Reportage
De eerste uren van nieuwszender LN24: ‘We zijn niet de Ryanair van de informatiezenders’
Met de lancering van LN24 is ons land een Franstalige nieuwszender rijker, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. De eerste uren op antenne liepen gesmeerd, ondanks een bijzonder krap budget. ‘Maar we zijn niet de Ryanair van de informatiezender.’
Het gebouw van LN24 in Evere, 6.30 uur. De ochtendshow La Matinale is net officieel afgetrapt. In de nieuwsstudio lijkt presentator Pierre Fagnart de rust zelve, maar in het smalle gangpad lopen koffiedoorzopen redacteurs elkaar voor de voeten en weerklinkt een luide vloek uit de regiekamer: iemand moet het ontgelden voor een verkeerde beeldovergang. Terwijl het chaotische tafereel zich afspeelt, zit hoofdredacteur Martin Buxant stijf van de stress afgezonderd in de kleedkamer, zich The Wolf of Wall Street-gewijs op de borst slaand.
Misschien is het de erg Amerikaanse ‘look and feel’ van LN24 die voor deze Hollywood-verwachtingen zorgt, maar de realiteit is tonnen minder sexy dan bovenstaand fictief scenario. Het enige wat een beetje doet uitschijnen dat de informatiezender net is gelanceerd, zijn twee lege champagneflessen op het aanrecht. Voorts is de gang leeg, de regiekamer rustig, en Buxant – die straks in zijn eerste L’Invité Guy Verhofstadt (Open Vld) op de rooster mag leggen – lijkt helemaal zen. Of hij er een beetje klaar voor is, vraag ik. ‘Oui, oui. Top, top, top.’
Wanneer Verhofstadt even later binnenwandelt, dartelt het gesprek vlotjes van koetjes naar kalfjes. Er kan zelfs een lachje van af wanneer blijkt dat de visagiste weinig kaas van politiek gegeten heeft. Ze wijst naar fotograaf Tim Dirven: ‘Guy?’ De echte Verhofstadt kan er gelukkig ook om lachen, met het aanvangsuur van 7.20 uur iets minder. “Dit is echt waanzin, gelukkig kunnen ze maar één keer komen aandringen met zo’n lancering”, zegt de gewezen premier en huidig brexitcoördinator voor het Europese Parlement.
Speler-trainer
Gezien de nog verse brexitspeech van Brits premier Boris Johnson lijkt LN24 het gevoel voor timing al helemaal onder de knie te hebben, en met Buxant, voormalig politiek redacteur bij De Morgen en L’Echo, hebben ze een politiek beest in huis. “Ik deed dit soort interviews sowieso al elke ochtend”, zegt Buxant, die de lucht een uppercut geeft om te tonen hoe gezwind het liep. “Het zijn vooral de reportages en de constante nieuwsflow die van zo’n televisiezender een aparte stiel maken.”
Het is alleszins geen zondagsritje waar Buxant, mede-hoofdredacteur Joan Condijts en CEO Boris Portnoy voor staan. De ambitie die het trio eind vorig jaar formuleerde: LN24 – de letters staan voor Les News – wordt in ons land de eerste Franstalige zender die de klok rond en zeven dagen op zeven nieuws en duiding brengt. Met een ploeg van veertig mensen – een groot deel vers van de schoolbanken – en een budget van 4,5 miljoen euro dat werd opgehaald bij onder meer Belfius.
Het klinkt best aardig, maar Portnoy, ex-CEO van het Franstalige productiehuis KNTV, brengt duim en wijsvinger dicht bij elkaar om te tonen hoe petieterig die middelen wel zijn. Hier moeten de reporters het voor hun beelden rooien met iPhones, bij de buren van RTBF is er professioneel cameramateriaal. “Maar met hen concurreren we niet”, stelt Portnoy. “We willen vooral dat mensen bij ons de tijd kunnen nemen om het nieuws te begrijpen. Een programma als Terzake, daar keek ik altijd met veel jaloezie naar.”
“De demarrage is alleszins mooi”, kijkt Portnoy tevreden naar het scherm. De officiële lancering maandagavond in het Europees Parlement, met feestelijke gasten als Didier Reynders, verliep vlekkeloos, maar deze ochtend “is het toch voor echt”, weet ook zijn zoon en productiedirecteur Nicolas Portnoy. “We hebben wel al twee weken proefdraaien achter de rug. Het begint dus al een beetje routine te worden.” Ook dat, zo vernemen we uit goede bron, is echter een bijzonder krap tijdsvenster om alles op poten te zetten.
“De eerste dagen waren soms echt een ramp”, grijnst Joan Condijts, die zijn job als hoofdredacteur van L’Echo vaarwel zei voor LN24. “Maar de mensen die vooraf zeiden dat dit nooit kon lukken of dat we ‘de Ryanair van de informatiezenders’ zouden worden, hebben we nu denk ik al van antwoord gediend.”
Het ziet er op het scherm inderdaad best strak uit, maar het moet gezegd: de gezichten van de twee hoofdredacteurs stralen vermoeidheid uit. Als de voorbereiding al druk was, lijkt het niet meteen te gaan beteren met hun statuut als speler-trainer: Condijts gaat onder meer ’s avonds Le Grand Débat LN24 presenteren, de Waalse Terzake zeg maar. En naast zijn intermezzo’s in de ochtend hijst Buxant zich op vrijdagavond in het format van De afspraak op vrijdag, om terug te blikken op de week, samen met Laurette Onkelinx en Louis Michel.
Vlaanderen
Het doel is om met LN24 een marktaandeel van 1,5 à 2 procent te halen, met een hoofdfocus op politiek en economie. Ligt het Franstalige landsgedeelte daar wel wakker van? Politicoloog Dave Sinardet (VUB), die als laatste gesprekspartner in La Matinale de Belgische politiek mag overschouwen, ziet een gat in de markt. “Behalve het journaal zet RTBF weinig in op nieuws en duiding, maar die interesse is er volgens mij wel. Niet alleen kwantitatief, ook kwalitatief.”
Met de komst van Guy Verhofstadt als eerste hoofdgast is alvast een verfrissende toon gezet: LN24 belooft om geregeld met gasten over de (taal)grens heen te kijken. Die brede kijk – een die in beide landsdelen misschien te vaak ontbreekt – doet de ogen van Benoit Portnoy fonkelen. “Waarom zouden we met die formule op termijn geen plekje in Vlaanderen kunnen veroveren?”