Zondag 29/01/2023

Boekenbeurs

De Morgen op de boekenbeurs

De opbouw van de De Morgen-stand (archiefbeeld). Beeld Thomas Legrève
De opbouw van de De Morgen-stand (archiefbeeld).Beeld Thomas Legrève

Ook dit jaar is De Morgen weer aanwezig op de boekenbeurs, die in Antwerpen plaatsvindt van 31 oktober tot 11 november. Het programma vindt u hieronder.

Zondag 1/11

15 uur - Dubbelinterview Paul Verhaeghe en Yves Petry door Sofie Mulders en Jeroen De Preter
'Identiteit', 'Autoriteit' en 'Liefde bij wijze van spreken' Van Libris Literatuurprijs-winnaar Yves Petry verscheen in het voorjaar de alomgeprezen roman 'Liefde bij wijze van spreken'. Petry beschrijft hierin hoe één gebeurtenis van allesbepalende invloed is op het leven van een broer, zijn zus en een buitenstaander. Yves Petry wil in zijn romans wijzen op 'de domme dingen die we doen, op de chaos die het leven is en op het feit dat er geen verklaring is'. Paul Verhaeghe, psychoanalyticus en hoogleraar aan de Universiteit Gent, is bekend vanwege zijn boeken 'Liefde in tijden van eenzaamheid' en 'Identiteit'. In zijn nieuwste boek 'Autoriteit' stelt hij zich de vraag waarom we tegenwoordig zo weinig waarde hechten aan autoriteit en zoekt hij naar een nieuwe invulling van dit begrip. De schrijver en de hoogleraar gaan in discussie over identiteit, autoriteit en uiteraard ook de liefde. Sofie Mulders en Jeroen de Preter leiden het gesprek in goede banen.
Groen podium

16-17 uur - Signeersessie Paul Verhaeghe en Yves Petry
Stand De Morgen/Confituur, hal 4.

Yves Petry en Paul Verhaeghe. Beeld Stefaan Temmerman
Yves Petry en Paul Verhaeghe.Beeld Stefaan Temmerman

Maandag 2/11

14u - Koen Vidal interviewt Haffid Bouazza
Hafid Bouazza neemt het in 'De akker en de mantel' op voor de vrouw in de islam. Hij laat zien dat de rigide mannelijke norm binnen de islam nog altijd toonaangevend is, ook bij ons. Hij hekelt de politiek correcte opstelling van westerse intellectuelen, die de bevrijding van islamitische vrouwen frustreert.
Stand De Morgen/Confituur, hal 4

Zaterdag 7/11

15u - Marnix Peeters interviewt Saskia de Coster en Christophe Vekeman
Saskia De Coster en Christophe Vekeman praten over hun nieuwe roman, over verbeelding en realiteit, over de tragiek van het menselijk gedrag. In 'Wat alleen wij horen' schetst Saskia de diepmenselijke ups-and-downs in de hedendaagse grote stad. Saskia de Coster beschrijft treffend hoe mensen omgaan met veranderingen buiten hun wil om. In 'Hotel Rozenstok' hangt Christophe Vekeman eindelijk de pen aan de wilgen: hij zal geen boeken meer schrijven. Gevolg is wel dat hij zich nu een plaats op de arbeidsmarkt en in "het échte leven" dient te verwerven...
Rood podium

Saskia De Coster. Beeld Diego Franssens
Saskia De Coster.Beeld Diego Franssens

Zondag 8/11

14u - Merijn de Boer, Elvis Peeters, Marnix Peeters en Maartje Wortel vertellen en lezen voor
Marnix Peeters schreef dit jaar met 'De trapchauffeur' een hilarisch verhaal over trapchauffeur Antoine Guldentops én publiceerde ook zijn grote nieuwe roman 'Niemand hield van Billie Vuist'.
'De nacht' van Merijn de Boer is een duistere roman over een man die weigert te lijden en meer heeft met pubers en bejaarden dan met leeftijdsgenoten.
In 'Jacht' toont Elvis Peeters de mens als dier tussen de dieren. Wat als we onze positie boven aan de ladder moeten delen met andere soorten? Maartje Wortel schreef haar meest persoonlijke verhalenbundel, met een titel die ook als een motto gelezen kan worden: 'Er moet iets gebeuren'.
Stand De Morgen/Confituur, hal 4

Dinsdag 10/11

19u - Maud Vanhauwaert stelt u voor aan poëtische sterren
Charlotte Van den Broeck, Bart Meuleman, Maarten Inghels, Delphine Lecompte, Jeroen Theunissen, Marc Tritsmans, Ruth Lasters en Erik Spinoy.
Stand De Morgen/Confituur, hal 4

19u45 - Pat Donnez gaat in gesprek met Dirk Leyman
Lezen, een gebruiksaanwijzing voert vijftig beroemde literaire personages ten tonele. Dirk Leyman legt uit hoe ze gebaseerd zijn op echte mensen en historische figuren.
Pat Donnez gaat in gesprek met Dirk Leyman. Jan Maniewski, alias Tsjip - personage uit het oeuvre van Willem Elschot - zal aanschuiven.
Geel podium

21u - Matthijs De Ridder interviewt Georges Wildemeersch
Hugo Claus was een van de belangrijkste en meest iconische Vlaamse schrijvers van de afgelopen eeuw. In deze biografie worden de jeugdjaren van de auteur tussen 1942 en 1949 beschreven. Het boek bestrijkt in grote trekken dezelfde jaren als de autobiografisch geïnspireerde roman 'Het verdriet van België'. Matthijs De Ridder gaat in gesprek met de biograaf.
Geel podium

Maud Vanhauwaert. Beeld Karel Duerinckx / Karolien Vanderstappen
Maud Vanhauwaert.Beeld Karel Duerinckx / Karolien Vanderstappen

Woensdag 11/11

13u - Lisbeth Imbo interviewt Connie Palmen
In haar nieuwe roman 'Jij zegt het' geeft Connie Palmen de in 1998 overleden Ted Hughes een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat eindigt in de zelfmoord van zijn vrouw Sylvia Plath. Lisbeth Imbo praat met Connie Palmen over deze complexe liefdesrelatie.
Rood podium

14u - Yves Desmet interviewt Tommy Wieringa
Op 5 november a.s. verschijnt 'Honorair kozak'; een bundeling van de reisverhalen van Tommy Wieringa is. De schrijver vertelt over zijn reizen die hij maakte met het oog op zijn verhalen.
Stand De Morgen/Confituur, hal 4

Connie Palmen. Beeld Dimitri Van Zeebroeck
Connie Palmen.Beeld Dimitri Van Zeebroeck

16u - Yves Desmet interviewt Griet Op de Beeck
Griet blikt terug op een prachtig en succesvol jaar en licht alvast een tipje van de sluier op over wat er allemaal nog te wachten staat.
'Kom hier dat ik u kus' is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijendertig-jarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapot maken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna. Yves Desmet interviewt de schrijfster.
Rood podium

17u - Marnix Peeters interviewt Herman Brusselmans en Lara Taveirne
Lara Taveirne schreef de liefdesroman 'Hotel zonder sterren' waarin de schrijfster ons meeneemt op een reis naar het verlangen met een ongewisse uitkomst. Het is een prachtige geschiedenis van een ontnuchtering. Herman Brusselmans schreef dit jaar zowel een spannende thriller als een liefdesverhaal 'Poppy en Eddie en Manon'. Passie drijft beide schrijvers. Marnix Peeters praat met hen over hun liefde voor de taal, voor het schrijven en over hun liefde in het echte leven.
Rood podium

Griet Op de Beeck. Beeld Jonas Lampens
Griet Op de Beeck.Beeld Jonas Lampens

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234