Vrijdag 01/07/2022

VRT

'De Afspraak' in oog van Twitter-storm na opmerkelijke passage van ex-Syriëstrijder

Presentator Bart Schols in het decor van 'De Afspraak' Beeld Photo News
Presentator Bart Schols in het decor van 'De Afspraak'Beeld Photo News

Het Canvas-programma 'De Afspraak' heeft het vanavond zwaar moeten ontgelden op sociale media. Reden is een studiogesprek met ex-Syriëstrijder Younnes Delefortrie. Die had enkele bedenkelijke uitspraken in het programma gedaan. De hoofdredactie van VRT Nieuws heeft een persbericht uitgestuurd om zich te verontschuldigen. Het bewuste fragment is intussen offline gehaald.

redactie

Younnes Delefortrie (26), de voormalige Syriëstrijder die eerder dit jaar veroordeeld werd tijdens het grote terrorismeproces, heeft zijn boek klaar. De jonge Antwerpse bakker vindt dat de Belgische staat de radicalisering slecht aanpakt. Daarom mocht hij vandaag zijn verhaal vertellen in 'De Afspraak'.

Zijn optreden werd neergesabeld op sociale media. Peter Vandermeersch, voormalig hoofdredacteur van De Standaard, herhaalde andermaal zijn kritiek op de openbare omroep: "De VRT is de weg kwijt." Menig Twitter-gebruiker had ook kritiek op de 'weinig kritische' interviewstijl van presentator Bart Schols.

Journalistieke normen

Toen VRT Nieuws-hoofdredacteur Björn Soenens mea culpa sloeg en bekendmaakte dat de bewuste passage van de VRT-nieuwssites zou verwijderd worden, was het hek helemaal van de dam. Er ontstond een polemiek op Twitter of dit al dan niet een juiste beslissing was.

Younes Delefortrie (links) Beeld BELGA
Younes Delefortrie (links)Beeld BELGA

Intussen heeft de hoofdredactie van VRT Nieuws een persbericht uitgestuurd: "In De Afspraak op Canvas had vanavond een studiogesprek plaats met de teruggekeerde Syrië-strijder Younnes Delefortrie. Tijdens het studiogesprek werden door de geïnterviewde een aantal uitspraken gedaan die strijdig zijn met de democratische waarden en die onvoldoende ter discussie werden gesteld. Dit studiogesprek kwam live op antenne en beantwoordt niet aan de journalistieke normen van VRT Nieuws. We hebben dan ook besloten om het interview niet meer raadpleegbaar te maken op onze platformen. Het wordt niet meer heruitgezonden op Canvas, en op canvas.be en deredactie.be werd het verwijderd."

Enkele uitspraken uit 'De Afspraak'

Over zijn reis naar Syrië: "Ik heb geen spijt van de keuzes die ik gemaakt heb. Ik ben niet teleurgesteld in wat ik gezien heb."

In zijn boek beschrijft Delefortrie dat hij een zelfmoordaanval meemaakte bij een politiekantoor. "We staken ons wapen heldhaftig in de lucht. Het was de eerste en enige keer dat ik een opofferingsdaad meemaakte en het maakte een ongelooflijk enthousiasme en enorm veel energie in me vrij. Dit offer had het leven van velen van ons gespaard", leest Bart Schols de woorden van Delefortrie voor. Of hij dat enthousiasme nog steeds voelt? "Het enthousiasme dat ik beschrijf gaat erom dat één broeder zich opgeofferd heeft voor 200 à 300 strijders, en ook inwoners van dat gebied, want dat gebied lag op dat moment onder aanval van het Vrije Syrische Leger."

Over de onthoofdingsvideo's: "De propaganda die de Islamitische Staat uitvoert is een logisch gevolg van een organisatie die zich zowel militair als infrastructureel organiseert. Daar hoort een propagandamachine bij. Is dat productief? Dat is een andere kwestie." Wat hij er zelf van vindt? "Ik ontken niet dat dat islamitische straffen zijn, maar ik weet niet of het bevordelijk is om andere moslims te lokken met enkel zo'n video's te maken. Wat anderzijds ook is, want dit zijn niet de enige video's die worden gemaakt. Het zijn enkel degenen die worden uitgelicht op televisie."

En ook: "Men fixeert zich op het geweld, maar te zeggen dat ze alleen bezig zijn met vechten, dat vind ik kort door de bocht."

Hij noemde zijn tweede zoon naar Osama bin Laden: "Als eerbetoon voor een man die 10 miljard van zijn rijkdom heeft afgestaan om te vechten tegen de Russen in Afghanistan. De man verdient een pluim voor de opofferingen die hij heeft gedaan."

Of hij nog contact heeft met IS? "Ik heb contacten met moslims wereldwijd. Hun ideologie speelt voor mij weinig rol."

Over zijn sweater: "Daar staat Free Asee, no muslim prisoners' op. Dat is voor alle moslims die onterecht vastzitten, mijn manier om mijn steun te betuigen aan Fouad Belkacem."

Of hij ooit terugkeert naar Syrië: "Wie weet, als de rust daar ooit is teruggekeerd, als het terug toegestaan is om naar daar te vertrekken. Ik denk niet dat de Belgische staat mij naar Turkije wil zien vertrekken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234