Donderdag 25/04/2019

De Vlaamse tv-canon: de keuze van de experts

Beeld UNKNOWN

Nederland heeft sinds kort een tv-canon, een lijst van de 60 meest invloedrijke Nederlandse tv-programma's aller tijden. Voor Vlaanderen vroeg De Morgen een panel experts om een eigen canon samen te stellen. En de winnaar is... Het huis van wantrouwen, dat deze week op de kop 20 jaar geleden voor het eerst uitgezonden werd.

Wat vindt u van deze Vlaamse tv-canon? Wie of wat staat daar onterecht in, en waarom? Of zijn er mensen en programma's schandalig over het hoofd gezien? Reageer op onze Facebookpagina of laat het ons weten via watvindtu@demorgen.be.


Het tv-panel van De Morgen
- Jan Eelen en Tom Lenaerts, programmamakers bij productiehuis Woestijnvis (stelden samen top tien op)
- Cas Goossens, voormalig administrateurgeneraal van de toenmalige BRT

- Hilde Van den Bulck, hoofddocent mediastudies en voorzitter van het departement Communicatie-wetenschappen van de Universiteit Antwerpen

- Jan Verheyen, filmmaker en voormalig programmadirecteur VTM

- Anouk Mertens, Vice President Television bij Telenet en vanaf
2012 Managing Director Audiovisual Media bij Sanoma Media

- Jan Segers, programmadirecteur VMMa (onder meer VTM, 2BE en Vitaya)

- Jean Philip De Tender, netmanager Eén

- Peter Bouckaert, directeur film en tv drama bij productiehuis Eyeworks

- Johan Tuyaerts, CEO productiehuis Sultan Sushi Benelux

- Lieve Vyverman, netmanager 2BE en Vitaya

- Mark Coenen, netmanager Canvas

- Hans Bourlon, gedelegeerd bestuurder productiehuis Studio 100

- An Rydant, manager fictie bij VMMa (onder meer VTM, 2BE en Vitaya)

- Patrick De Witte, tv-producent van productiehuis 3Keys en columnist

- Birgit Van Mol, nieuwsanker en presentatrice VTM

- Jules Hanot, tv-watcher

Het Huis van Wantrouwen (Eén)
Wanneer? 1991-1992
Wat? Donderdagavondtalkshow van Mark Uytterhoeven en Wouter Vandenhaute die de deur openzette voor televisieformats waarbij wel eens buiten de lijntjes mocht worden gekleurd.
De mening van ons panel: ''Een scharniermoment in de ommezwaai van BRTN naar de latere VRT.'' (Hilde Van Den Bulck) ''Een programma dat de deur openzette voor tv-experimenten.'' (Patrick De Witte) ''De uitvinding van Woestijnvis, nog voor het bestond.'' (Johan Tuyaerts)
2. Jambers (vtm)
Wanneer? 1989-1998
Wat? Reportageprogramma van Paul Jambers waarin hij op zoek ging naar wat in Vlaanderen leeft.
De mening van ons panel: ''Ook solo bleef Jambers een begenadigd verteller en een soms genadeloos observator.'' (Jan Verheyen) ''Het enige sterreporterprogramma ooit in Vlaanderen.'' (Johan Tuyaerts) ''Paul heeft de human interest in Vlaanderen een compleet nieuwe richting uit gestuurd. Hij is ook de geestelijke vader van een generatie tv-makers.'' (Jan Segers)
3. Panorama (Eén)
Wanneer? 1953-
Wat? Reportageprogramma dat regelmatig voor controverse en de bijbehorende kijkcijferpieken zorgt.
De mening van ons panel: ''Gedurende jaren het vlaggenschip van de Vlaamse televisiedocumentaire.'' (Cas Goossens) ''Panorama bracht niet alleen spraakmakende maar ook visueel ambitieuze reportages, die mee de agenda bepaalden en de publieke opinie beroerden.'' (Jan Verheyen)
4. Man bijt hond (Eén)
Wanneer? 1997-
Wat? Dagelijks actualiteitenmagazine dat al snel het voorbeeld werd waar alle dagelijkse televisiemagazines zich aan spiegelen.
De mening van ons panel: ''Human interest ten top.'' (Hans Bourlon) ''Vlaanderen kijkt naar zichzelf.'' (Patrick De Witte) ''Zacht, ludiek en origineel inspelen op het harde nieuws. Al jaren lang elke dag even sterk.'' (Jules Hanot)
5. In de gloria (Eén en Canvas)
Wanneer? 2000-2001
Wat? Humorprogramma dat het genre van de realitytelevisie op hilarische maar vaak ook gênante wijze in zijn hemd zette.
De mening van ons panel: ''Briljant geobserveerd, met enthousiasme en oog voor detail gespeeld. Absolute en tijdloze klassieker.'' (Jan Verheyen) ''Onsterfelijke, tijdloze en tragikomische wereldtelevisie, die tegelijkertijd alleen maar in Vlaanderen begrepen wordt.'' (Johan Tuyaerts)
6. De collega’s (Eén)
Wanneer? 1978-1981
Wat? Sitcom avant la lettre over de gebeurtenissen in een van de kantoren van het ministerie van Financiën.
De mening van ons panel: ''De beste Vlaamse sitcom ooit. Pijnlijk maar tegelijk warm en herkenbaar.'' (Johan Tuyaerts) ''Het oermodel voor alle ‘uit het leven gegrepen’ televisieseries die nog zouden volgen. De kiem van de moderne soaps.'' (Cas Goossens)
7. Het journaal (Eén)
Wanneer? 1953-
Wat? Dagelijkse nieuwsuitzending.
De mening van ons panel: ''Het informatieve ankerpunt voor heel Vlaanderen.'' (Hilde Van Den Bulck)
8. De slimste mens ter wereld (Eén)
Wanneer? 2003-2010
Wat? Quiz die elk seizoen opnieuw onder massale belangstelling één BV de felbegeerde titel van slimste mens ter wereld toekende.
De mening van ons panel: ''De perfecte combinatie van een eeuwenoude formule en specifieke Vlaamse schwung.'' (Hilde Van Den Bulck) ''Spannendste tv-spelletje ooit, met een formule die sterker bleek dan de kandidaten of de presentator.'' (Jules Hanot) ''Superieur slim en geestig quizje van staatsbelang.'' (Jan Verheyen)
9. Morgen maandag (Eén)
Wanneer? 1993
Wat? Zondagavondprogramma waarin Mark Uytterhoeven net als in Het huis van wantrouwen alle bestaande televisieregels aan zijn laars lapte.
De mening van ons panel: ''Gedurfd en rebels televisieconcept van tv-maker par excellence Mark Uytterhoeven.'' (Jules Hanot)
10. Big Brother (vtm)
Wanneer? 2000-2007
Wat? Realityprogramma waarbij twaalf kandidaten 100 dagen lang in een huis werden opgesloten. Wie niet werd weggestemd door zijn medekandidaten en de hele rit kon uitzitten, mocht met een stapel cash naar huis.
De mening van ons panel: ''De moeder van alle realityprogramma’s.'' (An Rydant) ''Los van alle negatieve kritiek een van de meest spraakmakende televisieprogramma’s ooit op de Vlaamse televisie.'' (Jan Segers)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.