Zondag 23/01/2022

'De Bleekweide' toont kracht van jongeren die het lastig hebben

Annemie Struyf en Lut Celie. Beeld BELGA
Annemie Struyf en Lut Celie.Beeld BELGA

Door de overstap van Annemie Struyf van Woestijnvis naar de VRT ging haar nieuwe programma 'De Bleekweide' al over vele tongen. Vanaf zondag 10 februari kan eindelijk gepraat worden over de inhoud.

Sven Van Malderen

De Bleekweide is de naam van een therapiecentrum in Gent waar Lut Celie -al jaren een goede vriendin van Struyf- samen met een team van een tiental mensen psychologische begeleiding geeft aan kinderen en jongeren. Het gaat om jongeren die vaak al op jonge leeftijd serieuze klappen hebben gekregen in het leven: overlijden van een ouder, (v)echtscheiding, gepest op school, misbruik. Uniek aan het programma is dat de jongeren Struyf toelieten in hun therapieruimte. Zij volgde hen "discreet en zonder ingrijpen", zoals ze het zelf verwoordt. Dat levert televisie op met jongeren die zich in al hun kwetsbaarheid tonen en hun hart bijna letterlijk op tafel leggen.

"Niet bang van gevoel"
Al wil Celie niet dat er over haar jongeren gepraat wordt als een kwetsbare groep die moet beschermd worden. Haar visie gaat uit van de kracht van jongeren die tijdelijk in een moeilijke situatie zitten, maar door nieuwe vaardigheden aan te leren opnieuw rechtkrabbelen. "Hier in De Bleekweide zijn we niet bang van het gevoel", zegt Lut Celie. "Wij vragen ons af wat kinderen willen zeggen, wat ze willen tonen en wat daarachter zit." Haar boodschap is duidelijk: kijk met een dubbele bril naar kinderen.

Aparte verhalen
Het programma biedt de kijker een ontroerende, hartverwarmende inkijk in die methodiek. Struyf koos ervoor om de verhalen van de verschillende jongeren die gevolgd worden niet door mekaar te laten lopen door de negen afleveringen heen. Elke aflevering focust op één of een aantal jongeren en belicht één specifiek thema.

Na 'Salamander'
Het programma krijgt ook een prominente plaats op Eén: op zondagavond, na de fictiereeks 'Salamander' die wel iets vroeger zal starten. "We wilden het programma niet wegmoffelen ergens tijdens de week", zegt Jean Philip De Tender, netmanager bij Eén. "Zondagavond is toch nog altijd een beetje een avond dat er met het hele gezin tv gekeken wordt. En wij hopen met dit programma toch weer een debat te openen in de samenleving."

Rest van Vlaanderen
De droom van Celie bestaat er in om de visie en de methodiek van De Bleekweide uit te dragen over de rest van Vlaanderen. "Bedoeling is om kleine entiteiten op te starten die de naam Bleekweide dragen en waar psychotherapeuten werken die de visie van het centrum ondersteunen", zei ze bij de voorstelling.

Om zo'n netwerk te kunnen uitbouwen, zijn wel subsidies nodig. Daarvoor start het bestuur van De Bleekweide binnenkort met een campagne, gericht aan overheden en privésponsors.

'De Bleekweide', vanaf 10 februari negen weken lang op Eén, elke zondag om 21.45 uur

undefined

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234