Donderdag 01/12/2022

De vlijmscherpe pen van (pdw): zijn strafste uitvallen op een rij

(pdw) Beeld BELGA
(pdw)Beeld BELGA

De scherpe pen van Patrick De Witte was de oorzaak van talloze bijzonder rake columns. In de maanden voor zijn dood, vandaag een jaar geleden, was hij behalve hoofdredacteur van P-Magazine ook de wekelijkse columnist van Media.com, de mediabijlage van De Morgen. Geen man, vrouw of industrie bleef gespaard.

(sf)

Over Roger Vangheluwe:
"Een bisschop die het basisinzicht tussen goed en kwaad niet kent, die in het bepotelen van minderjarige familieleden geen graten ziet. Vangheluwe is een ordinaire pedofiel, punt. Bij het bisdom Brugge zegt men "verrast, sprakeloos en verbijsterd" te zijn. Niet vanwege het feit dat de bisschop de impact van zijn daden bagatelliseert. O nee. De woordvoerster van het bisdom: "Wij vinden het niet opportuun dat hij publiek het woord voert over zo'n delicate materie. Dit helpt de kerk niet vooruit."

Nee, dit helpt de kerk inderdaad niet vooruit, mevrouw. Ik denk ook niet dat dát bovenaan ons lijstje met prioriteiten hoort te staan.
Ze leren het echt nooit."

> Vangheluwe is een ordinaire pedofiel, punt

Roger Vangheluwe Beeld BELGA
Roger VangheluweBeeld BELGA

Over de tv-sector, die niet blij is met de komst van de digicorder:
"Natuurlijk spoelen we die teringreclame door! Hoe vaak kun je midden in een programma geconfronteerd worden met een spot die laat vermoeden dat er een brainstorm met de magnetude van motregen aan is voorafgegaan, en die overduidelijk werd geregisseerd door een chimpansee die net een joint heeft gerookt. En dat zijn dan nog de beste. Sinds de reclameblokken ook nog eens worden uitgebreid met trailers voor andere programma's kan het gebeuren dat een film zoals 'The Godfather' of 'Lord of the Rings' nu een week duurt.

Verschoning, maar: fuck uw businessmodel. Zorg dat de spots geestig, boeiend, inventief of op zijn minst duidelijk zijn en we zullen misschien van de fast forward-knop afblijven."

> Beste televisiepiefen, houden jullie ons echt voor idioten?

null Beeld telenet
Beeld telenet

Over Karel 'Hot Lips' Van Eetvelt:
"En vooraleer u begint te schuimbekken, beste captains-of- industry-in-het-diepst-van-jullie-gedachten: ik heb niet alleen een btw-nummer, ik heb twéé bedrijfjes waarin ik, euh, bedrijvig ben. Ik onderneem me al twaalf jaar bewusteloos. Stop aub met zagen. Soms gaat het goed, soms gaat het minder goed. Voor de sossen, de Antwerpse stadsdichter, liefhebbers van sneeuwballengevechten, eigenaars/huurders van patserige auto's, hiphoppers, vakbonden, de staalarbeiders van Arcelor-Mittal, de werknemers bij Ford en Pieter Loridon is het leven momenteel ook geen pretje."

> Stop aub met zagen, Van Eetvelt en co

Unizo-bestuurder Karel Van Eetvelt Beeld PHOTO_NEWS
Unizo-bestuurder Karel Van EetveltBeeld PHOTO_NEWS

Over Bart De Wever:
"Het is altijd opletten geblazen wanneer iemand zich ontegensprekelijk dommer voordoet dan hij of zij is. Wanneer zoiets gebeurt moet men zoeken naar de verborgen agenda. Zeker wanneer het om een alom gerespecteerd intellectueel gaat.

Jazeker heb ik het over - wat had u gedacht? - de jongste oprisping van Zijne Spectaculair Vermagerdheid, die ons laatst meende te moeten verblijden met zijn flinke visie op populaire cultuur. In een uitdagend opiniestuk zwamde hij nog een keer Theodore 'Let them eat cake' Dalrymple achterna en suggereerde hij dat er welzeker een verband zou kunnen zijn tussen 'ontsporend gedrag' en shooter games, gewelddadige films en hiphop. Zou Hij Die Frituur 't Draakske Op de Kaart Zette dat werkelijk zelf geloven? Of bazelt hij maar een eind weg, bij wijze van nieuwe provocatie aan het adres van de in zijn ogen zo verderfelijke culturo's, en dit enkel om zijn achterban te plezieren? Ik gok op het laatste."

> Kapoen Bart doet zich dommer voor dan hij is

N-VA-voorzitter Bart De Wever Beeld BELGA
N-VA-voorzitter Bart De WeverBeeld BELGA

Over de manager van Eddy Wally:
"Leer ze mij kennen, de impresario's en managers die zich een ware Colonel Parker wanen en, van zodra hun poulains een pot of twee méér breken dan verwacht, plots Café De Pomp, CC Westrand of deSingel verwarren met Broadway, Las Vegas of de Hollywood Bowl. Onder hen bevinden zich tal van praatjesmakers die met moeite een overeenkomst kunnen lezen en die, vaak uit een aan volstrekte onkunde ontsproten reflex, naar hun 'raadsman' verwijzen wanneer pakweg de podiumgordijnen niet van de gewenste dikte zijn of ze abusievelijk aannemen dat hun artiest één tiende van één procent van een of andere vorm van 'rechten' wordt ontzegd. Hugo Colpaert, die de belangen van Eddy Wally zegt te behartigen, is kennelijk een schoolvoorbeeld. Nee, ik neem dat terug. Hij is veel erger.

Een half verlamde, zieke tachtiger nog een keer het podium op rollen voor 15 procent commissieloon op een laatste potje Vlaams-verankerde leute is van een ongehoorde schaamteloosheid."

> Een half verlamde, zieke tachtiger het podium op rollen is van een ongehoorde schaamteloosheid

Eddy Wally Beeld BELGA
Eddy WallyBeeld BELGA

Over het gebruik van cannabis:
"Het voornaamste het voornaamste probleem als het over hasj en marihuana gaat, is relativeringsvermogen. Een wetenschappelijk goed onderbouwde studie die op de reële gevaren wijst wordt meteen ingehaald als een gillend waarschuwingssignaal, een stukje dat ook aandacht heeft voor de leuke en positieve facetten wordt op slag als een apologie gecatalogeerd. We hebben veel meer geduld met harddrugs zoals alcohol, anti-depressiva en slaappillen, harddrugs waar we - ik weet niet of het u was opgevallen - naartoe grijpen, precies om hetzelfde soort soelaas te vinden dat een vakkundig gerolde joint wellicht ook voor mekaar krijgt. Dat is vermoeiend voor wie in deze wat meer relativeringsvermogen aan de dag legt."

> Cannabis, strijk en zet

Over de tabaksverkoop (en de hypocrisie daarrond):
"Het gaat trouwens niet echt om de volksgezondheid, anders waren er geen sigaretten meer te koop. Het gaat om controle en schaamteloze inmenging in het privéleven der burgers. Nee? Jawel. Want, ik herhaal, er worden nog steeds sigaretten verkocht. Verbied de verkoop en ik zal mijn mening herzien. Tot het zover is bestaat de verkoopprijs van een pakje sigaretten nog altijd tot drie vierden uit taksen en vertegenwoordigen tabaksproducten bijna een derde van alle inkomsten uit Belgische accijnzen.

Stop de verkoop. Iedereen gelukkig. Ook de rokers, want voor velen onder ons is het een uitgelezen kans om van onze verslaving af te geraken. Wie start de campagne 'Stop tabaksverkoop'? Dan zijn we van al dit bevoogdend geouwehoer verlost."

> Mensen zouden zelfs met kamelenspuug bewerkte poedelkeutels roken

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234