Maandag 25/05/2020

Boeken

De tien mooiste kinderboeken voor in de schoen

Beeld rv

Het hoeft niet per se speelgoed te zijn, ook boeken kunnen een kinderhart sneller doen slaan. Een greep uit het aanbod voor kinderen van 0 tot 10.

Aapjes kijken

Waarom hebben apen een onbehaard zitkussen op hun achterste? Wist je dat de java-aap meters onder water kan zwemmen op zoek naar eetbare krabben? Dat en zo veel meer ontdek je in Allemaal apen, een oogverblindend non-fictieboek dat volledig aan onze verwante viervoeters is gewijd. Helder en bevattelijk, met oog voor boeiende details wat de tekst betreft.

Maar het zijn de uitgepuurde vormgeving en de illustraties die de show stelen: gestileerd, mysterieus, soms op het abstracte af, en dynamisch tegelijk. Een leerrijk pareltje!

Owen Davey (tekst en tekeningen), Allemaal apen, Lannoo,, 40 p., 14,99 euro, 9+

Beeld rv

De tijbra en co.

Krokofant is een plezierig flapkartonboekje voor peuters. Het opzet is simpel: op elke pagina staat een wild dier afgebeeld met de naam er in vette letters bij, en alle bladzijdes zijn in het midden in twee gedeeld. Door het voorste stuk van een tijger te combineren met bijvoorbeeld het achterste van een zebra, krijg je een nieuw beest: de tijbra! Of wat dacht je van een olipaard, een panger of een cheefant. Een geestige manier om van jongs af creatief met taal om te gaan.

Mary Murphy, Krokofant, Lemniscaat, 14 p., 8,95 euro, 2+ Vertaling Jesse Goossens.

Beeld rv

De liefde overwint

Een hongerige wolf heeft het op een schaap gemunt, maar tot zijn opperste verbazing worden ze goede vrienden. Midden in de nacht trekken ze erop uit om samen te sleeën, en houden ze halt bij een bevroren meer, op zoek naar een visje voor wolf. En dan gebeurt er een catastrofe...

Schaap met laarsjes is een herdruk van een verhaal uit 2002, en wat zijn we daar blij om: dit is een subliem, strak gecomponeerd en hartverwarmend kort verhaal, met twee onvergetelijke personages, rijk aan subtiele spanning en humor. Een bijzonder hoopvol verhaal ook, waarin solidariteit en vriendschap het halen van angst en hebzucht.

Maritgen Matter (tekst) en Jan Jutte (illustraties), Schaap met laarsjes, Querido, 40 p., 13,99 euro, 8+

Beeld rv

Milieuvriendelijke garagist

De Brusselse prentenboekenmaker Leo Timmers steelt weer menig hart met Gust, een varken-garagist die elk carrosserie-probleem met een glimlach oplost. En milieuvriendelijk op de koop toe: in het begin van het verhaal staat er naast zijn garage een hoop schroot, die Gust zo vernuftig recycleert dat er op het eind niets meer van overblijft. Tot jolijt van zijn klanten, zoals de giraf die daardoor geen last meer heeft van tocht, of de haas die een versnelling hoger kan schakelen.

Timmers verbeeldt de situaties in steeds een dubbele pagina, geflankeerd door enkele rijmende zinnen. De consequente helderheid van de bladspiegel maakt het mogelijk de vele grappige details te ontdekken. Een boekje waar je vanzelf goed gehumeurd van wordt, net als Gusts klanten.

Leo Timmers, Garage Gust,Querido, 40 p., 14,99 euro, 3+

Beeld rv
Beeld rv

Het leven is aan de durvers

'Voor mijn ouders, die nooit zeiden dat mijn dromen onzin waren', zo klinkt de opdracht waarmee de Spaanse Gemma Merino haar vertelling opent. Over de koe Kee, een buitenbeentje dat van verhalen en ontdekkingen houdt. Tot groot ongenoegen van haar drie zussen, die vrede nemen met het herkauwen van vers gras. Tot ze op een dag hun gekke zus achternagaan...

Bijzonder grappig prentenboek dat een eerbetoon brengt aan dromers en durvers. Merino's tekenstijl, een combinatie van ecoline en waterverf, oogt soms een tikje flets, maar de expressieve mimiek en fysiek van haar koeien maken veel goed. Met enkele trefzekere woorden zorgt Merino ook voor de nodige verrassing, humor en emotie.

Gemma Merino, De koe die in een boom klom, Lemniscaat, 30 p., 13,95 euro, 4+ Vertaling Jesse Goossens

Beeld rv

Groeipijnen

Mama Medusa woont aan zee. Haar haren zijn zo lang en wild dat ze haar hele lichaam bedekken. Wanneer dochtertje Iris geboren wordt, dienen die lange lokken, onder meer, als veilig en warm nest. Als Iris op een dag naar school wil en met de andere kinderen wil spelen, krijgt mama Medusa het knap lastig...

Kitty Crowther exploreert op unieke en ontroerende wijze de moeder-dochterrelatie. 'Jij bent mijn parel, en ik ben jouw schelp', zo beschrijft ze hun innige band. De moederliefde is te groot. In Medusa's sterkte, die immense haardos met magische krachten, schuilt tegelijk haar zwakte. Mama Medusa draait om de ambiguïteit van de moederbinding, maar ook om loslaten en de mogelijkheid tot groeien, zowel voor kind als volwassene. Alweer een betoverend én gelaagd prentenboek van een groot talent.

Kitty Crowther (tekst en tekeningen), Mama Medusa, De Eenhoorn, 44 p., 16,95 euro, 5+

Beeld rv

Brandend actueel

In Tot hier en niet verder! wil een machtsgeile generaal koste wat het kost de hoofdrol spelen. Daarom heeft hij aan de grens van de linkerbladzijde een soldaat op wacht gezet. Niemand mag de rechterbladzijde binnen, die is voor de generaal gereserveerd om op elk moment zijn entree te maken. Beetje bij beetje groeit de menigte bij de grens aan. Wanneer de bal van twee jongetjes naar de overkant stuitert, is het hek van de dam...

Hilarisch en intelligent prentenboek van het Portugese duo Minhós Martins en Carvalho. Ze spelen niet alleen inventief met het medium boek zelf, terloops raken ze ook grote (actuele) thema's aan als macht, vrijheid, revolte, grenzen... En dat alles getekend in kleurrijke viltstift, in een vrolijke los-uit-de-polsstijl, alsof een kind zich hier amuseerde. Meesterlijk!

Isabel Minhos Martins (tekst) en Bernardo P. Carvalho (tekeningen), Tot hier en niet verder!, Gottmer, 40 p., 13,95 euro, 6+

Beeld rv

Alfabetkunst

Letterel, zo heet het hoofdpersonage in Lettersoep, en bij nader inzien heeft dat rare graatmagere mannetje wel iets van de letter L. Letterel ziet overal letters, in bomen, tuinen, boten en huizen. Hij woont in een letterhuis, samen met een letterpoes. En als ze honger krijgen, maken ze gewoon lekkere lettersoep...

Zo gaat schrijfster/illustrator Harriet van Reek gezwind door. Haar fascinatie voor de oneindige vormelijke en auditieve mogelijkheden van het alfabet kent geen grenzen. Prachtig hoe ze erin slaagt ons met andere ogen naar de werkelijkheid en naar letters te doen kijken, als je een tikje fantasie hebt toch. Heerlijk eigenzinnig prentenboek, en ultiem ook een ode aan het ambachtelijke van de act van schrijven/tekenen.

Harriet van Reek (tekst en tekeningen), Lettersoep, Querido, 40 p., 15,99 euro, 7+

Beeld rv

Fragiel

Een pleintje in een onbestemde stad, daar speelt Ik zie jou, zie jij mij? zich af. We vangen er glimpen op van diverse personages: een oud vrouwtje en haar hond, een peuter in een bakfiets, een man met blinkende tanden... Tussen sommigen van hen ontwikkelen zich vluchtige relaties. Maar in dit sfeervol boek draait het vooral om eenzaamheid, en het onuitgesproken verlangen daar uit te breken.

Siska Goeminne slaagt er vrij goed in met suggestieve woorden een momentopname van anonieme levens op te roepen. En het verstrijken van tijd weer te geven. De dromerige fotografische collages van Alain Verster doen nostalgisch aan, en tillen de vertelling op een hoger niveau. Een fragiele publicatie voor fijnproevers.

Siska Goeminne (tekst) en Alain Verster (illustraties), Ik zie jou, zie jij mij?, De Eenhoorn, 88 p., 16,50 euro, 10+

Beeld rv
De dromerige collages van Alain Verster tillen 'Ik zie jou, zie jij mij?' op een hoger niveau.Beeld rv

Boek in beeld

'Als ik een boek was, zou ik de lezer die me had uitgekozen vrij en ontembaar willen maken.' Ernaast staat een cowboy afgebeeld op de rug van een boek, alsof hij in galop een paard berijdt. In 28 soortgelijke uitgepuurde en fantasievolle beelden brengen vader en zoon Letria een hommage aan de kracht van het boek. Een boek, of een verzameling boeken, neemt de gedaante aan van een vlieger, wolkenkrabbers, een lantaarnpaal... De bijbehorende poëtische zinnen bij elk beeld doen je verwonderd stilstaan bij de vele figuurlijke gedaantes van een boek, bij al hetgeen het voor een lezer kan betekenen.

Als ik een boek was is een sober maar schitterend kleinood voor kinderen en volwassenen dat zijn thema volop eer aandoet.

Jose Jorge Letria (tekst) en Andre Letria (tekeningen), Als ik een boek was, Book Island, 240 p., 14,95 euro, 10+ Vertaling Bart Vonck

Beeld rv
Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234