Topics
De Persgroep lanceert Topics: 'Spotify voor journalistiek'
Het spreekt al langer tot de verbeelding: een gepersonaliseerd magazine waarin alleen artikels staan die je echt interesseren. De Persgroep zet hoog in op Topics, een nieuwsplatform voor krantenabonnees dat aan een mengeling van Spotify en Flipboard doet denken.
Regionaal nieuws uit Gent, achtergrond over de Amerikaanse verkiezingen, matchverslagen van KV Oostende, een vooruitblik op de nieuwe iPhone en ook nog eens een selectie van de beste interviews en analyses uit zes kranten? Wie alles wil lezen, moet daarvoor vandaag nog op zijn minst een paar (digitale) krantenabonnementen nemen.
De Persgroep, de uitgever van onder andere De Morgen, de Volkskrant en Het Laatste Nieuws, wil daar verandering in brengen met Topics. Op het nieuwsplatform kunnen abonnees alles lezen over de onderwerpen die hen interesseren, zonder dat ze daar extra voor moeten betalen.
Topics-gebruikers kunnen specifieke interesses, onderwerpen of enkele door een redactie samengestelde lijsten volgen. Eens dat is gebeurd, krijgen ze een overzicht van alle artikels over die onderwerpen uit de Vlaamse en Nederlandse kranten De Morgen, Het Laatste Nieuws, Algemeen Dagblad, de Volkskrant, Trouw en Het Parool. Een slim computeralgoritme beslist welke artikels het meeste gewicht krijgen op het platform, dat eruitziet als een digitaal magazine waar je eindeloos door kunt scrollen.
"De vraag hoe we ons nieuwsmodel overeind zullen kunnen houden, houdt ons al langer bezig", legt Koen Verwee, CEO van De Persgroep Publishing, uit. "Als je weet dat 70 tot 80 procent van onze inkomsten van lezers komen, betekent dat dat je hen moet vasthouden. Uit onderzoek blijkt dat er maar één iets is waar mensen echt voor willen betalen: sterke inhoud. Met onze nieuwsmedia, goed voor ruim 2.000 journalisten en 15.000 artikels per week, vind je over eender welk onderwerp veel informatie. Alleen is het onmogelijk om 15.000 artikels te doorploegen. Met die gepersonaliseerde lijsten in Topics hebben we een manier gevonden om alles te ontsluiten."
Mediahuis
Onbeperkt graaien in een uitgebreid aanbod van artikels: De Persgroep vergelijkt Topics graag met Spotify. Alleen gaat die vergelijking niet helemaal op. Spotify biedt immers zowat alle muziek aan van alle labels. Topics blijft nu beperkt tot zes kranten van De Persgroep, en in een volgende fase komen daar nog zeven Nederlandse regionale kranten bij. Een Spotify van de nieuwsmedia zou bijvoorbeeld ook de kranten van Mediahuis (De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg) erbij betrekken.
"Er zijn nog geen contacten geweest, maar ik heb er wel al over nagedacht hoe je dat zou kunnen doen", zegt Verwee. "Gespecialiseerde tijdschriften kun je perfect toevoegen, maar voor de Mediahuis-titels ligt dat moeilijker. Mensen zullen immers niet bereid zijn om de som van de twee te betalen. Je moet het juiste model vinden, en dat is niet eenvoudig. Maar dat wil niet zeggen dat het niet kan."
Een andere uitbreidingsmogelijkheid voor Topics zijn tijdschriften. De Persgroep heeft onder meer Humo, Story, Dag Allemaal en Goed Gevoel in de portefeuille. "In principe kunnen die erbij komen, al denk ik niet dat je dat nog gratis kunt meegeven. Maar je zou perfect kunnen zeggen dat je voor vijf euro extra de Humo of de showbizzbladen ontsluit binnen Topics."
Een duizendtal werknemers van De Persgroep gebruikt Topics al sinds begin december. Uit die testfase bleek onder meer al dat de eerste kennismaking cruciaal is: als je op Topics komt, moet je meteen enkele goede lijsten te zien krijgen. Dat moet nog beter, net zoals er nog een paar andere foutjes uit het grotendeels geautomatiseerde platform moeten. Daarom start Topics nu in een betafase met duizend abonnees van De Morgen en Het Laatste Nieuws en duizend Nederlandse abonnees. Op basis van hun feedback wordt Topics verder verbeterd, waarna het later dit voorjaar voor alle abonnees beschikbaar zal zijn.
Het uiteindelijke doel is om die abonnees ieder jaar opnieuw te overtuigen om aan boord te blijven. "Ik denk dat dit de betalingsbereidheid zal verhogen", zegt Verwee. "Je geeft hen meer voor hun geld. Het biedt hen een meerwaarde. Topics zal de journalistiek niet redden, maar ik ben er van overtuigd dat het zal helpen het model overeind te houden."
Abonnees die Topics willen uittesten, kunnen op topics.be hun gegevens achterlaten. Een aantal abonnees zullen ook rechtstreeks een persoonlijke uitnodiging voor het platform krijgen.