PodcastrecensieRenegades: Born in the USA
De podcastreeks van Bruce Springsteen en Barack Obama stelt niet teleur ★★★★☆
Barack Obama en Bruce Springsteen die samen een podcast opnemen: meer star quality is nauwelijks denkbaar. Het duo, al langer vrienden, stelt niet teleur in Renegades: Born in the USA.
Het is weer een geval van twee oude vrienden die zulke goede gesprekken hebben dat ze al snel denken dat ze er er een microfoon bij moeten hangen, want zou dit keukentafelgesprek ook niet een podcast kunnen zijn? Bruce en Barack dus, respectievelijk rockidool (Springsteen) en 44ste president van de Verenigde Staten (Obama). Het verhaal over die goede gesprekken en die microfoon wordt precies zo verteld in de openingsaflevering van Renegades: Born in the USA, een achtdelige podcastreeks die deze week exclusief op Spotify is verschenen, althans de eerste twee afleveringen.
De gesprekken zijn in de tweede helft van van 2020, tussen juli en december, opgenomen in de studio van Springsteen in New Jersey. Die zullen fans kennen uit de documentaire Letter to You, waarin we zien hoe ‘The Boss’ en zijn E Street Band oude en nieuwe muziek aan het spelen zijn. Bij de verrassingslancering van de podcast werd een foto verspreid waarin we de twee mannen aan een tafel zien zitten, gitaren, keyboards en toetsen op de achtergrond, wat papieren op tafel, een paar met ijs gevulde glazen. En twee microfoons. Ze hebben de armen over elkaar geslagen en er wordt gelachen, Obama het uitbundigst.
Allereerst: we hoeven niet te twijfelen aan deze vriendschap. Er is hier niet sprake van een politieke of podcast-technische constructie. Er is sprake van een duidelijk waar te nemen warmte en vertrouwelijkheid. De geschiedenis van de vriendschap is een van de eerste onderwerpen die de mannen aansnijden, waarbij Obama het voortouw neemt, na het uitdelen van wat plaagstoten over het verschil in leeftijd en over het feit dat Michelle en Patty (Scialfa, lid van de E Street Band en echtgenote van Springsteen) informatie uitwisselen over hoe hun mannen er emancipatietechnisch voor staan.
Amerikaanse ideaal
Ze kwamen elkaar voor het eerst tegen in 2008, tijdens de eerste presidentiële campagne van Obama, en bleven in de jaren daarna contact houden. In januari 2017, vlak voor Donald Trump begon, gaf Springsteen nog een concert in het Witte Huis dat zou leiden tot een serie intieme concerten op Broadway.
“Op onze eigen manier hebben Bruce en ik een soort parallelle reis door het leven gemaakt”, zegt Obama in de inleiding van de serie. “We delen een fundamenteel geloof in het Amerikaanse ideaal. Niet als een bijgewerkte, goedkope fictie, of als nostalgie die ontkent waarin we tekortschieten, maar als een kompas om richting te geven aan het harde werk dat voor ons ligt als burgers.” Veel dichter bij Trump komen we niet als in deze verwijzing naar het verpatsen van de Amerikaanse droom als ‘goedkope fictie’; verder blijft hij in deze gesprekken, die in de aanloop naar de verkiezingen plaatsvonden, toch de ongenoemde. Wel zal er in een van de laatste afleveringen een tekst worden ingelast over de bestorming van het Capitool.
De eerste twee afleveringen bevatten genoeg persoonlijke details en anekdotes om er niet voor te zorgen dat we een al te voorverpakte les in Amerikaans fatsoen krijgen hier (en het helpt dat Springsteen er af en toe een van de duizend gitaren bij pakt. In de eerste aflevering vertellen de mannen elkaar hun verhalen over opgroeien als ‘buitenstaanders’, in Hawaï en New Jersey, waarin ze meer overeenkomsten dan verschillen zien.
Als het gaat over de manier waarop rassenkwesties in hun leven hebben gespeeld, dan horen we Springsteen zoeken naar de woorden, om iets te zeggen over schaamte en schuld. “Je hoort al aan de manier waarop ik erover praat hoe lastig ik het vind”, zegt hij tegen Obama. Volgt een anekdote over een optreden in Ivoorkust, waarin de E Street Band voor een zee van uitsluitend zwarte fans optrad. Saxofonist Clarence Clemons had zich op het podium naar Springsteen gebogen en hem in het oor gefluisterd: “Weet je ook eens hoe dat voelt.” Luide lach van Obama. Op dat soort momenten werkt de podcastvorm echt prima.
Renegades: Born in the USA is te horen op Spotify.
De mediaplannen van de Obama’s
Renegades: Born in the USA is een productie van de in 2018 opgerichte productiemaatschappij Higher Ground, waarin Michelle en Barack Obama hun media-activiteiten hebben ondergebracht. De eerste podcast was de succesvolle The Michelle Obama Podcast, eveneens onderdeel van een deal met Spotify. Als documentaireproducenten (exclusief voor Netflix) debuteerden ze in 2019 met American Factory, dat meteen een Oscar won. In 2020 werd Crip Camp uitgebracht, dat gezien de goede recensies ook een kandidaat voor een Oscar-nominatie lijkt. Daarnaast heeft Higher Ground Becoming geproduceerd, een film waarin Michelle Obama gedurende haar boektournee wordt gevolgd.
Toekomstige projecten zijn een film gebaseerd op de biografie van Frederick Douglass, een van de belangrijkste pleitbezorgers voor de afschaffing van slavernij in de negentiende eeuw en een documentaireserie gebaseerd op het boek The Fifth Risk: Undoing Democracy van Michael Lewis, waarin de aanval op Amerikaanse overheidsinstellingen onder Trump in kaart wordt gebracht.