Dinsdag 15/10/2019

DM Zapt

De massale uitstoot van plat-Antwerpse klanken van Nathalie Meskens doet mij naar adem happen

Beeld Beste Kijkers

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Kris Kuppens over het Antwerps van Nathalie Meskens.

Als mijn lief altijd het dialect van zijn geboortestreek zou spreken, dan was hij nooit mijn lief geweest. Zo is het maar net. Gelukkig voor mij (en voor hem) kan hij de stand van zijn mondhoeken aanpassen aan het gezelschap waarin hij zich bevindt. 'Funny awur' bij de jeugdvrienden, 'grappig toch' op een ander. Het houdt onze relatie immer spannend. 

Niet dat ik iets tegen dialecten heb, integendeel. Met een Limburgse vader en een West-Vlaamse, in het Frans denkende moeder, opgroeiende in Vlaams-Brabant, heb ik mijn portie zeker meegekregen. Mijn moeder vindt 'de kees' – de kaas, dus – en 'een ai' – een ei – van mijn vader nog altijd ergerlijk hilarisch. Dat ze er elke dag, 49 jaar al, mee worstelt, heeft alles te maken met het feit dat mijn ouders nu eenmaal kippen hebben en graag kaas eten, maar dit geheel terzijde.

"Geniet nog van het nazomerke", hoor ik Frank Deboosere zeggen. Ik besteed er in eerste instantie weinig aandacht aan. De zon schijnt, is de boodschap en dat we ervan moeten profiteren. Ik voeg de daad bij het woord, vul twee zakken met leeggoed en wandel, telkens de straat met het meeste zon opzoekend, naar de glascontainers. Dat geeft me voldoening en vitamine D. Wat ik op dit moment nog niet weet, is dat Frank een zaadje van ergernis geplant heeft. Tijdens het zappen, die avond, komt het tot bloei.

Aan de toog

Ik stoot op Beste kijkers, gepresenteerd door Nathalie Meskens. Me concentreren op de inhoud van het leukefilmpjesprogramma schijnt niet zo goed te lukken. Niet de frisse verschijning van Meskens, als wel haar massale uitstoot van plat-Antwerpse klanken, doet mij naar adem happen. Enkel wanneer ze de autocue afleest om een nieuw onderwerp aan te snijden, frist ze haar taal wat op, waardoor het enigszins op Nederlands begint te lijken, maar eenmaal ze zich wendt tot haar panel van grapjassen van dienst, waan ik me aan een toog in de provinciestad.

In vervlogen tijden, aan een echte toog in een andere stad, vertoefden Nathalie en ik weleens in elkaars gezelschap. Vurige gesprekken hadden we toen, voornamelijk over onszelf, maar ook over de wereld. Afsluiten deden we vaak met een danske. Ook dat kan ze. 

En ook toen switchte Nathalie van het Antwerps naar het Nederlands en vooral weer vrolijk terug. Met dat verschil: geen camera of kijkers in de buurt. Nu wel. 

Het zal ongetwijfeld een keuze zijn om een grappig bedoeld programma in het dialect te presenteren. Dat zal wel goed zijn voor de spontaniteit, zal iemand bedacht hebben, en misschien is dat zelfs nog waar ook. Maar weet je wat ik daarvan krijg? En oké, wat nu volgt, is ook geen correct Nederlands, maar het heeft ten minste het voordeel van de plastische duidelijkheid: haar op mijne rug, dat krijg ik ervan. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234