Vrijdag 06/12/2019

De Ideale Wereld

'De Ideale Wereld' verhuist naar Canvas

Het DIW-team. Beeld rv

Het satirische actualiteitsprogramma De Ideale Wereld verruilt Vier voor Canvas. De VRT heeft daarover een overeenkomst gesloten met Woestijnvis. Het is de eerste keer dat het productiehuis en de openbare omroep zullen samenwerken sinds de breuk in 2011.

In De Ideale Wereld neemt Otto-Jan Ham samen met een centrale gast, Jelle De Beule en Sven De Leijer de actualiteit onder de loep. Sinds 2013 was het programma vier avonden per week te zien op VIER.

VIER kondigde enkele weken geleden al aan dat er voor het satirische actuamagazine geen plaats meer was. De kijkcijfers waren te laag voor een commerciële zender en er zat ook nog nauwelijks groei in. De VRT gooit nu een reddingsboei uit naar Otto-Jan Ham en co door het programma over te nemen. De Ideale Wereld moet zo meteen Canvas helpen. De vernieuwde zender heeft het nog steeds erg moeilijk en slaagt er moeilijk in zijn stempel te drukken. Het vaak spraakmakende De Ideale Wereld moet daar mee verandering in brengen.

Meteen verandert ook de hele avond van Canvas. Canvas start vanaf 4 januari een halfuur vroeger. Om 20 uur komt er een kort journaal dat gevolgd wordt door Terzake dat inzoomt op de nieuws van de dag. Daarna volgt De Afspraak met gesprekken en reportages over de bredere actualiteit.

De Ideale Wereld vult drie keer per week de laatavond van Canvas, op dinsdag, woensdag en donderdag. Op maandag is er Extra Time.

Nieuwe programmering Canvas

20u Nieuwsuur: Journaal, Terzake, De Afspraak
21u Documentaire of fictie
22u Extra time (ma) / De ideale wereld (di-do)
22u45 Internationaal aanbod

Beeld Tim De Backer

"Begin van een nieuw hoofdstuk"

Erik Watté, CEO van Woestijnvis, reageert in een bericht op de website van Woestijnvis: "Met de openbare omroep heeft Woestijnvis in het verleden altijd goed samengewerkt. De start van een nieuw seizoen van De Ideale Wereld op Canvas in 2016 is voor Woestijnvis het mooie begin van een nieuw hoofdstuk."

Volgens Watté blijft Woestijnvis evenwel hofleverancier voor VIER, "met de productie van zowel gloednieuwe programma's als nieuwe seizoenen van succesvolle Woestijnvisprogramma's zoals Topdokters, De Mol, De Slimste Mens ter Wereld en Achter de rug. De sportredactie van Woestijnvis heeft intussen reeds grote stappen gezet en werkt onder andere voor de Pro League voetbal, en we zijn ook volop bezig met de uitbouw van onze fictiepoot."

"Bereik vergroten"

De vernieuwing van het programma moet het bereik van Canvas vergroten, zegt algemeen directeur media en productie van de VRT Peter Claes. "Bij de vernieuwing van Canvas hebben we de missie en het DNA van de zender bewust weer aangescherpt. Dat was ook duidelijk merkbaar in de programma's die sinds het najaar op het scherm kwamen. De toon en waardering zaten goed, het bereik nog niet helemaal. Met een aangepaste programma-opbouw willen we onze kijkers beter bedienen en onze programma's beter tot hun recht laten komen."

"Nu De Ideale Wereld aan boord komt, hebben we ook een ideale laatavond-afspraak", aldus Claes. "Met zijn unieke creativiteit en eigenzinnigheid past het programma perfect bij Canvas.. Denk ook aan programma's als 'Alles Kan Beter', 'In de Gloria', en recenter 'Bevergem'. Dit neemt niet weg dat we samen met productiehuis Woestijnvis zullen nagaan hoe we het programma nog beter zullen kunnen doen aansluiten bij het DNA van Canvas. Ook dat onder het motto 'Alles kan beter'. Maar we zijn bijzonder blij dat De Ideale Wereld bij ons kan blijven voortbestaan."

De VRT zette de samenwerking met Woestijnvis stop nadat het productiehuis de televisiezenders Vier en Vijf overnam. De openbare zender liet de deur wel op een kier, en stelde dat een samenwerking in de toekomst niet uitgesloten was. "Belangrijke voorwaarden voor de VRT waren dat Woestijnvis een onafhankelijke koers zou varen ten opzichte van Vier en Vijf en dat ze de algemene voorwaarden die gelden voor al de productiehuizen die voor de VRT werken, zou aanvaarden. Deze voorwaarden zijn nu vervuld", zegt Claes.

"Otto-Jan Ham, Jelle De Beule, Sven De Leijer en Luc Haekens blijven ook Woestijnvis-programma's maken voor Vier, dit voorjaar en later", zegt Kristof Demasure, woordvoerder van De Vijver Media. "Het tweede seizoen van 'Achter de rug' met Sven de Leijer wordt momenteel voorbereid en Otto-Jan Ham werkt aan een nieuw wekelijks programma voor Vier."

Televisiesterren

De Ideale Wereld startte op 31 augustus 2013 op Vier en won datzelfde jaar de Vlaamse Televisiester voor 'beste informatieprogramma'. In 2014 won de satirische show van Otto-Jan Ham de HA! van Humo. Het programma won toen ook een Televisiester voor 'beste humor- en comedyprogramma' van 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234