Zaterdag 14/12/2019

Jazzrapport

'De deegbal blijft rollen'

Nordmann. Beeld Stefaan Temmerman

Nordmann ontleende zijn naam aan een catalogus van IKEA, maar zijn muziek is uit ander hout gesneden. De sound van hun tweede album, The Boiling Ground, sprokkelen de muzikanten bij jazz, maar tegelijk verheffen ze de stijlbreuk tot kunst.

We spreken met Mattias De Craene (saxofoon) en Edmund Lauret (gitaar), die tot zijn achttiende in Newcastle woonde en na zijn muziekopleiding in Gent bleef hangen (“Geen dag spijt van gehad!”). Je hoort nooit dat hij in Engeland is opgegroeid. Op dezelfde manier zet Nordmann je op het verkeerde been. De groep balanceert op The Boiling Ground tussen Morphine en Radiohead, Pharaoh Sanders, spaghetti-westerns en progpop.

“We kunnen er zelf ook onze vinger niet op leggen”, geeft De Craene toe. “De stijlen zijn zo wijd en gevarieerd. Van Radiohead tot Bach, als je dan toch enkele namen wilt horen. Maar de vibe van de stad hoor je ongetwijfeld net zo goed in ons geluid.”

Ook Lauret meent dat te veel lichtende voorbeelden hun pad beschenen om ze op te noemen. “Maar je hoort die invloeden niet per se in onze muziek. We zitten liever overal tussenin, snap je? Als gitarist vind ik bijvoorbeeld Jimi Hendrix de max, en ik zal altijd fan blijven van de harmonieën en melodieën van The Beatles. Kid A en Amnesiac van Radiohead zullen me ongetwijfeld ook geïnspireerd hebben, maar net zo goed luister ik naar singer-songwriters.”

Blijvend onderzoek

De sound van Nordmann is als kwikzilver. Ze verandert bij het minste van consistentie. “In de Rock Rally waren we inderdaad nog gewoon een jazzgroepke dat plots van de kleine clubjes op een groot podium belandde. Op elke EP en onze vorige plaat veranderden we ook voortdurend van geluid. The Boiling Ground is het resultaat van een blijvend onderzoek. We worden ons er steeds bewuster van hoe we zouden moeten klinken.”

De concerten die ze indertijd speelden, hebben ook een deegbal aan het rollen gebracht die bij elke beweging van vorm verandert, meent De Craene. Betekent dat dat ze in de AB, Pukkelpop of op pakweg Jazz Middelheim een volkomen andere set zouden spelen? “Ik hoop eigenlijk van niet”, zegt De Craene. “We doen ons best om een solide concert neer te zetten. Zodat mensen weten waarvoor ze komen en dat ze dat ook zullen krijgen. Anderzijds houden we ook vast aan improvisatie. De deegbal blijft dus wel rollen, maar we moeten erop toekijken dat de verpakking er hetzelfde blijft uitzien.”

Belgische scene 

Hoe groot zijn de ambities eigenlijk voor deze jonge beeldenstormers van de jazz? “We proberen in het buitenland voet aan de grond te krijgen”, bekent Lauret. “Sinds kort stromen alvast Nederlandse concerten binnen. Maar als we het buitenland aandoen, dan moet het meteen goed voelen. We pakken het liever gestructureerd aan. Het heeft geen zin – en ik heb er ook geen zin in – om duizend kilometers af te leggen en te spelen voor twee man en een paardenkop. We hebben nog tijd, en dan we willen het direct goed doen.”

Zoals het kaderstuk hiernaast aantoont, is de groep van jazzy dwarsliggers vandaag enorm groot. Kunnen we spreken van een scene? “Ik voel wel degelijk een connectie met groepen als Dans Dans, SCHNTZL, De Beren Gieren en STUFF.,” vindt De Craene. “Iedereen kent iedereen en toont respect voor elkaars stem. Je merkt ook dat er iets in beweging is, en het is fijn een klein radertje in dat verhaal te zijn. Het zijn interessante tijden: op internationaal vlak wordt er in de jazzscene met grote ogen gekeken naar wat bij ons gebeurt.”

The Boiling Ground is net verschenen bij V2.

Op 18/10 speelt Nordmann in AB, Brussel. Meer concertdata op http://www.nordmannmusic.com.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234