Zondag 03/07/2022

DM Zapt

De schuldige aanduiden is in deze kinderspel. De boosdoener is #LikeMe

Yasmine. Beeld © VRT 2008 - Bart Musschoot vrt
Yasmine.Beeld © VRT 2008 - Bart Musschoot vrt

Kris Kuppens zet deze week in DMZapt de blik op oneindig. Vandaag: de Kentnet-successerie met musicalallures #LikeMe.

Kris Kuppens

Al weken lang loop ik rond met een zekere stijfheid in mijn nek en een nummer in mijn hoofd. Het ene heeft niet per se iets met het andere te maken of daar ga ik toch van uit. Wat beide verschijnselen met elkaar delen, is dat ik er maar geen controle over schijn te krijgen. Hardnekkigheid komt altijd in paren.

Wat de stijfheid betreft, daar heeft behalve ik, niemand last van. Die hou ik stilletjes voor mezelf, al kan je me in een onbewaakt moment wel eens met de hals schuin zien lopen. Vreemd, laat staan ergerlijk hoeft dat niet te zijn.

Dat lied in mijn hoofd is van een ander kaliber. Bij zowat elke handeling die ik maak, schiet het door mijn hoofd. En soms, meer dan me lief is, vindt het zijn weg naar buiten. ‘Porselein, behandel mij heel zacht. Porselein, je hebt me in jouw macht.’ Mezelf kennende heb ik de woorden dan nog verkeerd ook.

Te pas en te onpas

Het lijkt een virus zo besmettelijk want ook mijn huisgenoten lopen het te pas en te onpas te zingen. Ik grijp in de kast naar de chocopasta. ‘Porselein.’ Ik trek de deur van het toilet open. ‘Behandel mij heel zacht.’ Ik sta nog maar op uit de zetel. ‘Als een winnaar haal jij me onderuit.’ Is dat normaal?

De schuldige aanduiden is in deze kinderspel. De boosdoener is #LikeMe. Momenteel en al een tijdje de successerie met musicalallures van Ketnet. De zoon van negen en de dochter van zes gaan er al eens graag voor zitten en ook al kennen ze de oude liedjes in het nieuwe jasje niet, aanslaan doen ze wel.

#LikeMe Beeld VRT/Kris Van de Sande
#LikeMeBeeld VRT/Kris Van de Sande

Als de dochter op de achterbank van de auto haar vingertje de lucht in steekt om het vervolgens als het betere spinnenwiel traag rond te draaien terwijl ze ‘ik ben een vrouw’ schreeuwt, scandeert of zingt – naar gelang de mogelijk snel wisselende gemoedstoestand van het kind –, kan je gerust van een hit spreken. Björk in ‘Dancer in the Dark’ is er werkelijk niets tegen.

Betreurde Yasmine

Laatst op het werk hoorde ik het mezelf nogal luid en erg gemeend poneren met de onvermijdelijke verbaasde, veelal kinderloze, ogen van collega’s tot gevolg. Laat ik het dus maar op mijn eigen oorwurm ‘Porselein’ houden. Die zorgt voor minder fronsen en heeft als bijkomend voordeel dat de betreurde Yasmine nog eens ter sprake kan komen. Ik vermoed dat niemand daar iets op tegen kan hebben.

Twee vliegen in één klap, dat is beter dan één, moeten de makers van #LikeMe gedacht hebben. Geef de ouders hun portie nostalgie en laat de jeugd maar plonsen in de vijver van het Vlaamse lied. Dat lijkt me dan slim gedacht. Al kijkt de zoon stiekem toch ook voor de liefdesverhaallijnen, maar dat wil hij zeker niet gezegd hebben. En ondertussen weet hij nu ook wie Hugo is, namelijk die van Nicole. Alles is liefde jongen en kennis is macht. ‘Porselein. Behandel mij heel zacht.’

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234