Woensdag 21/08/2019

DM Zapt

De misprijzende blik van Roger Lambrecht, de ideale bullshit detector

Glen De Boeck en Roger Lambrecht. Beeld BELGA

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Stef Selfslagh over de persconferentie waarop Glen De Boeck als trainer van SC Lokeren werd voorgesteld.

Ideetje voor de producenten van duidingsprogramma’s op tv: huur Sporting Lokeren-voorzitter Roger Lambrecht in als levend rekwisiet.

Ik verklaar mij nader.

Maandag vond in de kantine van Sporting Lokeren een persconferentie plaats waarop de nieuwe trainer van de club werd voorgesteld. De protagonisten van die bijeenkomst: de 45-jarige handelaar in Glen De Boeck genaamd Glen De Boeck en de dubbelgekinde bandenmagnaat en voetbalbobo genaamd Roger Lambrecht. De eerste staat ook bekend als de man die langs de zijlijn de rode coltrui introduceerde, de tweede als de man die al meer voetbaltrainers heeft ontslagen dan Theo Francken Syrische christenen heeft gered.

Terwijl De Boeck tijdens de persconferentie gulzig uit het pas-aangestelde-trainers-jargon tapte – “Dames en heren, welkom, opportuniteit, stempel drukken, vertrouwen, crisismanagement, iets neerzetten, geloof, potentieel, zijn er nog vragen?” – keek Lambrecht zijn nieuwe trainer zijdelings aan. De mimiek van de 87-jarige voorzitter liet aan duidelijkheid niks te wensen over: hij had zin om De Boeck nu al te ontslaan. “Crisismanagement, mijn hoogbejaarde gat, ja. Geef mij punten in plaats van dure woorden. Als we zondag niet winnen van Zulte-Waregem, trek ik uw col rouleeke over uw hoofd tot ge mij smeekt om u zonder ontslagvergoeding terug naar Antwerpen te sturen.”

Ik interpreteer de lichaamstaal van Lambrecht even, maar ver zal ik er niet naast zitten.

Nooit eerder in de geschiedenis van de persconferentie werden de holle frasen van een voetbaltrainer zo genadeloos blootgelegd. Nooit eerder werd het eeuwige “in deze kern zit veel meer potentieel”-riedeltje zo efficiënt herleid tot wat het is: verbale spetterkak. En daar waren niet eens kritische vragen van journalisten voor nodig. De misprijzende blik van Roger Lambrecht volstond.

Daarom, beste makers van De afspraak, De zevende dag en Het nieuws: posteer Roger Lambrecht als een non-verbale bullshit detector naast al jullie praatgasten. Laat zijn ogen blaffen wanneer een politicus beweert dat hij geen partijpolitieke spelletjes speelt. Laat zijn kinnen boekdelen spreken wanneer een kunstenaar zijn werk een aanklacht tegen de socialemediamaatschappij noemt. Laat zijn lippen mopperen wanneer een actrice zoiets heeft van ik zie wel wat de toekomst brengt. En laat zijn wenkbrauwen ‘Bullshit alert!’ roepen wanneer een opiniemaker zegt dat de invloed van de mens op de klimaatverandering nog niet bewezen is.

Met een beetje geluk verdwijnen de kletsmeiers na verloop van tijd vanzelf uit jullie programma’s en kunnen we Roger Lambrecht exporteren naar Washington. Het zal daar rap gedaan zijn met dat shutdowngedoe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden