Zaterdag 04/02/2023

AchtergrondPolitieke cartoons

‘De Croo heeft best een moeilijke kop’: cartoonisten moeten nog wat wennen aan de nieuwe regering

Marec ('Het Nieuwsblad', 'Dag Allemaal') was blij met de terugkeer van Vandenbroucke.  Beeld rv
Marec ('Het Nieuwsblad', 'Dag Allemaal') was blij met de terugkeer van Vandenbroucke.Beeld rv

Exit Maggie De Block en Koen Geens. Enter Frank Vandenbroucke en Sammy Mahdi. De kakelverse regering van Alexander De Croo dwingt cartoonisten afscheid te nemen van een aantal habitués in hun getekende grollen. ‘Wie er zeker in de plaats komt? Dat bepaalt de actualiteit.’

Freek Evers

He’s back bitches. Niet alleen oude socialisten, maar ook onze Vlaamse cartoonisten zijn Conner Rousseau dankbaar voor het heropvissen van Frank Vandenbroucke (sp.a) als minister van Volksgezondheid.

Toen Erik Meynen, huiscartoonist bij Knack en Het Laatste Nieuws, hoorde dat VDB zijn wederoptreden zou maken in de regering, testte hij meteen uit of hij die lijnen van tien jaar geleden nog in de vingers had zitten. “Zijn haar is nu gemillimeterd en hij is iets ouder geworden. Maar dat lukte vlotjes. Je wist meteen dat hij – zeker met corona – heel wat aandacht zou opeisen.” De voorbije week gingen Vandenbroucke en Alexander De Croo (Open Vld) dan ook moeiteloos met de hoofdrollen lopen in de tekeningen van Meynen.

Ook Marc De Cloedt, beter bekend als Marec in Het Nieuwsblad en Dag Allemaal, was blij met de terugkeer van Vandenbroucke. “De gemiddelde leeftijd van het kabinet-De Croo is 44 jaar. En dan heb je een wat eigenwijze zestiger die zich in die ploeg moet weten te verhouden. Als cartoonist voel je meteen aan dat zoiets interessant wordt.”

En natuurlijk zal ook de premier zelf veel aan bod komen. Al laat die zich niet makkelijk tekenen, zo blijkt. “Hij heeft een moeilijke kop”, vindt Marec. “Bovendien moet hij zich toch nog wat zetten als premier”, vult Meynen aan. “Guy Verhofstadt (Open Vld) nodigde met zijn eeuwig enthousiasme en zijn geroep over de modelstaat cartoonisten meteen uit om grappen te maken. En ook bij Charles Michel (MR) was de dynamiek snel duidelijk. hij kreeg constant af te rekenen met Bart De Wever (N-VA) als zijn schoonmoeder.”

Confronterend

Er was één binnenkopper die de tekenaars bewust links hebben laten liggen. “Aan de ene kant heb je De Croo die een boekje schreef over de rechten van de vrouw. En dan heeft hij met Petra De Sutter van Groen een transgender nodig om evenveel mannen als vrouwen in de regering te hebben.” Marec zag de tekening al zo voor zich. “Zo is het wel gemakkelijk hé, Alexander.”

Als cartoonist laat je de makkelijke, flauwe moppen voor wat ze zijn. Of je bewaart ze voor een interview met de De Morgen.

Zaza ('De Morgen'): 'Ik ontving onlangs een mailtje van Koen Geens dat hij het jammer vindt dat hij niet meer in ‘Ons kent ons’ zal verschijnen.' Beeld ZAZA
Zaza ('De Morgen'): 'Ik ontving onlangs een mailtje van Koen Geens dat hij het jammer vindt dat hij niet meer in ‘Ons kent ons’ zal verschijnen.'Beeld ZAZA

Blijkbaar zijn media begaan met het lot van cartoonisten nu er zich een regering met vele nieuwe gezichten aankondigde. Zo kreeg Steven Degryse, Lectrr bij De Standaard, de vraag of hij geen filmpje wilde maken over hoe hij zich de gezichten meester maakt. “Maar ik oefen nooit tekeningen op voorhand. Ik teken iemand wanneer ik ’m nodig heb. De grap en niet de tekening primeert.” Al zijn er uitzonderingen. “Ik ben op dit moment aan het sukkelen met de kin van presidentskandidaat Joe Biden.”

VRT NWS ging dan weer langs bij Marec om te horen hoe hij de drie nieuwe, blonde dames Ludivine Dedonder (PS), Annelies Verlinden (CD&V) en Eva De Bleeker (Open Vld) van elkaar zou doen verschillen. “Het laatste wat je wil doen, is constant de naam van een personage bij de tekening zetten. Dan heb je gefaald.” Hij schat dat vooral Annelies Verlinden als minister van Binnenlandse Zaken kans maakt om echt de cartoon van de dag te halen. “Uiteindelijk is het de actualiteit die beslist”, klinkt het bij beide cartoonisten.

Een nieuwe regeringsploeg betekent ook afscheid nemen van personages die al jaren cartoons kleuren. “En dat voelt wel raar”, zegt Zaza van De Morgen. Hij heeft voor zijn cartoons mapjes vol foto’s met verschillende emoties op zijn computer staan. “Maar als figuren zoals John Crombez (sp.a) of Koen Geens (CD&V) plots van het federaal toneel verdwijnen, is dat confronterend.”

Ook voor die mensen zelf. “Zo ontving ik onlangs een mailtje van Koen Geens dat hij het jammer vindt dat hij niet meer in ‘Ons kent ons’ zal verschijnen. Hij was een man die net zoals zijn collega Servais Verherstraeten – ondanks alle camera’s – eens goed durfde doorlachen. Dat is voor mijn stijl enorm dankbaar. Ik ga hem missen.”

Erik Meynen ('Knack', 'Het Laatste Nieuws'): 'De Croo moet hij zich toch nog wat zetten als premier.' Beeld illu
Erik Meynen ('Knack', 'Het Laatste Nieuws'): 'De Croo moet hij zich toch nog wat zetten als premier.'Beeld illu

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234