Maandag 06/02/2023

InterviewBilall Fallah en Adil El Arbi

‘De lat ligt superhoog: één fout en het is gedaan’: Bilall Fallah en Adil El Arbi maken Marvel-reeks voor Disney+

Bilall Fallah en Adil El Arbi. Beeld Photo News
Bilall Fallah en Adil El Arbi.Beeld Photo News

Rotjaar 2020 was voor hen professioneel een hoogvlieger. Geopend met een knal - hun film Bad Boys for Life werd een wereldhit - sluiten ze af met de prestigieuze reeks Ms. Marvel. Een primeur, want het is de eerste verfilming van een moslimkarakter uit de Marvel-stal. Voor één keer geen ‘putains’ en grappen: ‘Miljarden mensen houden ons met de laser in het oog. Eén fout en ze pakken ons’, klinkt het in Het Laatste Nieuws.

JB

Een half jaar moesten ze zwijgen, maar nu mogen ze eindelijk vertellen over de nieuwste Hollywoodvis die ze hebben binnengehengeld. En 't is een joekel: 'Ms. Marvel'. Een zesdelige reeks van Marvel voor Disney+. "Voor het grootste productiehuis ter wéreld", hun enthousiasme spat van het scherm tijdens ons Zoomgesprek. "Iedereen droomt ervan om ooit deel te mogen uitmaken van Marvel."

Alwéér iets om op hun lijstje af te vinken, na 'Bad Boys For Life' met Will Smith. Net omdat hun Hollywooddebuut zo'n gigantisch succes werd - de succesvolste film van 't jaar, recent nog bekroond met een People's Choice Award.

"We werden door alle studio's in Hollywood uitgenodigd om op gesprek te komen, nog voor de eerste lockdown. En bij Marvel voelden we direct een perfecte match", vertelt Bilall Fallah (34). "Ze hebben een hele grote catalogus van personages die ze vroeg of laat eens willen verfilmen. Wij hadden onze hoop gezet op Ms. Marvel. Dat karakter ligt het dichtst bij onze eigen leefwereld", zegt Adil El Arbi (32). "En dat Marvel dan óns wilde kiezen om net dat personage tot leven te brengen... (straalt) Ja, da's echt wel een héél grote stap."

Ook een buitenbeentje

De verfilming is hen inderdaad op het lijf geschreven. Kamala Khan, de tiener die schuilgaat achter het superheldenimago van Ms. Marvel, is het eerste islamitische karakter in de Marvel-stripreeks. "Het gaat over een Pakistaans meisje dat in New Jersey woont, maar als buitenbeentje tussen twee werelden leeft: de tradities en de cultuur als moslima enerzijds, die als Amerikaanse anderzijds. En dan ontdekt ze ook nog eens dat ze krachten heeft waardoor ze tot nóg een andere wereld behoort: die van de superheroes", doet Adil het verhaal uit de doeken.

"Om zo'n personage te portretteren, is het belangrijk om een culturele connectie met haar te hebben. Wij weten hoe het is om in een westerse maatschappij als één van de enige moslims rond te lopen en om daarin je eigen identiteit te zoeken."

Voor de hoofdrol castten ze een onbekend talent: Iman Vellani. Een Canadese met Pakistaanse roots. Amper 18 en van de schoolbanken geplukt. Nog nooit een film gemaakt, maar nu al geprezen als hét nieuwe talent. Enkel Matt Lintz heeft als acteur al naam gemaakt en daarin schuilt meteen een Vlaamse link. Hij was te zien in 'The Alienist' waar Jakob Verbruggen, die andere Vlaming met naambekendheid in de VS, enkele afleveringen van regisseerde.

"De wereld is klein, hé. We zochten de beste acteur en toevallig had hij ook al met Jakob gewerkt. Dan zal het wel een goeie zijn, dachten we. (gelach)"

Eind augustus vertrokken onze landgenoten richting Atlanta voor de opnames. Tweeënhalf jaar geleden nog omschreven als "een ijskoude locatie die eruitziet als de fucking Boomsesteenweg", maar vandaag wel aantrekkelijk. Logische verklaring: net dáár ligt de kiem van hun Hollywoodsprookje.

"Het is de plek waar wij heel veel hebben meegemaakt. We zien nu locaties terug uit 'Bad Boys For Life'. Dat is letterlijk thuiskomen", glundert Bilall.

Straffer nog, zegt Adil: "We werken nu ook met driekwart van de mensen met wie we aan 'Bad Boys' hebben gewerkt. Puur toeval, maar heel tof. Al blijft het opnieuw leren en aanpassen. Vooral omdat we voor ons vertrek naar Atlanta pas 'Grond' (nieuwe fictiereeks, red.) hadden geregisseerd. Dat is van een kleine productie in Brussel rechtstreeks naar de grote machine van Marvel."

Het enige dat bijna als vanzelf ging: welke invulling Atlanta moet krijgen in 'Ms. Marvel'. "Bij 'Bad Boys' moesten we Atlanta in de winter er laten uitzien als Miami in volle zomer, wat extreem moeilijk was. Nu wordt Atlanta New Jersey, iets realistischer om te doen. (lachje)"

Wél massascènes

Adil & Bilall regisseren twee van de zes afleveringen, de piloot en de finale - alles bij elkaar met een budget van 100 miljoen dollar of zo'n 82 miljoen euro. Deel één van de opnames zit er al op sinds midden november.

"Naast regisseurs zijn we ook de executive producers van de reeks. We staan dus van begin tot einde in voor de productie", zegt Adil. "Net als onze cameraman Robrecht (Heyvaert, de man die al hun films op beeld vastlegde, red.) die enkel de afleveringen van ons filmt, maar wel mee de visuele stijl van alle afleveringen bepaalt. Na Nieuwjaar vertrekken ze opnieuw richting Atlanta.

"Vanaf 3 januari beginnen we aan het tweede deel van de opnames, tot eind februari. Het resultaat zou dan eind 2021 op Disney+ te zien zijn."

De anders zo frequent gebruikte 'shits' en 'putains' hebben plaatsgemaakt voor bittere ernst. Adil & Bilall zijn gefocust tot op de millimeter. Het moét wel. "Bij de MCU (Marvel Cinematic Universe, red.), en je moet je inbeelden dat die bestaat uit miljàrden mensen die keigoed weten hoe die Marvel-verhalen verteld moeten worden, houden ze ons met de laser in 't oog. Je kan dus niet afkomen met 'het is goed genoeg'. Als je één fout maakt in de regie, pakken ze u en dan is 't gedaan voor ons. De lat ligt superhoog. Het is onze verantwoordelijkheid om hen niet teleur te stellen."

En laat filmen in coronatijden op zich al voor wat bijkomende stress zorgen. "Het is niet meer van 'Kom, we gaan een groep mensen bij elkaar zetten, want we willen dit bepaalde shot maken'. Je moet over élk shot nadenken, dat vergt een planning van maanden. Maar we hebben tot nu toe alles kunnen doen wat we wilden", zegt Bilall.

Qua maatregelen op de set blijkt het vergelijkbaar met België. "Behalve dat Marvel veel grootschaliger is. Om de drie dagen wordt er een hele stad van zo'n 250 mensen getest, met resultaten binnen de 24 uur. Per acteur mag maar een beperkte bubbel in zijn buurt komen. Disney controleert dat zeer streng", aldus Adil.

In tegenstelling tot bij ons zijn massascènes wel mogelijk, of worden ze mogelijk gemáákt. "We krijgen meer tijd om bijvoorbeeld scènes met 25 mensen samen te filmen, verschillende keren na elkaar, telkens in andere kostuums. En om het er nadien met de computereffecten te laten uitzien alsof er 150 mensen staan. Da's de Marvel Magic. We zetten nu in een scène bijvoorbeeld een lamp bij en weten dat daar achteraf op beeld iets keicools gaat uitkomen. Het merendeel van het budget gaat daar naartoe, zodra alle opnames gedaan zijn."

Of de heren nu binnen zijn bij Disney? "Euh.. Nee, gij! (bulderlach) We moeten 'Ms. Marvel' eerst afwerken. Hetgeen we nu al gezien hebben, is alleszins al héél cool. Het is echt een supertoffe ervaring, een leerproces. En we hopen dat we nadien nog voor hen mogen werken. Elke reeks die gemaakt wordt, is met de bedoeling dat er een vervolg komt. Dus hopelijk marcheert het en komt er een tweede seizoen."

(Lees verder onder de foto.)

Adil & Bilall. Beeld Maureen De Wit
Adil & Bilall.Beeld Maureen De Wit

Volgend najaar wordt alleszins spannend. Zowel 'Ms. Marvel' als 'Grond' krijgen dan hun première. "Als je ze tegelijk gaat zien, ga je onze stijl en de thematiek herkennen." Twee reeksen die ze, ondanks rotjaar 2020, in beeld konden brengen. Dus professioneel voor hen een topjaar? "Pas op, wel met mixed feelings hoor", temperen ze. "Als er zoveel leed is in de wereld, kan je moeilijk van een topjaar spreken. Wij bedanken God elke dag voor het feit dat 'Bad Boys For Life' een succes is en dat we alles vóór corona konden afwerken. Én dat we ondanks corona konden blijven werken."

Wachten op Will Smith

De kerstperiode brengen ze in eigen land door. Verenigd, maar elk in hun eigen kot. "Mijn plannen? Gewoon thuisblijven, wat chillen, filmpjes kijken", zegt Adil. "Exact hetzelfde bij mij", antwoordt Bilall.

Even chillen en na Nieuwjaar weer knallen. Het tweede deel van 'Ms. Marvel' inblikken, en vervolgens? "Eerst bidden dat we tot februari onze draaidagen doorkomen in Atlanta", zegt Bilall. "Daarna zien we wel. We krijgen nog scenario's toegestuurd, we lezen veel, er zijn gesprekken, Sony heeft ons gevraagd of we nog ideeën hebben. We zijn ook nog onze film 'Rebel' aan het voorbereiden. Maar nog niks is concreet. 'Bad Boys 4' is natuurlijk aan de orde, maar daar is het wachten tot het scenario klaar is. Will Smith laat ons niks lezen voor het perfect is. Voor 'Beverly Hills Cop 4' is er een verhaal, maar nu moet er feedback komen van iedereen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234