Zaterdag 28/05/2022

De Kat

De Morgen stuurt zijn kat naar Tomorrowland: "Segregatie hoort niet in een sprookjeswereld"

null Beeld stefaan temmerman
Beeld stefaan temmerman

Acht zomerfestivals bezoeken, verkleed als kat, en kijken wat er gebeurt. Dat was het idee. Dit is het relaas. Vandaag: Tomorrowland.

Frederik De Backer

Segregatie bestaat nog in dit land, en wel op de persparking van Tomorrowland. Kleine wagens werden bij aankomst meteen gescheiden van grote. Arm versus rijk. In de verte hoorde ik een rechts politicus klaarkomen. Ik heb weleens een klink bevuild, maar nooit die van een Toyota Starlet uit 1996, dus wiens wagen is dan eigenlijk minderwaardig? Segregatie hoort niet in een sprookjeswereld als Tomorrowland. Ik blijf pissen tot men luistert.

De beste feestjes zijn de feestjes die ik mag overslaan. Ondanks mijn arsenaal aan halsbrekende heupbewegingen - dat heb je of dat heb je niet - heb ik nooit begrepen wat iemand bezielt om urenlang, gedrenkt in eigen nat, de trommelvliezen van zijn kop te laten blazen door een dj die als door een godswonder exact dezelfde set (af)speelt als elke andere dj ter wereld. Dit is niet de finale van 'So You Think You Can Dance'. Hoeveel keer kun je je sequentie van drie matige moves herhalen voor het opvalt? Ik drink zelf niet maar ik dank de Heer voor alcohol, want het zelfbewustzijn kan diepe wonden slaan, en die moeten ontsmet.

null Beeld stefaan temmerman
Beeld stefaan temmerman

Ik moet meteen ook iets bekennen. Jarenlang heb ik het kunnen stilhouden, maar ik heb het gevoel dat u en ik deze zomer iets hebben opgebouwd, dus ik wil open kaart spelen: ik heb geen fitnesslijf. Een wasbordje behoort niet tot de ambities, en mijn hartfalen zie ik liever geserveerd op een bedje van cholesterol dan van anabolica, al was het maar omdat de strijd tegen je eigen lichaam er een is die je toch niet kunt winnen. Verzuip gerust in ijdelheid, ik kijk wel toe vanop de oever.

Gelukkig waren de weergoden me zaterdag welgezind en vergastten ze Boom op regen, waardoor de gewaxte rompen me grotendeels werden bespaard. Maar hoeveel liter water en haargel er ook langs hun kop naar beneden glijdt, sommige mensen blijven hardnekkig vasthouden aan hun zonnebril. Ik neem aan uit puur lijfsbehoud. Af en toe haalt een of ander verwilderd vrouwmens immers compleet onverwacht een handvol tepels boven en dan is het te laat. Ervaringsdeskundigen weten dat je je netvliezen daar nooit rechtstreeks aan mag blootstellen. Maar natuurlijk heeft niet iedereen zomaar te allen tijde een eclipsbrilletje bij de hand. Het weze hen vergeven.

null Beeld stefaan temmerman
Beeld stefaan temmerman
null Beeld stefaan temmerman
Beeld stefaan temmerman

Als er één ding is wat ik associeer met festivals, dan wel een reuzenrad. Een festival dat er geen heeft is geen festival, maar een braderie. Poseren voor foto's is sowieso al een hoogst onaangename bezigheid, maar wordt nog veel onaangenamer als het op grote hoogte moet gebeuren. Want net als elke andere weldenkende mens heb ik hoogtevrees, en ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om een nieuwe naam te bepleiten. Ik voel mijn ingewanden geen sequentie van drie matige moves opvoeren als ik omhoog kijk, neen, de dansvloer die mijn darmwand is zet zich pas in beweging als ik van bovenaf naar beneden kijk. Het is dus niet zozeer hoogtevrees, maar laagtevrees. Dat de Taalunie zich daar maar eens over buigt.

Wie denkt dat er geen groter ego bestaat dan dat van een top-dj op Tomorrowland, is er nog nooit in de vipruimte geweest. Waar bankiers en andere kaderleden figuurlijk tegen elkaar op staan te masturberen alsof hun leven ervan afhangt. En dan was het bikinidefilé dat daar om een of andere reden aan de rand van het zwembad werd georganiseerd, nog niet eens begonnen. Eens die verzameling borsten en billen weer van het toneel was verdwenen, achtte ik mijn tijd gekomen. En ik moet toegeven: van alle tepels die ik verwacht had te zullen zien op Tomorrowland, waren mijn eigen exemplaren wel de allerlaatste. Maar een zwembad is een zwembad en ik ben ook maar een mens, en dus sprong ik het water in. Wat de omstandigheden ook zijn, detacheer me naar welk front dan ook: graaf een zwembad en je hebt geen kind meer aan me.

En mochten de VS al dat woestijngeweld écht willen indijken, dan hadden ze allang met z'n allen de 'sjoepappen' aan de mond gezet en wat zwembadjes opgeblazen. Drop die boven Syrië, stuur er wat blusvliegtuigen achteraan en voor je het weet: wereldvrede. Met dank aan Tomorrowland.

null Beeld stefaan temmerman
Beeld stefaan temmerman
null Beeld stefaan temmerman
Beeld stefaan temmerman
null Beeld stefaan temmerman
Beeld stefaan temmerman

We sturen onze kat ook naar Jazz Middelheim (13/8), Pukkelpop (22/8) en Leffingeleuren (19/9).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234