Woensdag 06/07/2022

InterviewKelly Marie Tran

De eerste Disney-prinses uit Zuidoost-Azië: ‘Ik ben niet bang meer’

Raya (met de stem van Kelly Marie Tran) in de film’Raya and the Last Dragon’. Beeld AP
Raya (met de stem van Kelly Marie Tran) in de film’Raya and the Last Dragon’.Beeld AP

Actrice Kelly Marie Tran laat de racistische en seksistische pesterijen na ‘Star Wars’ achter zich en schittert als Disneys eerste Zuidoost-Aziatische prinses in ‘Raya and the Last Dragon’. ‘Ik vraag eindelijk om de dingen die ik wil.’

Sarah Bahr

Er zijn twee Kelly Marie Trans in dit verhaal. De ene heeft vertrouwen in zichzelf en wil jonge Aziatisch-Amerikaanse meisjes wat graag tonen dat vrouwen geen lange blonde haren, reeënogen en een porseleinen huid moeten hebben om grote filmrollen in de wacht te slepen. De andere is een verre, zij het levendige herinnering.

Toen Tran (32) in augustus 2018 een vlammend essay in The New York Times schreef waarin ze een cultuur aan de kaak stelde die haar vanwege haar huidskleur discrimineerde, had ze net haar Instagram-posts verwijderd na onlinepesterijen door Star Wars-fans. Ze was trots toen ze Rose Tico mocht spelen, de eerste hoofdrol in een Star Wars-film die werd vertolkt door een vrouw van kleur. Maar plots, schreef ze, begon ze de racistische en seksistische uitlatingen die internettrollen op haar afvuurden te geloven. “Hun woorden bekrachtigden een discours dat ik mijn hele leven al gehoord had”, schreef de Vietnamees-Amerikaanse actrice. “Dat ik anders was, dat ik er niet bij hoorde, dat ik niet goed genoeg was, gewoonweg omdat ik niet was zoals zij.”

Dankzij recente filmhits als Crazy Rich Asians en Minari, die Aziatische personages centraal stellen, is haar kijk op de filmindustrie weer wat rooskleuriger geworden. Ze voelt zich weer wat sterker in haar schoenen staan.

Tran spreekt nu bovendien de stem in van de krijgerprinses Raya in de animatiefilm Raya and the Last Dragon, die net uit is op Disney+. Ze is daarmee de eerste actrice van Zuidoost-Aziatische origine die een hoofdrol speelt in een animatiefilm van Disney, een mijlpaal waar ze niet licht over gaat. “Ik heb een overweldigend gevoel van verantwoordelijkheid”, zegt ze. “Eerlijk gezegd heb ik al twee weken niet geslapen.”

Gaat u bewust voor de grensverleggende rollen?

“Was het maar waar! Ik had nooit gedacht dat ik dit zou doen. Ik was de eerste vrouw van kleur met een hoofdrol in Star Wars. Ik ben de eerste Zuidoost-Aziatische Disney-prinses. Dat zijn dingen die niemand die er zoals ik uitzag ooit eerder had gedaan.”

In uw essay had u het over de pesterijen na uw rol in Star Wars: The Last Jedi. Is er iets veranderd in Hollywood na de succesvolle Aziatische en Aziatisch-Amerikaanse films van de jongste jaren?

“Ik vind het echt fantastisch dat meer films gemaakt worden zoals Crazy Rich Asians, Parasite en Minari. Ik ben trots dat ik deel uitmaak van die verandering waarbij aandacht gaat naar mensen uit zulke delen van de wereld. Tegelijk zijn er ook veel haatmisdrijven tegen Aziaten begaan de laatste tijd. Er is dus nog werk aan de winkel.”

Kelly Marie Tran in Hollywood.
Kelly Marie Tran in Hollywood. "De sociale media laten was goed voor mijn mentale gezondheid."Beeld REUTERS

Zou u Star Wars opnieuw doen als u wist welke verwensingen u te wachten stonden?

(lange pauze) “Ik denk het wel. Die eerste film doen was zo leuk, alsof je toegelaten werd tot Zweinstein. Mijn gevoel was: dit is onmogelijk. En plotseling was ik het aan het doen. Ik kijk niet meer met die mate van spijt terug. Star Wars was een beetje als voor het eerst verliefd worden. En toen was er een pijnlijke scheiding en moest ik leren opnieuw lief te hebben. Nu zit ik in een betere relatie met Raya. Ik heb me erover gezet en dat geeft een heel goed gevoel.”

Op welke manier bent u een ander persoon dan drie jaar geleden?

“Ik was heel bevreesd en legde mezelf bijzonder veel druk op. Ik had het gevoel dat ik het precies juist moest doen omdat anders niemand nog een kans zou krijgen. Maar ik ben nu veel sterker, en ik ben gewapend om te reageren als zulke situaties zich voordoen. Ik ben niet bang meer. Ik maak eindelijk ruimte voor mezelf en vraag om de dingen die ik wil. Had ik dat maar gekund tien jaar geleden.”

Wat durft u tegenwoordig dan wel te vragen?

“Ik ben heel uitgesproken over de projecten die ik doe. Ik wil geen stereotypes meer bekrachtigen of dingen doen waarbij ik het gevoel heb dat ik een idee bestendig over wat het is om Aziatisch te zijn. En ik ben heel duidelijk over mijn grenzen. De sociale media laten was goed voor mijn mentale gezondheid, ook al krijg ik voortdurend te horen dat ik zo niet aan merksponsoring ga geraken. Dat kan me niet schelen, want ik weet wat het beste is voor mezelf. Ik weet ook dat ik nu gelukkiger ben dan toen ik er nog op zat.”

Wat bevalt u het meest aan de huidige entertainmentsector?

“Ik word vooral geïnspireerd door mensen die vechten om hun stem te laten horen, niet alleen in de Aziatische gemeenschap, maar evengoed in de zwarte en in de lgbtq- en andere ondervertegenwoordigde gemeenschappen. Op mijn duistere dagen, als ik me triestig en onzeker voel, dan zijn dat de reeksen die ik bekijk en de verhalen waar ik naar grijp. Het geeft me hoop dat mensen opkomen voor zichzelf en dat mensen echt naar hen luisteren.”

Welke raad geeft u jonge Aziatisch-Amerikaanse acteurs?

“Geef jezelf niet de schuld als iemand niet geschoold genoeg is om te begrijpen dat er verschillende types mensen in de wereld zijn die het ook verdienen gehoord te worden. Internaliseer racisme niet, internaliseer misogynie niet, maak ruimte voor jezelf en vraag om wat je wilt. Want niemand gaat ruimte voor jou maken.”

© The New York Times

Raya and the Last Dragon is nu te zien op Disney+

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234