Maandag 05/12/2022

InterviewPieterjan De Smedt

De werklessen van ‘Terzake’-anker Pieterjan De Smedt: ‘De koffieautomaat kan je helpen de zaken helderder te zien’

Pieterjan De Smedt: 'Ik ben voortdurend met mijn job bezig. ­Momenten waarop ik het nieuws niet volg of er niet over aan het nadenken ben, zijn zeldzaam.’ Beeld Wouter Van Vooren
Pieterjan De Smedt: 'Ik ben voortdurend met mijn job bezig. ­Momenten waarop ik het nieuws niet volg of er niet over aan het nadenken ben, zijn zeldzaam.’Beeld Wouter Van Vooren

Kersvers Terzake-anker Pieterjan De Smedt (36) werkt het best onder een strakke deadline, en gaat sporten om het snelle ritme van de nieuwsstroom vol te houden. ‘Al ben ik soms zelfs op de hometrainer nog naar nieuwsprogramma’s aan het kijken.’

Stijn De Wandeleer

Leer omgaan met stress

“Voor mijn eerste avond als Terzake-anker had ik eigenlijk niet zoveel zenuwen. Toen ik in de zomer voor de eerste keer mocht invallen, had ik daar meer last van. Doorheen de jaren heb ik me natuurlijk wel manieren eigengemaakt om met opspelende zenuwen om te gaan.

“In de begindagen van mijn loopbaan bij de VRT sloegen die zenuwen bijvoorbeeld snel op mijn stem, en klonk ik soms nogal gespannen. Ik ben toen naar een stemcoach getrokken, waar ik heb geleerd om tot rust te komen met stem- en ademhalingsoefeningen. Als ik me op stressvolle dagen twintig minuutjes kan terugtrekken om enkele ademhalingsoefeningen te doen, en om mijn stem goed op te warmen, voel ik me nadien stukken rustiger én klinkt mijn stem voller. Het is alsof je een warm bad neemt en er compleet ontspannen weer uit stapt.”

Vergeet je lichaam niet

“Ik ben voortdurend met mijn job bezig. ­Momenten waarop ik het nieuws niet volg of er niet over aan het nadenken ben, zijn zeldzaam. Als tegenwicht doe ik mijn best om elke dag toch zeker een half uur te sporten. Thuis heb ik een hometrainer staan, en al na enkele minuten voel ik dat er weer wat zuurstof in mijn hoofd komt. Al geef ik toe dat ik soms zelfs dan nog nieuwsprogramma’s aan het volgen ben. (lacht)

“Sporten is cruciaal om het snelle ritme en de lange werkdagen die bij mijn job horen vol te houden. Vaak zie je de dingen toch ook wat ­helderder wanneer je je sportkleren weer uittrekt. Ik pas dat principe trouwens ook toe op het werk. Het gebeurt dat ik aan een intro aan het schrijven ben en er maar niet uit raak. Soms helpt het dan om wat rond te wandelen op de ­redactie, al is het maar naar de koffieautomaat. Wanneer ik dan terugkeer naar mijn bureau, vallen de puzzelstukjes meestal meteen in elkaar. Soms is het beter om een time-out in te lassen dan om op je probleem te blijven kauwen.”

Creëer deadlines

“Om scherp te staan heb ik tijdsdruk nodig. Dat was vroeger ook al zo, tijdens de examens aan de universiteit. Pas als ik het gevoel had dat ik te laat in gang was geschoten, en dat ik onmogelijk op tijd met alles klaar zou raken, kon ik me volledig concentreren. Ook vandaag probeer ik ­tijdens de werkdag wat kleine deadlines in te bouwen. Een goede deadline zorgt ­ervoor dat je niet onnodig veel tijd verspilt met nadenken, en dat je focus vooral ligt op dóén, op knopen doorhakken, en op het volgen van je buikgevoel.

“Wat me ook helpt om me te concentreren, is naar muziek luisteren. Op de redactie zet ik vaak een koptelefoon op terwijl ik interviews aan het voorbereiden ben. Er zijn mensen die absolute stilte nodig hebben om zich te concentreren, maar mij lukt dat net beter met muziek. Ik heb dan toch het gevoel dat ik in een soort cocon zit, waardoor ik minder snel afgeleid geraak. Ik ­luister naar klassieke muziek of zelfs naar pop − enkel Nederlandse nummers probeer ik te ­mijden: die vind ik dan weer té afleidend.”

Laat voldoende meningen toe

“Er staat een kleine ploeg achter Terzake, maar wel een sterke. Net omdat ik zoveel respect voor ons team heb, ben ik ook altijd benieuwd naar wat zij te zeggen hebben over de items die we in ons programma behandelen. Eigenlijk zijn we in constant overleg met elkaar, en we vergaderen ook heel veel. Zulke vergaderingen duren liefst niet eindeloos lang, maar zijn kort en efficiënt.

“Soms bel ik zelfs even naar mijn vrouw om te horen hoe zij over een bepaald onderwerp denkt. Een frisse blik van buitenaf kan waardevol zijn. Ik probeer dus zoveel mogelijk ­meningen toe te laten, en hou ervan om te ­wikken en te wegen. Maar uiteindelijk ben ik wel degene die het interview afneemt, en moet ik op basis van wat ik allemaal gehoord heb mijn ­eigen keuzes maken. Dat is ook belangrijk: dat je je ­eigen mening kunt vormen met alle informatie die je hebt opgezogen.”

Wees voorbereid, maar flexibel

“Een goede voorbereiding is alles. Voor een ­interview lees ik me altijd goed in en bel ik met meerdere experten. Alles wat ik lees en hoor, hou ik bij in een document waar ik dan later structuur in aanbreng. Ik maak op voorhand een vrij gedetailleerd script van hoe een gesprek moet verlopen, markeer de onderwerpen waar ik lang bij stil wil staan en de vragen waarop ik zeker een antwoord wil krijgen.

“Toch moet je ook altijd klaarstaan om je aan te passen als het gesprek een andere wending neemt. Dat kan betekenen dat je het ene onderwerp wat minder ruimte moet geven, of het ­verloop van je gesprek moet aanpassen. Je mag je dus ook weer niet té hard vastpinnen op je voorbereiding.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234