Vrijdag 09/06/2023

Interview

De nieuwe ster van Ketnet: “Bo Van Spilbeeck heeft mij een mentale boost gegeven”

Emile Jacobs. Beeld Tine Schoemaker
Emile Jacobs.Beeld Tine Schoemaker

Bo Van Spilbeeck is zijn rolmodel, en nu zal ook hij transjongeren inspireren. In de Ketnet-serie 4eVeR geeft Emile Jacobs (19) vanaf vanavond gestalte aan Lewis, een transjongen. Dat Jacobs zelf transgender is, maakt het des te baanbrekender: “Wij zijn geen rariteit.”

Fernand Van Damme

“Het blijft voor mijn ouders moeilijk om ‘zoon’ tegen mij te zeggen”, geeft Emile Jacobs (19) uit Vilvoorde toe. Jacobs is als meisje geboren, maar op zijn vijftiende is hij zich gaan realiseren dat hij zich meer als man identificeert. “Ik kon enkel denken: dit lichaam past niet bij mij. Evident was het niet om dat te accepteren, ik zat in volle puberteit; de meisjes in mijn klas begonnen zich te schminken en kleedjes te dragen. Ik wilde dat allemaal niet.”

Vanaf vanavond zal Jacobs het personage Lewis vertolken in de Ketnet-serie 4eVer, een reeks over vier tieners en hun leefwereld. Net zoals Jacobs is Lewis een transjongen die zich een weg in het leven zoekt. En dat is een unicum voor de Vlaamse tv: nog nooit heeft een transgender een transpersonage vertolkt, laat staan op zo’n jonge leeftijd.

Kunnen enkel transgenders zulke personages geloofwaardig neerzetten?

Jacobs: “Wij kunnen hen echter vertolken, denk ik. Ik kan al de gevoelens die ermee gepaard gaan perfect spelen omdat ik ze in het echte leven heb ervaren.

“Dat neemt niet weg dat ook ik heb genoten van Girl (Vlaamse kaskraker over een meisje dat in een jongenslichaam is geboren en een professionele ballerina wil worden, red.). Acteur Victor Polster mag dan geen transpersoon zijn, hij zet hoofdpersonage Lara wel goed neer. Enige minpunt aan de film: ze toont het acceptatieproces van de ouders niet.”

Hoe kijken uw ouders naar uw transitie?

“Die hebben het er moeilijk mee gehad, nog steeds eigenlijk. Zo krijgen ze ‘Emile’ dus nog moeilijk over hun lippen. Al merk ik geleidelijk aan een verbetering: ze steunen mij, willen dat ik gelukkig ben.

“In de herfst van vorig jaar ben ik bij al mijn vrienden uit de kast gekomen. Ik dacht: nu vertel ik het, ik wil niet meer doen alsof. De jaren ervoor waren hels, ik wilde die donkere periode voorgoed achter mij laten. En met de hand op het hart: ik heb geen enkele negatieve reactie gekregen. Dankzij alle getuigenissen in de media heb ik de moed gevonden om mij niet meer te verbergen.”

Wie zijn uw rolmodellen?

“Natuurlijk kijk ik enorm op naar Bo Van Spilbeeck. Haar coming-out heeft mij een mentale boost gegeven. Bo heeft haar verhaal gedaan twee weken na de dood van Mats, mijn andere grote inspiratiebron. Ik kende hem via sociale media; hij was zelf trans en nam al mijn angsten weg. Mats zal altijd mijn held blijven.

“Bij transgenders wordt er vaak op het fysieke gefocust, maar aan ons mentale welzijn wordt nog te weinig aandacht besteed. Niet iedereen ondergaat geslachtsbevestigende ingrepen, maar de personen die daar wel voor kiezen, moeten er soms maandenlang op wachten. Dat vreet aan ons.

Emile Jacobs. Beeld Tine Schoemaker
Emile Jacobs.Beeld Tine Schoemaker

“We worden nog te vaak als een rariteit bekeken, terwijl wij gewoon onszelf proberen te zijn. Die constante terechtwijzingen doen wat met je. Al ben ik voorzichtig optimistisch: de maatschappij wordt steeds meer aanvaardend. Ik heb een tiental jonge transgenders in mijn vriendengroep, en een veelvoud in mijn kennissenkring. We zijn er, we bestaan.”

Hoe zijn de makers bij u terechtgekomen?

“Via de Facebook-groep van T-jong, een jeugdbeweging voor transjongeren die aangesloten is bij de koepelorganisatie Wel Jong Niet Hetero. De producenten hadden een oproep voor transacteurs verspreid en ik dacht: waarom ook niet, het klonk als een jeugddroom. Ik heb hen gesproken en een paar dagen later kreeg ik de rol. Natuurlijk zullen er negatieve reacties komen, maar die schrikken me niet af.”

Wat hoopt u met deze rol te bereiken?

“Ik wil trans zijn bij het Ketnet-publiek bespreekbaar maken. En ik wil jonge transgenders helpen eindelijk zichzelf te zijn, net zoals Bo en Mats mij hebben geholpen. Ze moeten weten dat ze er niet alleen voor staan.”

4eVeR, van maandag tot donderdag om 19.40 uur op Ketnet, Ketnet.be en in de Ketnet-app.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234