Zondag 24/10/2021

Sunday Morning Playlist

De Sunday Morning Playlist van Michiel Van Cleuvenbergen: "Ik vind het heerlijk om te mijmeren"

Michiel Van Cleuvenbergen bij Condor Gruppe. Beeld Bart Werbrouck
Michiel Van Cleuvenbergen bij Condor Gruppe.Beeld Bart Werbrouck

Elke week vragen we een ongemeen boeiende medemens om vijftien platen te kiezen waarmee hij op zondag ontwaakt. Deze week: de Sunday Morning Playlist van Michiel Van Cleuvenbergen van de spraakmakende Belgische band Condor Gruppe.

Michiel Van Cleuvenbergen lapt de dag des heren wekelijks met graagte aan zijn laars. Terwijl de wereld even stopt met winkelen en rinkelen, zit hij het liefst in zonde aan zijn werktafel. “Op zondag in de zetel zitten is niets voor mij, het liefst boek ik alles zo veel mogelijk vol. Stilzitten kan ik niet, en vrije dagen plan ik zelden of nooit. En toch weet ik dat ik op oudjaar weer zal denken: shit, ik heb véél te weinig gedaan.” Een strever is hij - beweert hij zelf - nochtans helemaal niet. “Nee, ik was een heel gemiddelde leerling. Misschien ben ik daarom ben ik nu zo streng voor mezelf.”

Net zoals voor zijn leerlingen, hopen we. Alhoewel. Van Cleuvenbergen geeft deeltijds les in geschiedenis, al voelt hij zich meer muzikant dan leerkracht. Hij wordt ook omringd door nagenoeg allemaal fulltime muzikanten. “Ik vind het goed dat ik mijn verstand ook op een andere manier kan gebruiken. Mijn job als leerkracht zorgt ervoor dat ik concreter te werk ga als muzikant. Maar als ik mocht kiezen, koos ik voor de muziek. Daarin kan je emoties kwijt. Niet dat ik zo ontzettend veel emoties heb die ik met de wereld wil delen, maar toch."

Ongeschoolde genieën

Zelf is Van Cleuvenbergen een ongeschoolde muzikant, en ook zijn bandleden hielden het niet lang vol op het conservatorium. "Soms is ongeschoold zijn een handicap, maar af en toe is het een zegen. Condor Gruppe werkt nogal onorthodox: er is geen zanger, want ik kan niet zingen, en we komen uit de punk, dus we hebben allemaal leren spelen met drie akkoorden. Ik kan nog altijd geen noot lezen, dus soms leggen we met handen en voeten aan elkaar uit hoe een bepaalde partij in elkaar zit. En voor de rest laten we ons leiden door elkaars muzikaal buikgevoel. Eigenlijk spelen wij berekende impro.”

Van Cleuvenberg trapt zijn zondagochtendlijstje af met de grootste autodidactische gitarist aller tijden: Hendrix. “Die heeft zichzelf alles aangeleerd en is ver boven het niveau van iedereen uitgestegen. Hendrix vond zichzelf een slechte zanger, maar ik wou dat dat ik nog maar een beetje kon zingen zoals hij. ‘Little Wing’ is geen typisch Jimmy-nummer, maar het heeft een goede, warme groove en ook een baslijn die ik op een zondag best kan smaken. Tja, een genie hé."

'Interplanetary Travels', het nieuwe album van Condor Gruppe. Beeld rv
'Interplanetary Travels', het nieuwe album van Condor Gruppe.Beeld rv

Muziek is een familiezaak

Zoals vaak werd de goede smaak de Van Cleuvenbergens generatie op generatie doorgegeven. Zijn vader speelde 's ochtends vroeger The Doors en Pink Floyd, om de kinderen wakker te krijgen, en nu krijgt zijn eigen kroost van nog geen acht maanden oud de hedendaagse klassiekers met de paplepel mee. "Reggae en Ska, daar is hij nu al verzot op. Jazz is nog iets te moeilijk, maar je merkt wel dat hij muziek perfect kan onderscheiden van ander geluid. Woody Guthrie, Donovan, ... Oh, en de nieuwe van Mount Kimbie: als ik die opzet, dan loopt hij naar de luidsprekers, verrast door de muziek." De volgende generatie geniale autodidacten is verzekerd.

Een zekere melancholie is voor Van Cleuvenbergen een vanzelfsprekendheid op zondagen, en eigenlijk komt die voorkeur ook op andere dagen terug. "Ik vind het heerlijk om te mijmeren. Ik ben een extreme realist, en misschien heb ik er daarom nood aan om de realiteit in film en muziek even niet onder ogen te zien. Het echte leven is er dagelijks al genoeg. De kitsch van het dramatische, het grootse, het heroïsche, daar hou ik van."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234