Zaterdag 18/01/2020

De Afspraak

'De Afspraak' krijgt waarschuwing voor partijdige berichtgeving

De Afspraak-presentator Bart Schols Beeld BELGA

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft het Canvas-programma De Afspraak een waarschuwing gegeven voor een gebrek aan onpartijdigheid in de berichtgeving. De aanleiding is een item over de 22-jarige Zakia Belkhiri, dat uitgezonden werd op 17 mei (zie video onderaan het artikel).

Zij was in de media gekomen nadat ze een selfie had genomen met Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter en andere Vlaams Belang-manifestanten bij de protestactie ter gelegenheid van de Muslim Expo Belgium. Ook De Afspraak had daar een item over gebracht. 

Jan Penris, een volksvertegenwoordiger van het Vlaams Belang met wie Balkhiri ook een een selfie had genomen, diende daar een klacht tegen in. Volgens Penris, die ook in het item te zien was, was de uitzending "één en al bewieroking van de selfies nemende moslima." In het item was er onder meer sprake van de 'labbekakken van het Vlaams Belang", een tweet die door de VRT-journaliste werd geciteerd. Penris hekelde ook het feit dat de VRT geen aandacht had geschonken aan enkele antisemitische tweets die de 22-jarige studente in het verleden had gestuurd.

De VRT betwistte voor de VRM dat het geschetste beeld van Zakia Belkhiri te positief was: de antisemitische tweets van Belkhiri waren nog niet bekend. Ook in het voorlezen van tweets, zoals die van de 'labbekakken' ziet de VRT geen probleem omdat visueel werd getoond dat het om tweets ging.

Vooringenomen vraagstelling

De VRM gaf de VRT nu nul op het rekest. De kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen is wel van oordeel dat er in deze zaak een gebrek is aan onpartijdigheid bij de berichtgeving van VRT. 

"Het hele item, met inbegrip van de inleiding en het nawoord van de presentator, heeft een ondertoon die niet als onpartijdig en evenwichtig kan worden beschouwd", klinkt het scherp. "Met name door de suggestieve woordkeuze en de vooringenomen vraagstelling, waarbij onvoldoende onderscheid is gemaakt tussen commentaar en feitelijke berichtgeving, geeft het programma-item de indruk een boodschap uit te dragen die partijdig is ten nadele van het Vlaams Belang en bij uitbreiding de klager." De VRT krijgt daarom een waarschuwing.

De openbare omroep heeft inmiddels gereageerd op de waarschuwing. “VRT Nieuws gaat op een bewuste manier om met onpartijdigheid, we laten alle opinies aan bod komen", reageert de VRT op de blaam van de mediaregulator. "Dat bleek vorig jaar uit een onafhankelijk onderzoek, dat we dit jaar opnieuw laten uitvoeren. De VRM pleit VRT Nieuws over vrijwel de hele lijn vrij, op één punt na. We blijven het daarmee in alle beleefdheid oneens, we gaan de uitspraak niet betwisten. Zoals we altijd gedaan hebben, zal VRT Nieuws zich blijven inzetten voor onpartijdige verslaggeving.”

'Om van te kotsen'

Het is niet de eerste keer dat dat de onpartijdigheid van De Afspraak in vraag wordt gesteld. Na een studiogesprek met een oud-Syriëstrijder stuurde de hoofdredactie van VRT Nieuws zelfs een persbericht uit om zich te verontschuldigen. Het bewuste fragment werd van het internet gehaald. N-VA-voorzitter van Bart De Wever haalde dan weer uit naar het praatprogramma nadat Pol Van Den Driessche op een bepaalde manier in een filmpje werd gemonteerd. "Framing om van te kotsen", omschreef hij het.

Ook Vlaams milieuminister Joke Schauvliege vond eerder dat het programma partijdig was tijdens een interview met cabaretier Wouter Deprez. "De VRT-journalist (Bart Schols, red.) heeft de minister niet om een weerwoord gevraagd en stelt geen enkele kritische vraag", klonk het.

Ook lezen:

'De Afspraak' in oog van Twitter-storm na opmerkelijke passage van ex-Syriëstrijder
De Wever wil niet meer naar 'De Afspraak' komen: "Framing om te kotsen"
Schauvliege haalt zwaar uit naar 'De Afspraak' voor 'kritiekloos' interview met Wouter Deprez

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234