Dinsdag 15/06/2021

De MolOntknoping

De mol werd dit jaar even zélf gesaboteerd (door de productie)

null Beeld Vier
Beeld Vier

(Opgelet: deze tekst bevat spoilers over de ontknoping van De Mol.) Het was ‘een balorige mol’, aldus Gilles De Coster. En: ‘de brutaalste ooit’. De editie van De Mol waarbij de finalisten tot vlak voor de finale op een dwaalspoor zaten, was de speeltuin van Lennart Driesen, de Kempenzoon met een molsalamander als huisdier. ‘Iederéén vertrouwde mij.’

Annelotte verdacht Sven. Lennart had zogezegd Annelotte in het vizier. Sven wantrouwde Lennart. Net voor de laatste eliminatieronde besliste Annelotte, “omwille van zijn lichaamstaal”, om tóch vol op Lennart in te zetten. De Mol eindigde zo op een ex aequo, waarbij Annelotte de tien extra vragen beter beantwoordde dan Sven. Ze schrijft 18.240 euro bij op haar rekening. Een historisch laag bedrag. (Al adopteerde ze ook worsthond Isidoor, met wie het van dag één klikte.)

Ze waren “zo goed als zeker”, en toch zaten alle kandidaten voor het eerst in de geschiedenis van De Mol op een dwaalspoor. Het was een uitgemaakte zaak dat Philip De Cleen, alias “de Flipper”, de mol van deze editie was, maar in werkelijkheid bleken Annelotte De Brandt en Sven Uyttersprot de speelbal van de 25-jarige Lennart Driesen. “We zijn ongelofelijk trots op deze drie, op Lennart in het bijzonder”, reageerde presentator Gilles De Coster na een zinderende finale. “Dit was een scenario dat we nooit hadden kunnen schrijven. Dat is Lennarts werk. Nooit eerder rammelde de mol met zoveel plezier met andermans voeten.”

De mol had dus 10.000 euro veil voor een vrijstelling, maar werd toch niet geviseerd door zijn tegenkandidaten. Door “een goddelijke ingeving” veranderde Annelotte in de laatste rechte lijn van koers, waardoor zij de hoofdprijs voor de ogen van Sven wegkaapte. “Sven en ik moeten eerlijk zijn: wij zijn per toeval in de finale beland”, lacht de winnares. “Lennart is voor mij de échte winnaar, ik heb toevallig wat geld meegekregen.”

Annelotte De Brandt minimaliseert zo zelf haar prestatie, hoewel zij zich van de eerste dag profileerde als de gretigste kandidaat – het schoolvoorbeeld van winnaarsmentaliteit. Sven Uyttersprot was voor een groot deel van de kijkers de minst betrouwbare van het pak, maar keert dus van een kale reis terug. “Ik ben het slachtoffer geworden van tunnelvisie”, aldus de horecauitbater uit Aalst. “Ik trok bewust op met Philip, omdat ik ervan overtuigd was dat hij de mol was. Bij vragen over Lennart antwoordde ik: ‘Over Lennart moet je toch geen vragen meer stellen?’”

Volgens Gilles De Coster had Lennart “meer lef dan de redactie”. Hij speelde en saboteerde, maar toch bleef de groep hem omarmen. Meer nog: tot de laatste eliminatieronde had niemand, verspreid over alle afleveringen, zijn naam ingevuld. Hoe en waar hij de boel belazerde, is pas volgende week te zien op Play4. “Ik heb mij van het begin opgesteld als de sympathieke Kempenaar, waardoor ik door iedereen vertrouwd werd. Zelfs toen ik 10.000 euro uit de pot haalde, werd mij dat vergeven. ‘Je hebt gelijk’, zeiden ze. Ik vind het ongelofelijk dat ik daarmee wegkwam. Ik snap niet waarom iedereen mij zó vertrouwde.”

De makers hebben met grote ogen zitten kijken naar hoe Lennart het spel naar zijn hand zette. “Lennart was een brutale mol”, zegt De Coster. “Hij luisterde ook niet. Er waren proeven waarbij wij zeiden: ‘Laat de groep maar wat geld verdienen. Amuseer je gewoon.’ Maar nee, Lennart deed gewoon zijn eigen ding.” De opvoeder uit Schoonbroek was zelfs zó balorig dat hij bij de bomproef extra pikant eten kreeg. Zo wilden de makers voorkomen dat hij zich zou kunnen mengen om de pasvragen. “Je kan Lennart niet anders dan een meesterlijke mol noemen. Hij heeft dit scenario geschreven. Dit is zijn verhaal.”

null Beeld VIER
Beeld VIER

Geen kostuum

“Ik ben al mijn hele leven een deugniet. Ik heb in mijn leven zelden een examen afgelegd zonder te spieken. Mijn mama zal blij zijn als ze dit leest”, grinnikt de mol. Het ging zelfs zo ver dat Lennart Driesen het team achter De Mol had wijsgemaakt dat hij positief had getest op corona, wat door de maatregelen het einde van deze editie zou betekenen. “Je had de reacties moeten zien. Ze scheten in hun broek. Van zo’n grappen kan ik genieten, zo sta ik in het leven. Humor lost niet alles op, maar je bereikt er veel mij. Mijn doel als opvoeder is om kinderen te doen lachen en positief in het leven te staan.”

Lennart kreeg gaandeweg de hulp van Philip, de klungeligste der deelnemers. “Dat was een aangename hulp, ja. Ik heb hem vrolijk zien klungelen en deed er dan een schepje bovenop: ‘Allez, wat doet die Flipper toch?’” Al is het vooral Lennarts verdienste dat hij pas de laatste dag verdacht werd, benadrukken de makers. “Bij de puzzelproef op het water stak ik regelmatig een puzzelstukje in zijn broek”, grinnikt de Kempenaar, “terwijl Annelotte op minder dan een meter van mij stond. Op een bepaald moment wenkte ik zelfs de camera zodat ze het zeker op beeld zouden hebben.”

Dat Lennart thuis een axolotl heeft, wat een molsalamander is, was geen tip. “Ik wist dat zelf niet”, zweert hij, al was het dan weer wél opvallend dat Lennart Driesen zonder kostuum richting Duitsland trok, en dat als mol zijnde, terwijl het spel altijd in in galathema eindigt. “Daar begreep ik dus niets van”, zucht Sven Uyttersprot, die het hele seizoen de kamer deelde met de mol. “Ik dacht: wat kom jij hier dan doen?” Driesen countert de verliezend finalist: “Ik ben maar een simpele Kempenzoon. Ik had gewoon geen kostuum. Als ik een kostuum zou kopen, zou mij dat pas verdacht maken. Daaruit had mijn omgeving kunnen afleiden dat ik zeker van de finale was en dus de mol.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234