Dinsdag 22/10/2019
Beeld AP

DM Zapt

De hersenen van een 5-jarige zijn nog niet getemd en de logica is meestal niet ver maar juist dichtbij te zoeken

De redactie van De Morgen zet de blik op oneindig. Vandaag: Kris Kuppens over de rare kronkels van een kinderbrein.

“Ik weet het zeker”, zegt ze met evenveel zekerheid. Ze laat een stilte vallen, zoals zo vaak, om redenen waar ik het raden naar heb. De hersenen van een vijfjarige zijn nog niet getemd en de logica is meestal niet ver maar juist dichtbij te zoeken. 

Ik kijk naar mijn dochter. Zij kijkt naar mij. Een beetje tijd gaat voorbij. Dan zegt ze: “Ik weet het zeker.” Ik denk: ja, dat heb je al gezegd en ik zeg: “Dat heb je net gezegd.” Ik probeer het te laten klinken als een aanmoediging. 

Haar ogen kijken ernstig. Het zijn zwarte bollen waarachter iets donkers schuil lijkt te gaan. Of het is gewoon vermoeidheid. Of die van mij. Niets valt uit te sluiten. Ik zucht maar blijf luisterbereid. Ik bedenk me dat dit meisje het meisje is dat heel snel iets kan vergeten. Soms begint ze een zin om plots in het midden ervan vast te stellen dat ze niet meer weet wat ze zeggen wou. Daar kan ze weleens over zeuren. Soms hervindt ze haar woorden, soms blijven ze verloren.

Of je gaat met haar naar de film en vraagt, terwijl je de lege snoepzak in de vuilnisbak propt, wat ze van de film vond. Dan kan dit meisje vragen: “Welke film?” Ik: “De film die we net zagen, over die vis.” En ook al hebben we zonet anderhalf uur naar een vis gekeken – ik herhaal: anderhalf uur naar een vis gekeken – antwoordt ze toch met een tegenvraag, zijnde: “Welke vis?”

Oké, het betrof de befaamde Dory, de blauwe vis met geheugenverlies. Misschien dolt deze vijfjarige met mij, maar er bestaat ook een grote kans dat ze dat niet deed.

Vandaag kijkt ze niet naar Dory maar wel naar Peppa Pig, over een varken dat Peppa heet, maar voor de dochter gaat het over een varken dat Pig heet. De discussies daarover kunnen laaiend zijn, de koppigheid van de dochter is nu al legendarisch en taai. 

Stilletjes hoop ik dat ze vandaag een ander thema aansnijdt; mijn argumenten zijn allang op. Ik neig er zelfs naar om haar gewoon gelijk te geven. Dan heet het varken maar Pig en over Peppa proberen we te zwijgen. 

“Mama?” Zo zeker als ze twee minuten geleden klonk, zo vragend naar bevestiging klinkt ze nu. Ik zet me schrap. Ik ben klaar voor de vraag. Laat maar komen. “Ik weet het echt zeker.” En nee, deze keer is er geen enkele vergetelheid te bespeuren in haar hoofd. Met een gedecideerdheid waar geen speld tussen te krijgen is, zegt ze: “Ik denk dat we het best niet in Jemen gaan wonen.”

Ergens tussendoor moet ze ook nog naar Karrewiet gekeken hebben. Haar brein heeft de rest gedaan. Hoezo, kinderen kunnen niet om met hard nieuws?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234