Zaterdag 19/10/2019

Eindejaarslijstjes

De muzieklijstjes zijn daar weer: hier kunt u uw favoriete platen kiezen

Een graag geziene gast in de eindejaarslijstjes: Adele. Beeld Photo News

Het is bijna december. En dat betekent: de jaarlijkse heruitzendingen van Mr. Bean en The Sound of Music. Maar ook lijstjes op de grootste radiozenders. De stembussen zijn geopend. Dit is alvast onze top vier.

1. De moeder aller lijsten: 1000 klassiekers op Radio 2

Sinds 2007 zendt Radio 2 haar top 1000 uit in de week tussen kerst en nieuw. De 'grootste familie' beschouwt haar lijst als dé lijst. Sinds vorig jaar doen ze dat onder de noemer: de 1000 Klassiekers zijn van iedereen. Uit metingen blijkt de uitzending tussen 2,8 en 3 miljoen Vlamingen te bereiken. "De 1000 Klassiekers zijn groter dan Radio 2", zegt nethoofd Jan Knudde. "Er is maar één lijst die zoveel mensen beroert. Daarom hebben we vorig jaar beslist om de antenne open te stellen voor iedereen. We werken de hele week met eigen en gastpresentatoren van andere zenders, ook buiten de VRT." Volgens Knudde ligt een deel van het succes bij de periode van het jaar. "We zijn meer thuis, bereiden de feesten voor, dat zorgt voor een bijzondere sfeer. Daarnaast speelt het nostalgische. Het is een muzikaal decor van herkenbare nummers."

Op tien edities mocht 'Bohemian Rhapsody' van Queen vijf keer de eerste plaats bekleden. Maar de afgelopen jaren was er telkens een andere nummer één. "De keuze van de luisteraar wordt beïnvloed door wat er leeft in de wereld", zegt Knudde. "Vorig jaar kwam de lijst kort na de aanslagen in Parijs. Het is geen toeval dat 'Imagine' van John Lennon toen bovenaan stond." De afgelopen jaren werd er telkens in twee ronden gestemd, waarvoor vorig jaar ruim 22.000 hun stem uitbrachten. Zaterdag wordt de stemming van 2016 afgetrapt met een live-uitzending in Aalst. Alle nummers komen in aanmerking, zolang ze ouder zijn dan vijf jaar.

Freddie Mercury van Queen. Beeld Anwar Hussein Collection

26-31/12 op Radio 2

2. De ultieme lijst: De Tijdloze op Studio Brussel 

Waar men bij Radio 2 spreekt over de lijst van iedereen, claimt Studio Brussel de ultieme lijst uit te zenden. De Tijdloze is een top 100 van de - wel ja - meest tijdloze nummers en gaat al terug tot 1987. "Geen enkele lijst heeft zo'n geschiedenis en in al die jaren heeft die ook niet aan populariteit ingeboet", zegt nethoofd Jan Van Biesen. "Er is veel nieuwe muziek en daardoor ook almaar meer oude muziek. Mensen willen gegidst worden, hebben nood aan een referentie. Wat dat betreft is Studio Brussel een betrouwbare gids gebleken. In tijden van lijstjesitis staat het statuut van De Tijdloze ook buiten kijf."

Bij de start van Music For Life in 2006 werd de uitzenddatum een week verlaat, van kerstavond naar oudjaar. Het maakt van 'de ultieme lijst' een uitgelezen gespreksonderwerp aan de feestdis, al is dat nooit strategisch bedoeld. "Met de komst van Music For Life was het een kwestie van agendering. De week voor kerst is het beste moment om aan solidariteit te doen. Het jaar afsluiten met De Tijdloze is dan weer een duidelijk ijkpunt." Stemmen kan op tijdloze.stubru.be.

31/12 van 10 tot 20u op StuBru

3. België boven: 100 op 1, Radio 1

Voor de vijftiende keer zet Radio 1 de beste nummers van eigen bodem op een rij. De lijst moet het niet alleen hebben van het collectieve gevoel van muziek die de luisteraars goed vinden. Het succes is ook te danken aan de proximiteit. "Het gaat om nummers van bij ons, van bands die we vaak al eens live aan het werk hebben gezien", zegt nethoofd Filip Pletinckx. "Een luisteraar vertelde onlangs dat hij elk jaar met zijn kinderen naar 100 op 1 luistert. Soms kennen zij de oudere nummers niet, maar het prikkelt het wel. Ik noem het generatie-inspirerend."

De Zweedse popgroep ABBA. Beeld AFP

Toch is 100 op 1 niet de enige belangrijke lijst van de zender. In mei was er al de Classics 1000, een veeleer traditionele top 1000. En half oktober was er De Lage Landenlijst. "Het is onze policy om drie keer per jaar een muzikaal accent te leggen en dat werkt. Voor De Lage Landenlijst hebben 20.000 mensen gestemd in een eerste fase en 30.000 voor de finale top tien. En op onze digitale platformen merken we dat de lijstjes de luisteraars bezig houden." Stemmen kan nog tot 4 december op radio1.be.

10/12 van 9 tot 18u op Radio 1

4. Lijstjesmaand: MNM 1000, op MNM

Ruim 10.000 luisteraars van MNM hebben midden november al gestemd voor de MNM1000. Zij gaven elk vijf nummers aan VRT's jongste zender door. Vanaf de start van de uitzendweek op zondag 4 december gaat de stembus weer open om de volgorde van de twintig hoogste noteringen een definitieve plaats toe te kennen.

"Lijstjes horen bij het eindejaarsgevoel", zegt nethoofd Rino Ver Eecke. "Mensen hebben altijd hun persoonlijke favorieten en houden ervan die zelf naar voren te schuiven in één grote lijst. Dit jaar vragen we de luisteraars ook waar ze luisteren. Ook dat levert een diverse lijst aan luisterplekken op."

Op zaterdag 10 december weten we of Adele opnieuw op één staat met haar hitsingle 'Someone Like You'. De dag erop is er opnieuw een programma, met de nummers die net uit de MNM1000 zijn gevallen. Ook tussen kerst en nieuw doet MNM aan lijstjes. Dan wordt elke dag een jaaroverzicht gegeven van alle wekelijkse hitlijsten van MNM.

4-10/12 op MNM

En verder 

- Joe heeft eind oktober een Top 2000. Dit jaar stond 'Dancing Queen' van ABBA op één.

- Qmusic brengt regelmatig themalijsten, zoals onlangs nog de Rock 100 en de Top 500 van de Zeroes.

- Klara had afgelopen weekend al haar Top 100. Pergolesi's 'Stabat Mater' stond op één.

- Nostalgie zendt pas in januari haar Nostalgie 1000 uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234