Donderdag 25/04/2019

Expo

De levenslust van jong China in sexy snapshots

Werk van Lin Zhipeng. Beeld RV - Lin Zhipeng

Zijn sexy foto’s geven een inkijk in zijn leven en zoektocht naar vrijheid. “Ik heb geen ambities”, zegt de Chinese fotograaf Lin Zhipeng, maar ondertussen haalt hij toch maar mooi bladen als Vice en deze week exposeert hij in Antwerpen en Parijs. 

Speelse, erotische en bevreemdende fotografie uit China, dat kennen we van de bejubelde Ren Hang, die vorig jaar stierf in Amsterdam. “Een grote invloed”, glimlacht Zhipeng (39), maar zijn Antwerpse galeriehouder stuurt ons achteraf een mailtje. 233, zoals de fotograaf zichzelf noemt, is “nogal bescheiden. Hij heeft veel kunstenaars beïnvloed en de belangrijkste van hen is Ren Hang.” 

Zhipeng is dus een naam om in de gaten te houden, uit een land waar steeds meer interessante, hedendaagse fotografen zich laten opmerken. Met dank aan het internet, sociale media en de zines die hij maakte. 233 is een autodidact zonder plan, vertelt hij. 

“Ik heb zakelijk Engels gestudeerd en maakte daarna magazines over mode, kunst en lifestyle. Een dikke tien jaar geleden begon ik foto’s te maken van mijn vrienden, van de reizen die ik maakte en de feestjes waar ik kwam.” Die snapshots postte hij op zijn blog – destijds een statussymbool in China – en voor hij het wist, had hij een schare fans verzameld. 

Zijn werk en de mensen die hij fotografeert, worden gezien als de belichaming van de jonge generatie Chinezen die vol levenslust en experimenteerdrang de grenzen van een traditionalistische, starre samenleving aftast. Het zijn kleurrijke, ondeugende, liefdevolle foto’s. “Vol vrije energie”, zegt Zhipeng zelf, maar verder onthoudt hij zich van grote theorieën.

“Dit gaat over mijn persoonlijke leven. Alsof ik een fotodagboek bijhoud.” Uit zijn rugzak diept hij een kleine, analoge camera op. “Die heb ik altijd op zak. Ik werk nog altijd zoals in het begin. Spontaan en intuïtief. De beelden zijn niet ‘gecomponeerd’. De mensen op de foto’s zijn mijn vrienden, die net als ik geïnteresseerd zijn in kunst en creativiteit. We spreken af, amuseren ons en dan neem ik een foto. Of ik organiseer een fetisjparty en ik neem daar foto’s van. Ik denk er niet over na.”

Dat zegt hij wel vaker: dat hij geen grootse ambities koestert. “Ik ben heel vrij, ik voel geen druk." Dat hij als fotograaf omarmd wordt door hippe magazines als Vice of Dazed and Confused is fijn, dat hij zijn foto’s tentoonstelt in Europa en de Verenigde Staten ook. “Maar”, klinkt het nogmaals, “ik denk er niet over na. Dit is mijn hobby.” 

Beeld RV - Lin Zhipeng

Net daarom begrijpt Zhipeng niet goed waarom hij altijd wordt vergeleken met de veel bekendere Ren Hang, een persoonlijke vriend. “Akkoord: we fotograferen naakte lichamen met een flash. Maar terwijl mijn beelden spontaan zijn, maakte Ren echte composities tegen een witte of rode achtergrond.” En hij wijst naar het meisje op een bloemetjesdekbed. 

Het internet heeft wel een openheid gecreëerd voor die thema’s waar hij – en Ren Hang – zich toe aangetrokken voelen, zoals (homo)seksualiteit, maar hij benadrukt ook: “Ik kan niet zeggen dat wij representatief zijn voor de Chinese maatschappij. Maar nee, in mijn thuisstad Peking is mijn werk geen probleem.” 

Na Antwerpen reist Zhipeng door naar Parijs, waar hij een project heeft in het Grand Amour Hotel. Lang blijft hij niet in de Franse hoofdstad, Peking wacht. Een glimlach. “Parijs is saai.”

223@Stieglitz19, tot 15/12 in Stieglitz 19, Antwerpen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.