Zondag 26/06/2022

Recap De Mol

De mol lijkt verslagen. En ik? Ik geloof er geen bal van

Aflevering 4 De Mol Beeld rv Vier
Aflevering 4 De MolBeeld rv Vier

Elke week kijkt Kris Kuppens naar De mol op VIER en pent ze voor u de essentie bijeen. Wat moeten we nu écht onthouden, maar vooral: wie is nu die mol?

Kris Kuppens

Het mag misschien en magere troostprijs lijken maar voor afvaller Martijn en naar ik weet ook voor een handvol veertigplus vrouwen- sommige daarvan nog single, allemaal met een prettige carrière en het merendeel gevoelig voor de betere humor- is een knuffel van presentator Gilles dat zeker niet. Zelfs de vijfjarige dochter van bijna zes laat zich zomaar ontvallen dat ze die Gilles wel eens zou willen tegen komen. Wat ze daarmee precies bedoelt, blijft onduidelijk maar voor waar: de man is gewaarschuwd.

Martijn is af. Ingrid is af. Aflevering vier van de zoektocht naar de smeerlap draait op volle toeren. Meer dan een verfbom en een psychologische splijtzwam- laten we de afvaller Eva terugkomen of niet?- is daar niet voor nodig. Het is Elisabet die als eerste radicaal voor het eigenbelang gaat, gretig gevolgd door de rest van de groep, op Kaat en uiteindelijk ook Bas en Bruno na. Elke positie is hier verdacht; zeker als het erop begint te lijken dat het niet per se om Eva gaat als wel om het uitlokken van verwarring en discussie. Iets met een twistappel. En wat doet een mol dan? Juist, ja: niets. Gezien?

Eva is uiteindelijk de grootste leugenaar want zonder verpinken belazert ze de groep in ruil voor twee pasvragen. Misschien niet onbelangrijk, of juist helemaal wel: Eva is een beetje bang van konijnen. Zij heeft bijgevolg nooit, in tegenstelling tot de anderen, moeten liegen over haar konijnenangst. Hm. En in diezelfde categorie, niet onbelangrijk of net wel: de meeste kandidaten zeggen een mol van het vrouwelijke type te verdenken. Zou zomaar kunnen- vorig jaar was het tenslotte al een man- maar net daarom: ik denk het niet.

En zo, zo dwalen we rustig verder. Het Vietnamese landschap is waarlijk schoon. Vissen en dansen brengen geld op en de calamares, gebakken op het vuur, zacht aangeblazen door de immer sympathieke Joeri, zijn overheerlijk.

Net op het moment dat het gezellig dreigt te worden, mag Gilles de boel weer ophitsen, en zie hem daarvan genieten. Toch een kanttekening misschien voor de dames en mijn dochter: die Gilles kan er precies zelf ook wat van. In het gezichtsveld van allen, maar net daar waar de oren niet reiken, geeft hij de mol zijn of haar instructies. De mol blijft er koel en cool bij. De mollenvangers worden zot.

null Beeld SBS
Beeld SBS

De laatste beproeving is hard. Er moet gezwommen en bevrijd worden. Bas trekt een touw stuk waardoor een kist zinkt. Axel zorgt voor een natte toorts. Joeri is een trage zwemmer en Eva en Kaat zijn gewoon traag van begrip. En ondanks dat alles, werkelijk waar, slagen ze erin om de opdracht tot een goed einde te brengen. De mol lijkt verslagen. En ik? Ik geloof er geen bal van.

Misschien maak ik dezelfde fout als Martijn door te wedden op één paard maar zolang het paard in de race zit, blijf ik rijden. Wie moeit zich niet met de discussie rond afvaller Eva? Check. Wie danst vol overgave dat het aandoenlijk wordt maar plaatst ook achteloos een danser in het foute kamp? Check. Wie komt er het dichtst in de buurt van een fabeldier dat vuur spuwt? Ja zeker. En wie, o wie is te sympathiek om de mol te kunnen zijn? Juist, ja. En daarom deze zorgvuldig afgewogen gooi naar eeuwige roem- maar met een knuffel van Gilles kan ook geleefd worden- want naar een met zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, is dé mol van 2019: Joeri, de ploegbaas.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234