De culturele zomer vanBirgit Van Mol
De culturele zomer van Birgit Van Mol: ‘Dit debuut springt er echt bovenuit’
Cultuur hoort bij de zomer. Daarom peilt De Morgen elke dag naar de cultureel verantwoorde vooruitzichten van interessante figuren. Vandaag: Birgit Van Mol, VTM Nieuws-presentatrice.
Hebt u de komende maanden culturele reizen gepland?
“We maken binnenkort een rit naar het Noorden, richting het Nederlandse Leeuwarden. Vorig jaar was het nog de culturele hoofdstad van Europa en daar zijn uiteraard nog restanten van te vinden. Ik wil daar zeker de tentoonstelling Op de liefde bezoeken, waar onder anderen Marion Bloem tentoon staat. Ik dacht dat ze enkel schreef, maar blijkbaar schildert ze ook al een hele tijd. Zeer benieuwd om dat te zien.
“Nog een absolute aanrader als je die kanten uitgaat, is het Groninger Museum in Groningen, gemaakt door Alessandro Mendini en Philippe Starck. Je merkt dat ook: het is een interessant gebouw met heel veel hoeken en kanten, en een prachtige ophaalbrug met gekleurde tegels eronder. Wat nieuw is dit jaar, is dat je nu met waterfietsen het gebouw langs de buitenkant kunt bekijken. Ook de collectie zelf is de moeite uiteraard met schilderijen, sculpturen, installaties, toegepaste kunst uit allerlei verschillende periodes. Het hele museum is een clash tussen oud en modern, een echte belevenis.
Welke boeken zitten in de reiskoffer?
“Ik lees zeer veel op reis, en ook doorheen het jaar zul je me zelden zonder boek betrappen. Altijd handig, bijvoorbeeld als ik tien minuutjes in een wachtzaal zit. Momenteel ben ik bezig aan Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer, die gaat zeker mee op reis en kan ik nu al aanraden. Thrillers lees ik bijna nooit, maar de volgende die klaarligt is de nieuwste van Joël Dicker: De verdwijning van Stephanie Mailer.
“Daarnaast zijn er een aantal boeken die ik net uit heb en wel kunnen dienen als zomertips, zoals Buurtsupermens van Sayaka Murata. Voor de Nederlandse versie is het wachten tot 20 augustus, maar het is wel al in het Engels te verkrijgen. Buurtsupermens is dik in de prijzen gevallen in Japan en ik snap perfect waarom: het boek is zeer bevreemdend en hedendaags Japans, maar tegelijk leest het heel vlot en kan ik mezelf er helemaal in verliezen.
“Waar ik onlangs ook zeer hard van genoten heb zijn De ontembare van Guillermo Arriaga, Normale mensen van Sally Rooney en dan een debuut dat me toch wel verrast heeft: Op aarde schitteren we even van Ocean Vuong, een Vietnamees-Amerikaanse poëet. Ik heb al heel wat debuten gelezen de laatste tijd, maar deze sprong er toch echt bovenuit!”