Maandag 24/02/2020

Tv-recensie

'De Colombus': Wim Lybaert en Hilde Crevits doen het langzaamaan

De ColumbusBeeld Liefhebbers

In De Columbus sleurt Wim Lybaert met behulp van een hoogbejaarde bus een bekende kop uit zijn of haar comfortzone. Dat levert naast een hele reeks mooie plaatjes ook af en toe een goed gesprek op. Meer moet dat niet zijn voor een programma dat ons er van wil overtuigen dat het allemaal af en toe wat minder mag.

Wim Lybaert is een man met een missie. Nadat hij Vlaanderen massaal aan het moestuinieren kreeg, wil hij ons nu overtuigen van het nut der traagheid. Om dat nut enigszins aanschouwelijk te maken, rijdt hij zijn oude schoolbus bij een bekende Vlaming voor. Die maakt dan zijn of haar agenda vrij en trekt vier dagen lang op roadtrip met Lybaert en zijn bus. Een einddoel is er wel, maar al snel wordt duidelijk dat die er eigenlijk niet toe doet. Als een soort hedendaagse Confucius is Lybaert er immers van overtuigd dat het bij reizen niet om de bestemming draait maar wel om de weg er naar toe.

In de eerste aflevering zette Lybaert samen met Hilde Crevits koers naar Monaco, in de hoop dat vier dagen op een gezapig tempo weg van werk, huis, man en kind een ander beeld van de Vlaams minister van onderwijs zou opleveren. 

Nieuw is de aanpak van Lybaert niet. Ook in een programma als Het Huis bijvoorbeeld worden de gasten, op zoek naar meer openhartigheid, een aantal dagen van de buitenwereld afgezonderd. Al heeft Lybaert niet de ambitie om een volledig portret van zijn gasten te schetsen. Net als het parcours dat ze samen afleggen, lijken de onderwerpen die aan bod komen vooral van het toeval af te hangen. Wanneer hij zijn bus aan een kerkhof parkeert, gaat het over de eindigheid van het leven. Bij een spelletje petanque vertelt Crevits over haar jeugd als enig kind. Enkel wanneer het op de laatste dag over de ziekte van Crevits' zoon gaat, voelt het alsof Lybaert dat onderwerp nog af moest kruisen op zijn vragenlijstje. 

Beeld Liefhebbers

Controlefreak

Niet alleen die gesprekken geven inkijk in de psyche van Lybaerts reisgezellen. De interactie tussen de gastheer en zijn gast is minstens even leerrijk. Dat Crevits graag de touwtjes in handen houdt bijvoorbeeld hoeft ze niet eens te vertellen. De manier waarop ze Lybaert de eerste avond overtuigt om zijn bus toch maar in de bewoonde wereld te parkeren, hem aan het joggen krijgt of hem met ontbijttafel en picknickdeken laat zeulen, zeggen meer dan tien vragen over het onderwerp. Ook de zichtbare moeite die Crevits heeft om los te laten dat ze Monaco niet zal halen, demonstreert met verve hoe groot haar innerlijke controlefreak is. 

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn in de bus van Wim? Toch niet. Soms is de roadtrip net iets te vrijblijvend. Gesprekjes met toevallige voorbijgangers, het nachtelijke gevecht met een mot of een tussenstop aan een zoveelste mooi plekje hebben weinig meerwaarde. En dat het mooi is in Frankrijk willen we gerust geloven zonder overgoten te worden met een overdosis drone-shots. Die tussendoortjes leveren niet alleen weinig op, ze zijn ook dodelijk voor het tempo in het programma. Maar misschien is dat wel net de bedoeling en moet de kijker er net als de reisgezellen van Lybaert maar mee leren leven dat het gerust wat trager kan. 

De Columbus, elke maandag om 20.40 uur op Eén.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234