DM ZaptDe Mol
De meeste mensen mogen dan deugen, in ‘De Mol’ blijken principes zo rekbaar als wat
Jan Debackere zet in DM Zapt de blik op oneindig. Vandaag aflevering drie van De Mol.
Kan een hond de mol zijn? Je zou het bijna gaan denken als je zag hoe Isidoor, de knappe teckel die zijn intrede maakte in De Mol, kwansuis zijn druiperige neus tegen een dominoblokje zette en een rijtje steentjes liet vallen. Daar gaat de opdracht, daar gaat weer een leuke som geld uit de pot. Foei Isidoor.
De molloten zullen weer een flinke kluif hebben aan deze onverwachte gast die met een overdaad aan knuffels en kussen ontvangen werd. Zijn antecedenten zullen uitgeplozen worden, zijn karakterkenmerken ontleed, linken met kandidaten gelegd. Wist u trouwens dat Annelotte de hond na de opnames geadopteerd heeft? Diezelfde Annelotte die geheel toevallig Isidoor de rodeknoptraining geeft en - dixit Lennart - de enige is naar wie de stoofbuishond onmiddellijk luisterde? En is het u trouwens ook opgevallen hoe Isidoor er in de namenopdracht ook als eerste bij was om het koekje uit de handen van Annelotte te happen? Allemaal toeval?
Ongetwijfeld wel, al zat er in de opdracht in het olympisch park wel meer stof tot nadenken dan alleen maar Isidoor. Een hond die plotsklaps ontsnapt, kandidaten die reuen niet van teefjes kunnen onderscheiden, simpele vermommingen - die UPS-koerier! - die niet gezien worden... In de montagecel kan je heel veel suggereren en maskeren, maar het blijft bizar hoe vaak de ogenschijnlijk simpelste opdrachten zo in het honderd kunnen lopen. Gelukkig was er nog een hypnotiseur om de aandacht een beetje af te leiden en voor wat creepy momenten te zorgen.
Waar de mol wellicht pas echt zijn of haar slag geslagen heeft, was tijdens de domino-opdracht. Wat steentjes zetten lijkt o zo simpel, alles verandert als je er een paar paswoorden tegenaan gooit. De meeste mensen mogen dan al deugen, in De Mol blijken principes zo rekbaar als wat. List, leugens en bedrog vierden hoogtij - de meeste politici lijken watjes als je ziet hoe er hier de hoekjes afgereden wordt om het ultieme doel te halen. Sommige kandidaten mogen dan al hun uiterste best doen om zichzelf zo verdacht mogelijk te maken - Philip, iemand? -, tijdens deze opdracht kan je voor iedereen wel een goede reden vinden waarom hij of zij de mol zou kunnen zijn. Het is De Mol op zijn best, waar verschrikkelijke mind games de verhoudingen op scherp en de boel op stelten zetten.
“Er liep vandaag heel wat verkeerd”, vatte Gilles De Coster met enig gevoel voor understatement de derde aflevering netjes samen. Noah, de enige in het spel voor wie we onze hand nog in het vuur durfden te stoppen, is eruit geknikkerd. Blijven er nog zeven kandidaat-mollen over. En Isidoor natuurlijk.