Woensdag 13/11/2019

Getuigenissen

De krantloze generatie en fake news: "Als er iets gebeurt, weet ik het via Facebook"

Sara (midden). Beeld Damon De Backer

Voor bijna de helft van de Vlaamse jongeren is Facebook hun belangrijkste nieuwsbron, maar het onderscheid maken tussen echt en fake nieuws is moeilijk. "Ik heb nog nooit van mijn leven een krant gelezen."

Sara: "Ik ben een beetje verslaafd"

Met twee Poolse vrienden zit Sara (20) op een bankje in de Gentse Blaarmeersen. Ze heeft haar smartphone in haar handen. “Ik zit veel op Facebook, ja. Ik ben een beetje verslaafd.”

“Als er iets gebeurt, weet ik het via Facebook. Ik lees nooit kranten, die zijn saai of melden alleen negatieve dingen. Op Facebook zie je ook dingen die je eigenlijk niet mag weten, zoals de dierenmishandeling in slachthuizen. Daarvoor is het wel handig.”

Sara gelooft niet alles wat ze leest. Op school – ze volgt een opleiding bejaardenzorg – werd het fenomeen fake news aangekaart. “Dat is goed, want het is belangrijk. Sommigen geloven veel te snel wat er op het internet staat.”

Laura: "Fake news? Niet mee bezig, behalve op 1 april"

Laura (l.) en Sfea. Beeld Damon De Backer

Sfea (14) zit sinds haar elfde op Facebook, Laura (17) sinds haar dertiende. Kranten bekijken ze niet. “Ik heb nog nooit van mijn leven de krant gelezen”, bekent Laura. “De belangrijkste dingen lees je toch op Facebook. Ik kijk wel naar het nieuws op tv.”

Laura zit in de richting boekhouding, Sfea in de verzorging. Op school leerden ze nog niet over fake news. “Wel over de schending van de privacy op het internet”, zegt Sfea. “Maar fake news? Daar zijn we niet echt mee bezig, behalve op 1 april”, vult Laura aan. “Ik kijk op Facebook wel naar de bron als ik iets zie verschijnen.”

Sekou Gradel: "Op school les gekregen over fake news"

Zohra en Sekou (r.). Beeld Damon De Backer

Zohra (15) neemt haar smartphone altijd mee naar bed om nog urenlang op Facebook te vertoeven. “Zonder Facebook zou ik me echt vervelen”, zegt ze. Toch is het sociale netwerk niet haar hele wereld: ze kijkt ook naar het VTM Nieuws. “Op Facebook let ik erop of nieuws wel echt is, van bronnen die je kunt vertrouwen.”

Sekou Gradel (16) knikt. Hij volgt sportschool in Waregem – hij wil voetballer worden – en kreeg daar drie uur les over fake news. “Dat vond ik heel goed, ik let er nu voor op. Vaak zie ik op Facebook dingen verschijnen over voetbal die niet overeenstemmen met wat ik op tv zag. Dan weet je: dit is niet echt, dit klopt niet.”

Thibaut: "Papieren krant is weggesmeten geld"

Student Thibaut Duthois (19) volgt een lerarenopleiding aan de Arteveldehogeschool. Hij bracht zelf zijn hele puberteit op Facebook door, als leerkracht zal hij jongeren later waarschuwen voor fake news. “Mediawijsheid behoort tot de zogenaamde 21st Century Skills, en ik denk dat het zelfs de belangrijkste is. Je moet je bronnen leren checken om fake news te detecteren. Het is goed dat ze daarop hameren in onze opleiding.”

Ook hij verneemt het meeste nieuws via Facebook. “Ik geloof toch dat ik mee ben via Facebook. Ik denk niet dat ik me later zal abonneren op een papieren krant. Er staat zo veel nieuws op het internet dat een krant weggesmeten geld is.”

Thibaut. Beeld Damon De Backer

Teun: "Zonder Facebook ben ik niet mee met het nieuws"

Charles (l.) en Teun. Beeld Damon De Backer

Student logistiek management Charles Bourgois (20) heeft enkele nieuwsapps op zijn smartphone staan, maar ook Facebook is belangrijk. “De hoofdpunten van het nieuws komen daar direct op. Tijdens de examens blijf ik weg van Facebook om geen tijd te verliezen. Op kot kijken we wel elke dag naar het nieuws op tv.”

Ook student burgerlijk ingenieur Teun Deleeesnijder (20) verwijdert de Facebook-app tijdens de blok. “Dan ben ik wel niet goed meer mee met wat er gebeurt. Van de raketaanval op Syrië hoorde ik pas een dag later, via Instagram. Op Facebook zie ik wel vaak dingen verschijnen waarvan ik denk: fake news. Ik ben me ervan bewust dat veel berichten niet waar zijn.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234