Zaterdag 01/04/2023

Reportage

De kast als kunstwerk

null Beeld Luc Roymans
Beeld Luc Roymans

Niets beters dan een miezerige herfstdag om orde op zaken te stellen in de kasten. Maar elk vogeltje zingt zoals het gebekt is en elke verzamelaar heeft zo zijn eigen vernuftige – of niet – systeem. Vier unieke eyecatchers om u op weg te zetten.

Katrin Swartenbroux

Youssef Kobo (32) stapelde met schwung 2.000 boeken tegen een muur

“Er hebben al heel wat politici en CEO’s een selfie genomen voor deze boekenmuur. Ik krijg er continu complimenten over, terwijl het eigenlijk een haastwerkje was”, zegt Kobo, ondernemer en oprichter van A Seat at the Table, een organisatie die jongeren in contact brengt met topmensen uit het bedrijfsleven en de politiek.

Youssef Kobo. Beeld Luc Roymans
Youssef Kobo.Beeld Luc Roymans

“Toen ik net verhuisde, heb ik mijn 2.000 boeken snel-snel gestapeld, met het idee dat ik er ooit wel eens een geschikte kast voor zou vinden. Dat moment heeft zich nog niet voorgedaan. (lacht) Uiteraard is het een beetje jenga, daarom liggen de boeken die ik nog moet lezen bovenaan. Ik grijp ook niet vaak fysiek terug naar oudere boeken omdat ik alles wat ik eruit wil onthouden overtik in een Word-document. Maar ik besef goed dat die muur vroeg of laat zal instorten, ja. Gelukkig word ik heel zen van boeken sorteren.”

Servaas Lateur. Beeld Luc Roymans
Servaas Lateur.Beeld Luc Roymans

Servaas Lateur (38) kan 1.100 boeken kwijt in een kubus

“Deze boekenkast heeft een vriend van me ontworpen”, zegt de trein­bestuurder. Het was wel wat denkwerk om uit te meten hoe ik al mijn boeken in een kamer van vier bij vier meter zou kunnen stallen, en er toch ook nog comfortabel kon zitten. Ik kan er uiteindelijk zo’n 1.100 boeken in kwijt, de helft van mijn collectie. Ze staan niet alfabetisch, al probeer ik reeksen wel bij elkaar te houden.

null Beeld Luc Roymans
Beeld Luc Roymans

“Ondanks het gebrek aan een uitgekiend sorteersysteem weet ik toch waar ieder boek staat. Als ik ergens binnenwandel, zal ik de eerste minuten altijd opgaan in de indeling van de boekenkast, vooraleer ik aanspreekbaar ben.”

Mark Colle. Beeld Luc Roymans
Mark Colle.Beeld Luc Roymans

Mark Colle (42) vertrouwt zijn vinyl toe aan een blokkendoos

“Ik heb deze platenwand zelf in elkaar geknutseld met dozen die op en naast elkaar passen”, aldus de bloemenkunstenaar en eigenaar van bloemenzaak Baltimore. Dat maakt ze niet alleen makkelijk stapelbaar, maar het is ook handig om te verhuizen, want vinyl weegt best wel wat.

null Beeld Luc Roymans
Beeld Luc Roymans

“Op zich zou het een modulair systeem kunnen zijn, maar ik speel er niet mee omdat mijn collectie netjes gerangschikt zit per genre en per label. En dat terwijl ik normaal echt een sloddervos ben! Vraag mij niet om in mijn winkel een bol touw terug te vinden, maar als iemand wil weten of ik de extended version van Isabelle A’s ‘Lekker beest’ bezit, kan ik die haast blindelings nemen.” (lacht)

De kasten van Christophe en Evelien. Beeld Luc Roymans
De kasten van Christophe en Evelien.Beeld Luc Roymans

Christophe Van Gerrewey (38) en Evelien Bracke (40) gingen voor een ingenieuze bib op maat

Bracke, curator van Design Museum Gent: “Ik dacht altijd dat ik veel boeken had, maar Christophe (docent architectuurtheorie en schrijver) heeft er zowaar nóg meer. Toen we gingen samenwonen, werden die twee bibliotheken samengevoegd, dus een boekenkast op maat van onze collectie was dan ook noodzakelijk.

null Beeld Luc Roymans
Beeld Luc Roymans

“We hebben een beroep gedaan op het Gentse interieurarchitectenbureau Doorzon. Het was al snel duidelijk dat we met een systeem van twee lagen zouden moeten werken, waarvan de eerste kastenlaag kan pivoteren. In die bewegende elementen staan de romans, omdat die minder zwaar zijn, daarachter komen de kunstboeken tevoorschijn.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234