Dinsdag 21/03/2023

Cultuur

De kerstcadeaus van de Cult.redactie

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Nog inspiratie nodig? De Cult.redactie van De Morgen selecteerde zelf ook een paar al dan niet cultureel verantwoorde cadeaus voor onder de kerstboom.

Redactie

BOEK Sticky Fingers - Joe Hagan

Jann Wenner, de oprichter en bezieler van het iconische muziekmagazine Rolling Stone, vroeg aan journalist Joe Hagan om een biografie te schrijven. Die nam de opdracht serieus - zó serieus dat hij ook de minder glorieuze details uit Wenners leven en werk naar boven haalde, waarna die zich meteen distantieerde van het boek. Verwacht u hoe dan ook aan een levensverhaal dat gespijsd is met seks, drugs en rock-’n-roll. Én aan een portret van “een narcist, een pestkop, een verleider en een getroebleerde ziel”, volgens The New York Times. Met andere woorden: een eindeloos fascinerend boek over een eindeloos fascinerend figuur. (EWC)

Uit in het Engels bij Knopf. €14 (iBooks), €16 (Kindle), €21 (hardcover)

null Beeld rv
Beeld rv

BOEK/MUZIEK Zeg alles af voor morgen - Het Zesde Metaal

Om te weten dat Wannes Cappelle met zijn band Het Zesde Metaal het Nederlandstalige lied nieuw leven heeft ingeblazen, hoef je geen West-Vlaams te verstaan. Maar wie geen roots heeft in Wevelgem en de poëzie van Cappelles teksten toch beter wil begrijpen, kan terecht in Zeg alles af voor morgen. Vijftig liedjesteksten zijn er in opgetekend, in algemeen Nederlands. De foto’s en de live-cd krijgt u er gratis bij. (EWC)

Uitgegeven in eigen beheer. €35

null Beeld rv
Beeld rv

GAME Thimbleweed Park

Met Thimbleweed Park tekent veteraan Ron Gilbert voor een game die moeiteloos de charme van zijn 25 jaar oude successen als Monkey Island terugbrengt. Maar nog charmanter is de speciale editie, in zo'n heerlijk ouderwetse kartonnen doos waaruit, net als bij een game in de jaren 90, allerlei papieren snuisterijen komen gefloept. Zoals een kaart van de gamewereld en - jazeker - een floppydiskette. (RM)

Uit bij Terrible Toybox. €34 (Collector’s Box via fangamer.com), €20 (Nintendo, PlayStation, Xbox), €10 (iTunes, Google Play)

null Beeld Terrible Toybox
Beeld Terrible Toybox

MUZIEK Wallflower - Jordan Rakei

Dé souplaat van 2017? Die komt van een bleke Kiwi met een fenomenale stem waarvan het hart gaat smelten. Voor wie tuk is op de geschiedenis van Afro-Amerikaanse popmuziek doet Wallflower van Jordan Rakei aan als een feest. De Nieuw-Zeelander is kwistig met verwijzingen naar de grooves van Stevie Wonder, de symfonische soul van Minnie Ripperton en proto-elektronica van Shuggie Otis. (SVS)

Uit bij Ninja Tune. €24 (vinyl), €10 (cd), €9 (Bandcamp)

null Beeld rv
Beeld rv

FOTOGRAFIE Polaroid Originals

Fotofanaten kunnen opgelucht ademhalen: de Polaroid is nu écht terug. Bijna tien jaar nadat het Amerikaanse Polaroid er de brui aan gaf, worden er weer Polaroid Originals-camera’s gemaakt. Net op tijd om kerst en nieuw mee te vereeuwigen. Het nieuwe OneStep2-toestel mixt het nostalgische gevoel van de oude instant camera met modern minimalistisch design. Wel enkel voor fotoliefhebbers die gezegend zijn met een portie geduld; het duurt nu 15 minuten in plaats van twee om het ‘instant’ kiekje te ontwikkelen. (KVDP)

Nieuwe (en vintage) camera’s van €120 via polaroidoriginals.com

null Beeld rv
Beeld rv

B&B Sleeping with the eyes open

Het is geen B&B en het is geen galerie of tentoonstelling. Slapen met de ogen open is een kunstwerk waarin je kunt logeren. Het kunstenaarsduo Sofie Lachaert en Luc Dhanis zocht een nieuwe manier om hun werk, dat zich op het snijpunt van design en beeldende kunst zit, te presenteren. Die vonden ze dichtbij, in hun eigen studio, werk- en leefplaats in Tielrode, een voormalige scheepswerf van meer dan 3000 vierkante meter. Als gast kom je ogen te kort om alles te bekijken en te bewonderen. Na een nacht tussen de kunst en een bijzonder ontbijt ga je helemaal verwonderd terug naar huis. (LB)

€450 per nacht via atelierlachaertdhanis.com

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

KOOKBOEK Vegetables that sparkle the conversation. - Seppe Nobels

Groenten zijn gezond, dat weten we allemaal. Maar wist u dat groenten ook gezellig kunnen zijn? Seppe Nobels, wiens restaurant Graanmarkt 13 in 2015 uitgeroepen werd tot beste groenterestaurant van Vlaanderen, belooft in dit boek 68 haalbare gerechten voor te schotelen. Allemaal Family Style, met de schalen in het midden van de tafel zodat je kan delen met familie of vrienden. Gezellig, dus. (JDB)

Uit bij Lannoo. €35 (hardcover), €28 (iBooks)

null Beeld rv
Beeld rv

MUZIEK Bill Brewster presents Tribal Rites

Met Last Night a DJ Saved My Life - nóg een cadeautip - schreef de Brit Bill Brewster in 1999 het ultieme boek over de geschiedenis van het nachtleven. Het toonaangevende Belgische label Eskimo Recordings vond dat daar ook een uit de kluiten gewassen compilatie bij hoorde, et voilà! Tribal Rites serveert ruim veertig onwaarschijnlijke straffe songs, die zelfs bij de meest doorgewinterde deejay hooguit een (disco)belletje doen rinkelen. (BVA)

Uit bij Eskimo Recordings. €32 (vinyl), €16 (cd), €14 (iTunes)

Bill Brewster presents 'Tribal Rites' Beeld rv
Bill Brewster presents 'Tribal Rites'Beeld rv

STREAMING Dalton.be

Goede documentaires en arthousefilms worden op televisie en internetplatformen een alsmaar schaarser goed. Zonde, vonden de mensen achter Docville en Kortfilmfestival Leuven, en dus richten ze een eigen platform op waar de liefhebbers terechtkunnen. Op Dalton.be vind je voldoende (kort)films om een jaar zoet mee te zijn, waaronder de charmante kattenfilm Catherine van Britt Raes, en je krijgt er nog wat kinderfilms bij ook, zodat je kroost eveneens iets anders kan ontdekken dan het grote geweld. (JDB)

Een abonnement op Dalton.be kost €5 per maand.

'Catherine' van Britt Raes. Beeld rv Britt Raes
'Catherine' van Britt Raes.Beeld rv Britt Raes

BOEK Shadowology - Vincent Bal

Vandaag kennen we hem als begenadigd filmmaker (van onder meer Minoes), maar ooit droomde Vincent Bal van een carrière als striptekenaar. En ook al staat hij nu meestal achter de camera, het tekenpotlood is nooit ver af. Het begon met een schaduw van een koffiemok die hem aan een dier deed denken. Het werd uiteindelijk een boek vol cartoonachtige schaduwtekeningen. Een hebbeding dat op geen enkele salontafel een mal figuur slaat. (PD)

Uit bij Lannoo. €15 (hardcover)

Vincent Bal, 'Shadowology' Beeld rv
Vincent Bal, 'Shadowology'Beeld rv

MUZIEK/POEZIE Derek & Renaud vs T’Hooft & Rimbaud

In Oudenaarde zijn ze er nog niet helemaal uit of het graf van Jotie T’Hooft beschermd moet worden. Misschien kunnen ze eens gaan kijken in Charleville-Mézières, vlak over de Frans-Belgische grens, waar het graf van Charles Rimbaud wel beschermd is. T’Hooft en Rimbaud hebben ook wel wat gemeen: hun rock ’n roll-leven, hun romantische hang naar de dood, hun vroege overlijden. Renaud Ghilbert (ex-Absynthe Minded) en singer-songwriter Derek (Derek and the Dirt) zagen de parallelen ook en zetten de gedichten van T’Hooft en Rimbaud op muziek. Een boeiende confrontatie, waar ook Bob Dylan, Patti Smith en Serge Gainsbourg om het hoekje komen piepen. (JDB)

Te bestellen via derek.be. €17

null Beeld rv
Beeld rv

BOEK Brieven aan kunstenaars - Philippe Van Cauteren

Van Michaël Borremans, Berlinde De Bruyckere tot Jan Fabre en Rinus Van de Velde. Als directeur van het Gentse S.M.A.K. heeft Philippe Van Cauteren een directe lijn met de grootste en bekendste kunstenaars. Al jarenlang schrijft hij hen brieven. Over hoe ze hem inspireren, hoe hij hun kunst beleeft en interpreteert. Dit boek bundelt honderd van deze brieven: ze zijn een opening tot een dialoog en stemmen tegelijk tot nadenken over de hedendaagse kunst. (KVDP)

Uit bij Uitgeverij Hannibal. €29,50 (hardcover)

null Beeld rv
Beeld rv

STRIP Zon - Wilbert Van der Steen

Deze graphic novel kaapte zopas de felbegeerde Willy Van der Steen-prijs voor beste strip van het jaar weg. Voor u ‘nepotisme!’ schreeuwt: de Nederlandse auteur Wilbert Van der Steen is geen familie van. Hij wist de jury niet met zijn naam te overtuigen, wel met de prachtige tekeningen en originele insteek van zijn strip. Zon vertelt het verhaal van een bastaardjongen die van zijn opa het familiebedrijf moet overnemen, terwijl zijn moeder zich voor hem schaamt en hem verafschuwt. (KVDP)

Uit bij Blloan. €18 (hardcover)

null Beeld rv
Beeld rv

MUZIEK Take Me Apart - Kelela

Op haar uitmuntende debuut Take Me Apart komt Kelela teder en kwetsbaar uit de hoek. Maar schijn bedriegt. De vernieuwende r&b-sensatie doet op de plaat het relaas van twee mislukte relaties, maar het muzikale kader van die stomende tragiek grijpt terug naar minimalistische eightieselektro, ijle nineties-r&b en door postdubstep gestuurde hybrides. Met dank ook aan Arca, die tekent voor zijn typische, diepgonzende, futuristische klankescapades. (SVS)

Uit bij Warp. €20 (vinyl), €25 (dubbele vinyl), €13 (cd), €10 (iTunes)

Kelela, 'Take Me Out' Beeld rv
Kelela, 'Take Me Out'Beeld rv

KOUSEN You Sock My World

Sokken zijn nu niet meteen een cadeau waar je furore mee maakt aan de feestdis. Tenzij het om bijzondere exemplaren gaat. Zoals de Beatles-collectie met gele duikboten en groene appels waar ze bij Happy Socks mee uitpakken. Of de Thriller-collectie van Stance met ietwat lugubere afbeeldingen van The King of Pop. (PD)

The Beatles-sokken (€10) zijn te koop via happysocks.com, de Michael Jackson-sokken (€19) via stance.com

null Beeld rv
Beeld rv

THEATER Drarrie in de nacht - KVS

Voornemen voor het eindejaar: geef meer doe-cadeaus. Het is een stuk origineler, minder materialistisch én werkt plaatsbesparend - hoeveel boeken en platen kan een mens wegkrijgen in zijn huis? De ontvanger heeft bovendien nog iets om naar uit te kijken én als je het goed aanpakt vraagt hij jou in een vlaag van dankbaarheid nog mee ook. Doe-cadeaus dus, zoals tickets voor theaterstuk Drarrie in de nacht. Makers Fikry El Azzouzi, Cesar Janssens en Junior Mthombeni creëerden met Malcolm X dé hit en revelatie van het vorige theaterseizoen, en alleen al daarom is hun nieuwe Drarrie in de nacht (over vier gasten die de nacht uitdagen) een must see. En een must give. (KVDP)

Tickets (€9-17) voor de spelreeks in de KVS in februari zijn te koop via kvs.be. Het stuk speelt eveneens in Mechelen en Antwerpen.

null Beeld Danny Willems
Beeld Danny Willems

MUZIEK Funky Chimes: Belgian Grooves from the 70’s

Na zijn Funky Chicken-compilatie dook Stefaan Vandenberghe, het alter ego van Dr. Lektroluv, opnieuw in zijn indrukwekkende privécollectie, en hij diepte nog wat pareltjes uit de Belgische muziekgeschiedenis op. Naast usual suspects als Philip Catherine en André Brasseur hoor je ook nobele onbekenden zoals The Sumos of het illustere Skleroptak, die klinken als de backingband van Sade. Fraaie funk en jazz in een knappe verpakking. (JDB)

Uit bij sdban. €25 (vinyl/cd), €12 (iTunes)

null Beeld RV
Beeld RV

BOEK Imagine - Jean Julien & John Lennon

Fervente John Lennon-fan die niet kan wachten om zijn kinderen de stichtende boodschap van ‘Imagine’ op te lepelen? Dan is dit boek iets voor jou. De Franse illustrator Jean Julien - die van Peace for Paris - goot de songtekst in een prachtig voorleesboek. Oh, en je steunt er bovendien het goede doel mee: een deel van de opbrengst wordt doorgestort naar Amnesty International. (PD)

Uit bij Leopold (Nederlands) of Amnesty International (Engels). €15 (Nederlands), €12 (Engels)

Jean Julien & John Lennon, 'Imagine' Beeld rv
Jean Julien & John Lennon, 'Imagine'Beeld rv

FOTOGRAFIE Tim Dirven, Thomas Sweertvaegher & Franky Verdickt

Schoon toeval: liefst drie fotografen die regelmatig in De Morgen verschijnen hebben hun eigen werk recent gebundeld in een boek. Franky Verdickt trok voor Nobody Likes to Be Hindered by Worldly Troubles naar Zuid-Korea - voor een fotoboek over schoonheid, en opnieuw leren kijken. Tim Dirven reist al meer dan twintig jaar fotograferend de wereld rond. Het resultaat, of toch een fractie ervan, heet Karkas. En ook Thomas Sweertvaegher kan op zijn dertigste - en met zijn eerste boek Hallertau - al terugblikken op een succesvolle fotografiecarrière. Boeken voor op de koffietafel of - nog beter - om uren in te bladeren. (KVDP)

Karkas
is uit bij Lannoo (€45), Hallertau is uit bij Hannibal (€40) en Nobody Likes to Be Hindered by Worldly Troubles is uit in eigen beheer (€55).

Tim Dirven, 'Karkas' Beeld Tim Dirven
Tim Dirven, 'Karkas'Beeld Tim Dirven

Muziek La La Land - The Complete Musical Experience

We hebben dit jaar vaak de loftrompet gestoken over (de muziek van) La La Land. Componist Justin Hurwitz liet er zich voor inspireren door jazz, maar tegelijk zijn de nummers geschreven in de beste musicaltraditie, inclusief symfonisch orkest. Een gekke combinatie van muziektalen, die toch heerlijk hand in hand gaan. Van de film zijn al verschillende albums verschenen, maar deze box bevat werkelijk alles. Zélfs de covers van ‘I Ran’ en ‘Tainted Love’, die Gosling tijdens een pool party met zijn bandje speelt. Komaan! Are you shining just for me? (RB)

Uit bij Universal. €26

null Beeld rv
Beeld rv

BOEK The Martin Parr Coloring Book

Hipsters weten het al langer: kleurboeken zijn de hype van het moment. Nee, niet voor je kroost - voor jezelf! Elke stresstherapeut zal het op een briefje geven: niets rustgevender dan je een uur per dag uitleven met een doos kleurpotloden. En dan liefst in een cultureel verantwoord kleurboek. Zoals Color Me Kanye, waarbij je nog meer kleur kan geven aan de bizarre wereld van rapper Kanye West. Of The Martin Parr Coloring Book, met werk van de wereldvermaarde fotograaf Martin Parr. (KVDP)

The Martin Parr Coloring Book
is uit bij Aperture. €10 (hardcover); Color Me Kanye (9,99 euro) is uit bij Arcade.

null Beeld rv
Beeld rv

MUZIEK The Queen Is Dead - The Smiths

Super Deluxe Editions zijn meestal voer voor fanatici, maar een meesterwerk als The Smiths’ The Queen Is Dead is de uitzondering die de regel bevestigt. Naast het topalbum en een handvol demo’s, krijgt u er ook magistrale B-kantjes als ‘Asleep’ bij én een live-concert uit Boston. Aangezien een reünie tussen Morrissey en Johnny Marr niet onder de kerstboom past, is dit waarschijnlijk het best denkbare Smiths-cadeau. (EWC)

Uit bij Warner Music. €79 (vinyl), €32 (cd), €16 (iTunes)

The Smiths, 'The Queen Is Dead' (Anniversary Edition) Beeld rv
The Smiths, 'The Queen Is Dead' (Anniversary Edition)Beeld rv

GAME Wolfenstein II: The New Colossus

De speciale uitvoering van de opwindendste first person shooter van het jaar bevat een vintage action figure van hoofdpersonage B.J. ‘Terror Billy’ Blazkowicz. Houdt steek, want de game speelt zich af in een soort alternatieve jaren 60 met de VS onder nazibezetting. Maar de échte trouvaille is dat de doos binnen de fictie van de game blijft, en de protagonist de slechterik is van een propagandistische speelgoedlijn. (RM)

Uit bij Bethesda Softworks. €99 (Collector’s Edition; PS4, Xbox One, Windows)

null Beeld rv
Beeld rv

LITERATUUR De heilige Rita - Tommy Wieringa

Wie schreef de beste Nederlandstalige roman van het jaar? Tommy Wieringa werpt zich op als ferme kandidaat. Met De heilige Rita lijkt hij zichzelf nog te overtreffen. In een grootse, zintuiglijke roman keert hij terug naar het landschap van zijn jeugd. Minuscule, gehavende levens krijgen een universele dimensie in een tragikomisch boek dat knettert van ambitie en stilistisch vernuft, vol scènes die je nooit meer vergeet. (DL)

Uit bij De Bezige Bij. €20 (softcover), €15 (e-book)

null Beeld rv
Beeld rv

KUNST De kunstcheque

Een overschot aan witte muren en geen zin meer in de zoveelste ingekaderde IKEA-reproductie aan de muur? Kunst In Huis to the rescue! Met een kunstcheque van die organisatie doe je een artistieke interieurupgrade cadeau. De ontvanger van de cadeaucheque mag in een catalogus van meer dan 5.000 schilderijen, tekeningen, foto's of objecten op zoek naar het werk dat zijn of haar interieur een zekere je-ne-sais-quoi kan geven. En past het kleurenpalet van het gekozen werk toch niet helemaal bij het tapijt of de zetel? Dan ruil je het gewoon voor een ander. (PD)

Een kunstcheque kost €85 of €145 voor respectievelijk zes en twaalf maanden. Verkrijgbaar via kunstinhuis.be

Bij 'Kunst in huis' kun je ook voor foto's van Sarah Hermans kiezen. Beeld Sarah Hermans
Bij 'Kunst in huis' kun je ook voor foto's van Sarah Hermans kiezen.Beeld Sarah Hermans

STRIP De adoptie - Zidrou & Monin

Dit aandoenlijke tweeluik (over u en ik en een ogenschijnlijk simpele adoptie) werd de verrassing van 2017. Zidrou, de ongekroonde meesterscenarist van het alledaagse, start zijn verhaal met een knorrige opa en zijn Peruaans kleinkind, maar dat blijkt slechts een bruggetje naar strip over een complexe vader-zoonrelatie. Menselijkheid en tederheid in zijn zuiverste vorm. (GDW)

Uit bij Saga Uitgaven. €20 per deel (hardcover)

null Beeld rv
Beeld rv

LITERATUUR Riskante relaties - Choderlos de Laclos

“Wie zou er niet huiveren bij de gedachte aan alle ellende die een riskante relatie kan veroorzaken?” Het klinkt ijselijk actueel. Maar het is een zin uit de nieuwe vertaling van Les liaisons dangereuses van Choderlos de Laclos. Vertaler Martin de Haan omschrijft de geraffineerde libertijnse briefroman uit 1782 als een “#metoo-verhaal van machtsmisbruik door enkele mannen”, bol van doortrapte verleidingstrucs en verraad. (DL)

Uit bij de Arbeiderspers. €35

null Beeld rv
Beeld rv

CONCERT Toto - 40 Trips Around the Sun Tour

In feite hadden we u 40 Trips Around the Sun, de nieuwe best of van Toto, willen tippen, maar het ding ligt pas in februari in de winkel - twee maanden na de #TotoBovenaan-campagne, dus. En dan maar klagen dat het slecht gaat met de muziekindustrie. Soit, in plaats van de geremasterde versies van effectief tijdloze songs als ‘Africa’ en ‘Georgy Porgy’, zijn er ook tickets voor de bruggepensioneerde versies. (BVA)

Op 18/3 in Vorst Nationaal. Tickets kosten tussen €63 en €68.

null Beeld rv
Beeld rv

FOTOGRAFIE East/West - Harry Gruyaert

In het indrukwekkende duoboek East/West laat Magnumfotograaf Harry Gruyaert op het eerste gezicht twee erg contrasterende werelden herrijzen: het Moskou van 1989, voor de val van het IJzeren Gordijn, en Las Vegas en Los Angeles anno 1981. Maar in de beeldenparade van globetrotter Gruyaert vallen finaal eerder de gelijkenissen op dan de verschillen. Op beide plekken bedrijft hij een gewiekst spel met licht en felle kleurcontrasten. Dat staat garant voor briljante ünheimlichkeit en soms ook absurdistische tableaus. (DL)

Uit bij Thames & Hudson. €59 (hardcover)

null Beeld rv
Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234