'de klas' herinnert De Poorter zich nog haarscherp. "We waren het allemaal gewend het creatieve wonderkind van de klas te zijn. Iedereen was wel klasverantwoordelijke of hoofdredacteur van het schoolkrantje. En opeens werden we allemaal samen gezet. Plotseling waren we een stuk minder uitzonderlijk. Daar moesten we toch even aan wennen. Maar als we naar onze echte klas terugkeerden, waren we de held. Want: we speelden mee in dat coole programma! Het verzachtte de pijn aanzienlijk (lacht)."

Is er ook van het begin bij: Jacques Vermeire, die in Meester, hij begint weer! zijn debuut op het kleine scherm maakt. Dingenen: "Ik had hem bezig gezien tijdens een of ander evenement, waar ik ook moest optreden. Ik kon er maar niet bij dat die man nog nooit door de televisie gevraagd was en besloot het dan maar zelf te doen. Hij wilde wel, en ik voegde aan het scenario de rol van de conciërge toe. Toen de Dienst Ontspanning me later vroeg voor het panel van De drie wijzen, stemde ik toe, maar op voorwaarde dat ze ook Jacques zouden vragen. Mij hadden ze na een paar afleveringen niet meer nodig (lacht). Maar Jacques' tv-carrière was definitief gelanceerd."

Gekke bekken

Meester, hij begint weer! wordt een succes, maar dat blijkt pas maanden later. "Kijkcijfers waren toen niet onmiddellijk beschikbaar, zoals nu", vertelt Dingenen. "Pas een paar maanden na de eerste uitzending bleek dat er naar schatting 3,5 miljoen mensen hadden gekeken. Nu zijn zulke cijfers ondenkbaar, maar toen bestond vtm nog niet." Meteen wordt een nieuwe reeks besteld. Geen herhalingen meer, maar een compleet nieuw seizoen, met een extra scenarist - Bart De Pauw - nieuwe sketches en nieuwe leerlingen. De zestienjarige Ianka Fleerackers, die later naam zal maken als actrice in series als Kulderzipken, Flikken en Het goddelijke monster,is een van hen.

"Een vriend van me heeft me naar die audities moeten sleuren", lacht ze. "Ik had als kind wel eens iets gedaan op radio en tv, maar dit was toch anders. Ook al kwam er niet zoveel acteerwerk aan te pas. We moesten vooral gekke bekken trekken en waren blij als we een paar lijnen tekst kregen. Het was een jolige bende, maar zelf was ik toen te veel bezig met mijn puberleed om er echt deel van uit te maken."

Voor Kristine Van Pellicom, die later furore zal maken op de planken met gezelschappen als Laïka en Comp. Marius en momenteel te zien is in de Eén-reeks Rang 1, gaat op de set van Meester, hij begint weer! "een nieuwe wereld open". "Toen ik op mijn zestiende aan de audities meedeed, had ik geen enkele acteerambitie. Mijn zussen vonden dat ik moest meedoen en ik dacht: 'Waarom niet?' Zo'n leuke vakantiejob zou ik nergens anders vinden. Het werd een heerlijke tijd. Ik kwam terecht tussen creatievelingen als Günther Lesage en Bart De Pauw en ontdekte dat ik niks liever deed dan spelen. Want dat waren we: speelvogels. Ik herinner me nog goed de Romeo and Juliet-scène, die ik samen met Bart, die de scène had geschreven, mocht spelen. 'Hush, my fair Romeo, what shall we do when this nitwit finds out we're pulling his leg?' Hilarisch! We werden ook goede vrienden. Soms bleven we slapen in de studio en keken we samen naar video's."

Vierentwintig jaar later staat Van Pellicom samen met haar oude 'klasmakker' Günther Lesage op de planken in het stuk Zo goed als van Lesages gezelschap Lazarus. Ook hij herinnert zich de opnamen van Meester, hij begint weer! als "één grote belevenis". "Ik studeerde al aan Studio Herman Teirlinck, maar dit was mijn eerste tv-ervaring. Opeens kreeg ik de kans om samen te werken met mensen als Robbe De Hert en Jacques Vermeire. Ik hield ook van Frank Dingenens humor en was een grote fan van PVBA Elektron. Op het moment zelf hadden we niet door dat we meespeelden in een succesvolle tv-serie, pas later werd me dat duidelijk. Tot tien jaar later spraken mensen me aan op straat en citeerden ze hele scènes."

Vergane glorie
In 1989 zendt de toenmalige BRT het laatste seizoen van Meester, hij begint weer! uit. Een jaar later verkast Frank Dingenen naar vtm, waar hij in 1993 een remake van het programma maakt: Meester!, dit keer met Wendy Van Wanten als directrice. Dingenen vraagt er oudgedienden als Ianka Fleerackers bij, maar heeft ook vers jong bloed nodig. Sandrine André en Werner De Smedt zijn erbij, en voor Pieter Embrechts en Geert Hunaerts, beiden 21 op dat moment, wordt het hun tv-debuut. "We waren een jonge bende ongeregeld op kamp", herinnert Hunaerts zich. "Het was een boeiende en broeiende tijd, waarin we als beginnend acteur opvallend los en vrij gelaten werden."

Verrassende naam ook op de castlijst van Meester! : Pieter De Buysser, nu auteur van doorwrochte theaterstukken, films en essays, toen student op zoek naar zoveel mogelijk vakantiejobs om zijn studies mee te betalen. Hij herinnert zich de opnamen als "een bizarre tijd". "Het was de eerste keer dat ik in aanraking kwam met de showbizz, en ik herinner me vooral een sfeer van verschrikkelijke tristesse en vergane glorie. Al die ijdele dromen over wereldroem. Ik werd er melancholisch van. Maar er waren ook fijne mensen bij, zoals regisseur Frank Van Mechelen. En in één scène mocht ik Ianka Fleerackers kussen. Nee, er waren ergere vakantiejobs (lacht)."

Tweeëntwintig jaar later zijn de oud-leerlingen van meester Buys uitgezwermd. Ze acteren, maken tv-programma's, schrijven toneelstukken, scenario's, liedjes, kinderboeken en karikaturen. Toch wil Frank Dingenen zichzelf niet hun 'ontdekker' noemen. "Ik heb hen niet ontdekt. Men ontdekte zichzelf. Soms voel ik me zelfs een tikje schuldig. Ik heb die jonge mensen binnengeloodst in een moeilijk en onzeker vak."

Deel 1 en 2 van Meester, hij begint weer! zijn uit op dvd bij Bridge Entertainment.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234