Zaterdag 16/01/2021
De acht jonge deelnemers aan 'Junior Bake Off Vlaanderen'.

DM Zapt

De generatie koks van morgen bestaat uit onverbiddelijke uitslovertjes

De acht jonge deelnemers aan 'Junior Bake Off Vlaanderen'.Beeld VIER

Sasha Van der Speeten zet de blik op oneindig. Vandaag: Junior Bake Off Vlaanderen.

Een goeie kok is vooral een doortrapte marketeer. Vraag maar aan de uitvinder van de Big Mac en die van Nutella. Om van Sergio Herman nog te zwijgen. Bovengetekende ondervond die intussen in steen gebeitelde wijsheid – u zou die zerk in mijn tuin moeten zien – aan den lijve toen hij op een avond in zeven haasten een brutaal in elkaar gedraaide spaghetti fabriceerde voor zijn dochters en het goedje overmoedig ‘spaghetti brutti’ doopte. “Wanneer eten we nog eens spaghetti brutti?”, smeken mijn kids sindsdien wekelijks, tot ergernis van mijn vrouw die wél kan koken maar die er niet telkens een multicameraspektakel van maakt.

Schone schijn boven alles, quoi. De jonge deelnemertjes van Junior Bake Off Vlaanderen hadden zulks goed begrepen want de patisserie die de jonge bakkertjes aan het einde van hun strak getimede kooknamiddag voorschotelden, zag er in veel gevallen ronduit succulent uit. Neem de roze reuzencupcake met botercrème en witte rolfondant van ene Cato. Of de met kleine suikerhondjes versierde limoncellocake van Louise. Ene Jasper waagde zich aan een mango- en passievruchtencake in de vorm van een spaceshuttle die wolken van Italiaanse merengue blaast. De generatie koks van morgen bestaat beslist uit onverbiddelijke uitslovertjes.

De juryleden, Regula Ysewijn (bekend van de reguliere Bake Off) en chocolatier Dominique Persoone, loofden de culinaire koters voor zoveel fantasie maar lieten zich beslist niet afleiden. Veel limoncellosmaak viel er immers niet in Louises cake te bespeuren, zo bleek. En ook al zag het bakseltje van de dertienjarige Felix eruit als een gesmolten schoendoos, de smaak was prima, volgens Ysewijn en Persoone. 

Een kookwedstrijd voor kinderen laat je anno 2021 uiteraard presenteren door iemand die een revolver meeneemt naar de keuken om autoriteit af te dwingen, iemand die in de intro droomt van een Cara-pils zuipende zwerver als sidekick of iemand die aangebrande grapjes maakt bij de verwoed kokerellende kids. “Wat is het thema van je cake? Kunst? Ah, mijn opa exposeerde veel in musea. Hij was heel bekend, als de exhibitionist van Deinze.” Dankzij Jerooms pythoneske je ne sais quoi bleven wij hoe dan ook aan het scherm plakken.

Toegegeven, sommige van zijn grapjes klonken te uitgeschreven, andere geintjes werken wellicht beter als cartoon dan in een mopje op tv. Maar als u hem ooit geheel ad rem oneliners zag spuien toen hij zelf kandidaat was in Bake Off Vlaanderen, dan weet u dat VIER weleens goud in handen zou kunnen hebben.

Het zesjarige exemplaar mijner nageslacht dat in de sofa meekeek aan mijn zijde bleef vooralsnog onbewogen bij Jerooms fratsen. Wacht maar tot ze Humo begint te lezen. Of tot ze ontdekt wat voor een oplichter haar vader is. Opvoeden is afscheid nemen.

Junior Bake Off Vlaanderen, elke woensdag om 20.35 uur op VIER

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234