Donderdag 06/08/2020

Opinie

De weg naar een ideale Vlaamse boekenwereld verloopt moeizaam en in kleinere stappen dan gewenst

Beeld BELGA

André Vandorpe is Algemeen directeur van Boek.be. Hij reageert op de beweringen die enkele leden over de organisatie deden in onze krant.

Het is nooit een goed idee om te reageren op anonieme of gratuite aantijgingen. Zelfs al zijn die van de pot gerukt. Helaas laten de vele verontwaardigde reacties van zowel bestuurs- als gewone leden van Boek.be mij - als aanvoerder van dit 'Mexicaans leger' - geen andere keuze dan te reageren op de loze beweringen in '... Zin en onzin van Boek.be' (DM 26/11). Vooral omdat het opgestarte transitieproces van onze koepelorganisatie naar grotere efficiëntie en het effectiever ondersteunen van onze leden, in de kiem gesmoord dreigt te worden.

Zo fulmineert een gewaardeerd lid onder meer dat "Boek.be... niets doet voor de boekhandelaar" en dat we "de strijd om de vaste boekenprijs jaren geleden hebben verloren." Deze onafhankelijke bron vergeet dat we nog nooit zo dicht bij een 'goed geregelde boekenprijs' zijn geweest. Nog nooit stond dit punt in een regeerakkoord. Nog nooit heeft een minister gevraagd aan Boek.be en het BoekenOverleg om een door de sector gedragen voorstel over te maken.

Dat hier verschillende en soms tegenstelde belangen spelen, zal ik niet ontkennen. En het zou ongetwijfeld tot een snellere besluitvorming leiden indien we de beslissingen laten nemen door een handvol sleutelspelers. Maar ik denk niet dat dit door de meerderheid van onze leden op prijs zou gesteld worden. Zorgvuldige consultatie en overleg is het lot van elke leden- en belangenvereniging. Of ik dit nu graag heb of niet.

Belangrijk strijdpunt

Dat Boek.be "het gevecht over de bibliotheekkortingen zelfs nooit heeft gevoerd" maakt duidelijk dat zogenaamde 'insiders' onze vele berichten soms al te snel als nutteloos klasseren. Sinds jaar en dag is dit immers een belangrijk strijdpunt van Boek.be. Dat de overheid met gemeenschapsmiddelen de bibliotheeksector in Vlaanderen massaal ondersteunt, was de voorbije decennia onderdeel van uitgesproken politieke beleidskeuzes. Al dan niet terecht, maar hoe dan ook een feit.

Kwalijk nevenverschijnsel hierbij was en is nog steeds dat stedelijke en gemeentelijke overheden boekhandels dwingen mee te stappen in steeds grotere korting-slagen. Dat de lokale boekhandel hierbij vaak gedwongen wordt kortingen te verlenen tussen 25 en 30%, en vaak zelfs meer, heeft zware gevolgen voor de leefbaarheid van de kleine boekhandel. Boek.be en de VVB (boekverkopersbond) hebben deze problematiek de voorbije jaren nadrukkelijk op de politieke agenda geplaatst.

Vermits de vorige minister van Cultuur niet wenste in te gaan tegen de bibliotheeklobby of tegen de lokale overheden die de bibliotheken besturen, heeft Boek.be via overleg met de VVSG (Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten) bibliotheken trachten te overtuigen om bij openbare aanbestedingen niet alleen de kortingen te laten spelen, maar ook kwalitatieve criteria mee in rekening te brengen.

Voorlopig is het ons nog niet gelukt om deze criteria structureel te laten meespelen. Maar Boek.be houdt dit onverminderd onder de aandacht van de nieuwe beleidsverantwoordelijken. Dit punt schuiven we ook naar voor in ons voorstel van gereglementeerde boekenprijs waarbij de exuberante kortingen - dus ook voor bibliotheken - aan banden worden gelegd.

Investeringsplatform

En dat Boek.be - ondanks onze inderdaad beperkte mogelijkheden - grote en kleine boekverkopers zo goed mogelijk tracht te ondersteunen, bewijzen de initiatieven die we de voorbije maanden samen met de VVB hebben genomen. Met onze campagne 'Boekhandel in actie' worden ondertussen meer dan 20 onafhankelijke boekhandelaren begeleid om hun cijfers en boekhouding grondig te analyseren en te vergelijken met andere boekhandels. Op basis van dit onderzoek krijgt elke boekverkoper beter inzicht in zijn winkelactiviteit en kan hij of zij gepaste maatregelen nemen om de rentabiliteit van de boekhandel bij te sturen.

Vorige maand heeft Boek.be ook een Investeringsplatform opgericht waar boekhandels en uitgevers beroep kunnen op doen wanneer ze investeringen plannen. Dit platform begeleidt de leden die dat wensen doorheen hun investeringsdossier, kan advies geven rond mogelijke subsidies of vormen van financiering.

Ten slotte is Boek.be vandaag een belangrijke spreekbuis richting Vlaamse overheid om de drie punten die in het regeerakkoord werden opgenomen, volop gestalte te geven: de gereglementeerde boekenprijs, de steun aan de onafhankelijke boekhandel en een ruime promotiecampagne voor het lezen en kopen van boeken.

Ik ben ervan overtuigd dat elke boekenliefhebber er baat bij heeft wanneer alle spelers in het boekenvak eensgezind hun schouders zetten onder de realisatie van deze voor onze sector belangrijke punten. Dat vandaag in Vlaanderen de boekenverkoop opnieuw een lichte heropleving kent, heeft veel, zo niet alles, van doen met de inspanningen die de hele sector levert - zowel uitgevers, boekhandelaars als Boek.be - om het boek te presenteren als een belangrijke drager van cultuur en informatie. Weliswaar in het volle besef dat we met onze vele ondersteunende en begeleidende acties niet altijd tegemoet kunnen komen aan de particuliere belangen of noden van elk individueel lid.

De weg naar een ideale Vlaamse boekenwereld verloopt soms moeizaam en vaak in kleinere stappen dan gewenst. Dat we sinds enkele jaren vele onafhankelijke boekhandels, ook die uit Mechelen, een vaste (groeps)plek kunnen geven op de Boekenbeurs - mét stijgend succes, ook in hun verkoop - beschouw ik graag als een kleine maar belangrijke stap.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234