Woensdag 07/12/2022

De nieuwe Tommy Wieringa: "Een tovenaar aan het werk" *****

Auteur Tommy Wieringa Beeld ANP
Auteur Tommy WieringaBeeld ANP

"Doe het vooral niet met een groen blaadje als je gelukkig wilt zijn." Dat zou het motto kunnen zijn van 'Een mooie jonge vrouw', het nieuwe Boekenweekgeschenk dat Tommy Wieringa schreef.

Fleur Speet

"Het enige wat ik op jullie voor heb", had hij eens tegen zijn studenten gezegd, "is dat ik weet hoe het is om jullie te zijn, terwijl jullie er geen flauw idee van hebben wat het is om mij te zijn." Dixit de veertigplusser Edward Landauer. Het is een zwaktebod. De grote strijd die Edward in de novelle voert, is die tegen de tijd. En je weet al bij voorbaat: winnen doet hij niet, want de aftakeling is genadeloos.

Omdat "de mens net als de machine een hart heeft dat langzaam wegsmeult en uitdooft". De buik gaat hangen in vormeloze plooien en je kunt nauwelijks nog een kreun onderdrukken wanneer je door je knieën gaat. Op z'n 47ste is het slaapgezicht waarmee Edward wakker wordt dan ook min of meer permanent. Moet gezegd, hij maakt het zichzelf wel lastig. Hij raakt verliefd op een jonge, mooie vrouw, eigenlijk te mooi voor hem. Met zijn uitstekende veroveringstechnieken weet hij haar te verleiden om met hem te trouwen, terwijl hij eigenlijk liever geen suppoost van het huwelijk is.

Zijn toekomstige schoonvader gaat frontaal in de aanval. Die scheelt slechts tien jaar met Edward en had gehoopt dat zijn dochter hem zou verzorgen, "maar zoals het er nu naar uitziet zal ze uw wagen duwen". Edward is verbijsterd, maar de repliek van de schoonvader is genadeloos: "Nou, ik kan u de toekomst voorspellen. Op het jaar nauwkeurig. Over tien jaar is er al twee keer een dokter met zijn vinger bij u binnen geweest om u aan de prostaat te voelen."

Nog jongere vrouw
De novelle lijkt een waarschuwing. Op de eerste pagina luidt het al onheilspellend: "Oké, geen sprookje dan". Gaandeweg wordt de sfeer grimmiger. Op de achtergrond speelt een keiharde principiële discussie tussen Edward en zijn vrouw over koeienruimen en epidemieën. Edward denkt als viroloog in het belang van de mensheid, zijn vrouw denkt aan de dieren. "Edward wordt niet jonger van zijn vrouw, zijn vrouw wordt ouder van hem." Haar jeugdigheid is voor hem een constante belediging, die hij alleen kan pareren door een nog jongere vrouw te verleiden. En wanneer hij eindelijk na veel moeite een zoontje verwekt, blijkt dat een huilbaby, waardoor de werkelijkheid nog verder vervormd raakt.

Edward is een rottig personage, door zijn microbiologische opvattingen én door zijn overspel, toch ben je bereid hem te volgen. Aan banaliteit is geen gebrek ("de vinger die hij in haar kontgat schoof"), wat het verhaal schwung geeft en het volvet maakt. Het is met heerlijke vaart en zelfspot opgeschreven. De novelle heeft daardoor de allure van het werk van Ian McEwan en Martin Amis, terwijl door een zekere gedistingeerdheid ook Edward Albee en F. Scott Fitzgerald doorklinken. Een prettige combinatie. Alsof een tovenaar aan het werk is: Wieringa houdt zijn stafje bij een zin en die begint te vonken en glitteren van schoonheid, zoals het mooie meisje schittert voor Edwards neus. Ja, daar word je gulzig van. Meer, meer, alles!

Vriendenavond met Tommy Wieringa
Tommy Wieringa nodigt Peter Terrin, Maud Vanhauwaert, Spinvis en Menno Wigman uit om het over de mooie jonge vrouw uit zijn laatste boek te hebben. Wie is zij? Waarom roept ze telkens weer begeerte, verwarring en zelfs jaloezie op?Antwerpen, Arenbergschouwburg, zondag 9 maart, 20.15 uur en Gent, Vooruit, zondag 16 maart, 20 uur.
10 euro via ticketverkoop Arenbergschouwburg/Vooruit; gratis op vertoon van Boekenweekgeschenk via reservatie op www.boekenweek.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234