CultuurDm Gids
De bezienswaardigste expo’s van de week
De Morgen gidst u door het allerbeste wat er aan tentoonstellingen te bezoeken valt.
Op de vlucht
Miljoenen mensen verlieten de voorbije weken hun thuisland Oekraïne, op de vlucht voor het oorlogsgeweld, op zoek naar een veiliger plaats om te leven. Een vluchtelingenstroom die we in Europa niet meer meegemaakt hebben sinds de Tweede Wereldoorlog. De expo Vluchtverhalen. 1951-2021 in het Antwerpse Red Star Line Museum kan moeilijk actueler zijn.
Zeventig jaar na de ondertekening van het vluchtelingenverdrag in Genève laat de tentoonstelling mensen aan het woord die hebben en houden achterlieten en naar België kwamen, op zoek naar een veiliger en menswaardig leven. Ze vertellen hun verhaal en tonen foto’s en objecten die daarmee te maken hebben. De getuigen geven samen een beeld van het vluchtelingenbeleid in België na de Tweede Wereldoorlog.
‘Vluchtverhalen. 1951-2021', Red Star Line Museum, Antwerpen, tot 11 december
Waanzinnig transport
Design Museum Gent sloot onlangs de deuren voor een renovatie en de bouw van een nieuwe vleugel. Tot de heropening in 2024 zal een deel van de collectie elders te zien zijn. Frac Grand Large in Duinkerke is als eerste aan de beurt. Het Narrenschip zet objecten van Design Museum samen met films en werken van kunstenaars uit het Frac. De rode draad is de waanzin van transport, dat objecten en mensen steeds vaker en sneller vervoert.
‘Het Narrenschip’, Frac Grand Large in Duinkerke, tot 31 december.
Houtsnijkunst
Vijftig jaar geleden overleed de houtsnijder en graficus Frans Masereel. Voldoende reden voor het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK) en Amsab-ISG om een hommage te wijden aan Masereel. Het MSK brengt een ruime selectie uit de verzameling die bestaat uit meer dan 700 werken van Masereel. Amsab-ISG zoomt in op de vriendschap tussen Masereel, de Oostenrijkse auteur Stefan Zweig en de Franse vertaler Léon Bazalgette.
‘Frans Masereel’, tot 5 juni in MSK, tot 28 augustus in Amsab-ISG.